fbpx Vill du hjälpa en familj att överleva i vinter? | Sverige för UNHCR Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

En vinter på flykt

Från snöstormar i Syrien till svåra översvämningar i Libanon. I vinter kan du hjälpa familjer på flykt att överleva.

Hur kan jag hjälpa?

I vinter kan du rädda liv

I vinter kan du vara livlinan för familjer på flykt som kämpar för att överleva.

Många av platserna som du nog förknippar med glödande heta somrar drabbas av isande kalla vintrar. Från snöstormar i Syrien, till svåra översvämningar i Libanon.

När temperaturen sjunker har människor som bor i tältläger ett desperat behov av värmande filtar, sovsäckar och nödproviant. Tusentals behöver också hjälp för att ha mat på bordet till sina familjer.

När du fryser gör det mesta ont.

Flyktingbarn i Libanon kämpar för att klara vinter.

På vintern översvämmas allt av lera. Det läcker in vatten i våra tält. Vad ska vi göra? Sommaren är bättre, då kan vi leka i solen.

En flyktingflicka i Libanon

Vill du hjälpa en familj att överleva?

Det är enkelt att ge ett vinterpaket till en familj som fryser.

Covid-19 gör vintern svårare

Som om vintern inte redan är tuff nog. För flyktingar har hotet om covid-19 gjort årets vinter dubbelt så svår. Med din hjälp kan spridningen av viruset hindras.

UNHCR arbetar dag och natt för att dela ut livräddande nödhjälp som filtar och mediciner till de mest utsatta familjerna. Ett arbete som bara är möjligt med din hjälp. Den här vintern kan du rädda liv. Din gåva från hjärtat är livlinan för dem som behöver det mest.

Frågor och svar

Open

Hur hjälper min gåva?

Din livräddande gåva räddar människor som inte har någonstans ta vägen. De är på flykt från sina hem, många har förlorat allt och lever just nu i fattigdom och under hotet från corona.

Du hjälper inom tre viktiga områden:

  • Att dela ut nödhjälp som extra tjocka filtar, presenningar och vinterkläder.
  • Att ge kontantstöd till utsatta och fattig familjer så att de kan köpa mat och mediciner under vinterns kallaste månader.
  • Isolera, täta mot fukt och reparera enkla boenden, förbättra avloppssystem och annan infrastruktur i tältläger.
Open

Hur många behöver hjälp i vinter?

Över 10 miljoner människor är på flykt i Syrien, Irak, Libanon, Jordanien och Egypten.
UNHCR uppskattar att 3,8 miljoner av dem behöver akut och omfattande hjälp för att klara vintern.

Du kan hjälpa till innan den ofta hårda och utmanande vintersäsongen börjar. För många är det tionde året på flykt – så länge har kriget i Syrien pågått.

Open

Vad händer i Syrien?

Efter nästan tio år i en av de dödligaste, mest förödande konflikterna i vår tid, är det syriska folket desperata efter att hitta lite ljus slutet av det som har varit en lång, mörk tunnel.

I år tvingas många flyktingar att tillbringa sin tionde vinter långt hemifrån. Tusentals familjer med hemlängtan – som har flytt från kriget – trängs fortfarande i små tält eller på härbärgen.

Miljoner fler är på flykt i sitt eget hemland. För många är fattigdomen oändligt förkrossande. Nu hotar en livsfarlig och osynlig fiende – covid-19.

Under alla år har UNHCR arbetat på frontlinjen med att ge livräddande nödhjälp och vård till det syriska folket. Ett arbete som bara är möjligt med starkt stöd från människor som du.

Open

Vad är UNHCR?

UNHCR är FN:s flyktingorgan som har i uppgift att hjälpa människor som har tvingats fly från krig, konflikter och förföljelse.

När en kris plötsligt slår till är UNHCR ofta först på plats med skydd, tält och nödhjälp. Med din hjälp kan vi stanna kvar och så länge det behövs.

Du kan göra det möjligt att snabbt hjälpa tusentals människor som har förlorat allt.

Från Syrien till Irak, Jemen till Rohingyafolket från Myanmar– ditt stöd hjälper människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

  • UNHCR står för United Nations High Commissioner for Refugees.
  • Grundades 1951 för att hjälpa flyktingar i Europa efter andra världskriget. Ett krig som splittrade nationer. Stora delar av Europas befolkning var på flykt. Regeringar behövde hjälp, krisen behövde samordning. Det var då UNHCR:s arbete tog sin början. Knappast något land var förskonat. Hjälpbehoven var enorma – precis som idag.

Vad räcker mina pengar till?

Din gåva värmer familjer på flykt som kämpar för att överleva vintern.

613 kr
En kamin som värmer frusna händer och tår.
370 kr
Ett nödpaket som räddar liv i akuta kriser.
210 kr
Filtpaket som hjälper fler barn som Amani.
Jag vill hjälpa