1,5 miljoner flyktingar från Sydsudan
Se filmen: Sidah är en av 1,5 miljoner flyktingar från Sydsudan - Afrikas största flyktingkris. Nu riskerar hon att drabbas av matbrist.
Människor flyr från Sydsudan
Sidah Hawa tittar ut över horisonten. Den brännande solen strålar runt trädet som hon sitter under. Hennes sex barn kryper närmare medan hon ammar Asanti, sin 18-månaders bäbis.
– Jag har lidit så mycket. De senaste dagarna har varit hemska. Jag hade inte tillräckligt med mat. Vi åt rå kassava (en slags rot). När barnen var trötta vilade vi en stund, sedan jag gav dem lite vatten, berättar hon.
Sidah är 30 år, hon anlände nyligen till Kuluba - en dammig liten stad i norra Uganda längs gränsen till Sydsudan.
Hon är en av tusentals flyktingar från Sydsudan som har sökt skydd i Uganda sedan striderna i landet har förvärrats.
UNHCR är på plats i Sydsudan och grannländerna och ger livräddande nödhjälp till människorna som har tvingats lämna sina hem under desperata förhållanden.
Världens tredje största flyktingkris
Mer än 1,5 miljoner människor har nu tvingats fly från Sydsudan sedan konflikten startade i december 2013. Striderna förvärrades i juli förra året efter att ett fredsavtal mellan regeringen och oppositionen upphört.
Det är världens tredje största flyktingkris efter Syrien och Afghanistan - med mindre uppmärksamhet och finansiering.
Det extremt osäkra läget i Sydsudan tvingar allt fler människor att fly landet varje dag. Det sätter hård press på hjälpinsatserna vid gränserna.
– Det har varit ett akut krisläge med nära 2 000 flyktingar som anländer i Uganda varje dag. Vår högsta prioritet är att rädda liv och garantera att de grundläggande behoven uppfylls så snabbt som möjligt, säger Nasir Fernandes som är krishanterare på UNHCR.
Läs mer på UNHCR:s globala webbplats (eng): Number of refugees fleeing South Sudan tops 1.5 million
Tusentals söker skydd i Uganda
689 000 människor har flytt över gränsen till grannlandet Uganda – 52 000 sedan i januari. Antalet har tredubblats på halvår.
Enorma omvägar till fots
Tusentals flyktingar har gått enorma omvägar till fots. Många med få tillhörigheter och begränsad tillgång till mat, vatten och andra basvaror.
Vissa berättar om promenader på mer än en månad innan de slutligen är i säkerhet.
Från Sydsudan via Kongo till Uganda
Flyktingar tar sig söderut via Demokratiska republiken Kongo, sedan österut till Uganda i rädsla för attacker från väpnade styrkor som härjar längs de vanliga rutterna och vid gränsövergångarna.
Sarah Apayi använde rutten via Demokratiska republiken Kongo till Uganda. Banditer längs huvudvägarna tvingade henne att ta den långa omvägen.
– Min man kidnappades ett år efter att kriget började. I sex dagar gömde jag och mina barn oss i bushen på vägen till Kongo, berättar Sarah.
Det tog ytterligare två dagar från Demokratiska republiken Kongo till Uganda.
– Det var svårt eftersom det inte är säkert i bushen. Jag var rädd för vilda djur, men det var bättre än att bli anfallen av rebellerna, säger Sarah.
Undernäring och kidnappningar
– Mer än 60 procent av flyktingarna är barn, många anländer med alarmerande nivåer av undernäring. Vi får rapporter om enormt lidande i Sydsudan med intensiva strider, kidnappningar, våldtäkter, rädsla för väpnade grupper och hot om livet, liksom akut matbrist, säger UNHCR:s talesperson William Spindler.
Sidahs hem i Moga i sydvästra Sydsudan har varit relativt fridfullt tills striderna spred sig. Då flydde hon och uthärdade en tredagars resa till gränsen.
– Vi gick i två dagar på småvägar för att komma till gränsen. Vi gick genom bushen eftersom att om du möter soldater så kan de döda dig, berättar hon.
Kvinnor och barn drabbas värst i konflikten och utgör 86 procent av flyktingarna som kommer till Uganda.
Erkänd positiv flyktingpolitik i Uganda
Uganda är erkänt för sin positiva och framsynta flyktingpolitik.
När flyktingarna kommer till gränsen får de hjälp att komma till ett transitcenter. Där registreras de och får nödhjälp som liggunderlag, filtar, och hygienartiklar. Barn vaccineras mot mässlingen och polio.
När de är registrerade och har fått flyktingstatus får de små landområden som är integrerade i byar i det lokala samhället.
Det är banbrytande metod som skapar gemenskap och gör att flyktingar och lokalbefolkningen kan att leva fredligt tillsammans.
Allt inom tre dagar
Processen för att ta emot flyktingar vid gränsen och flytta dem till bosättningar tar i genomsnitt bara tre dagar.
Dessutom är flyktingar beviljade en rad rättigheter och friheter. De har möjlighet att arbeta, starta egna företag och fritt flytta runt i landet.
“Den ugandiska regeringen förtjänar lovord ”
Uganda har hjälp mer än hälften av de 1,1 miljoner människor som har flytt från Sydsudan under det senaste halvåret.
– Regeringen i Uganda förtjänar enorma lovord i sitt arbete med att hantera den akuta krisen. Men det här är inte något som Uganda kan hantera på egen hand. Det är nu absolut nödvändigt att det internationella samfundet uppmärksammar vad som händer och stödjer Uganda för att ge flyktingar en miljö där de kan leva i trygghet och värdighet, säger Fernandes
Sidah är tacksam över att vara i säkerhet i Uganda och få en chans att börja om.
– Jag är tacksam att jag äntligen är trygg. Jag känner att lidandet är på väg att ta slut, säger hon
Fakta flyktingar Sydsudan
3,6 miljoner människor på flykt behöver UNHCR:s skydd.
- 1,5 miljoner flyktingar från Sydsudan har sökt skydd i andra länder (se listan under).
- 1,85 miljoner internflyktingar - människor som är på flykt i sitt hemland Sydsudan.
- 262 560 flyktingar från andra länder befinner sig i Sydsudan.
Flyktingar från Sydsudan är utspridda i flera länder – varav de flesta i Uganda:
- 698 000 i Uganda
- 34 200 i Etiopien
- 305 000 i Sudan
- 89 000 i Kenya
- 68 000 i Demokratiska republiken Kongo
- 4900 i Centralafrikanska republiken
Du kan hjälpa flyktingar
Tack till dig som gör UNHCR:s arbete möjligt. Flyktingkrisen i Sydsudan är svårt underfinansierad. Ge en gåva och hjälp människor som har tvingats fly från krig och konflikter.