De "förlorade pojkarna" från Sudan återvänder till Sydsudan
För 20 år sedan tvingade inbördeskriget Jacob Atem att fly sitt hemland Sudan. Han var med om en lång och svår resa, som med hjälp av UNHCR till slut ledde honom till USA.
De "förlorade pojkarna" från Sudan
För 20 år sedan tvingade inbördeskriget Jacob Atem att fly sitt hemland Sudan. Han var med om en lång och svår resa, som med hjälp av UNHCR till slut ledde honom till USA för tolv år sedan. Nu återvänder han till Sydsudan för att bygga upp sitt land och hjälpa sitt folk.
I april 2012 öppnade Jacob, som idag är amerikansk medborgare, en hälsoklinik i sin hemstad Maar i Sydsudan. Kliniken har sedan dess hjälpt tiotusentals människor, många av dem är flyktingar som har behandlats för malaria.
“Här är jag med och bygger upp det hem som en gång förstördes,” säger Jacob. Han ser även återvändandet som ett sätt att visa tacksamhet gentemot dem som tidigare har satsat på honom, han har särskilt hjälpen från UNHCR i åtanke.
Den otroliga historien
Jacob är en av de ”förlorade pojkarna” från Sudan.
Den otroliga historien om tusentals hemlösa pojkar från Sudan, som vandrade i flera år över Östafrikas savanner i mitten på 1980-talet, är en legend i Afrika.
Pojkarna nådde till slut Kenya, där de kom att kallas de ”förlorade pojkarna” från Sudan (The Lost Boys of Sudan).
USA gick senare med på att ge nästan 4000 av dem ett nytt hem.
Man räknar med att hundratusentals människor tvingades på flykt och att 20 000 sudanesiska pojkar blev föräldralösa eller skiljdes från sina hem och familjer under inbördeskriget i Sudan 1983-2005.
Många av dem som fick ett nytt hem i USA har klarat sig bra och försöker, precis som Jacob, hjälpa till att bygga upp sitt hemland. När Sydsudan, som blev självständigt i juli 2011, nu testar sina vingar är den hjälpen nödvändig.
Under det långa inbördeskriget förstördes Sydsudans infrastruktur helt och hållet. Tillgång till sjukvård och utbildning är av hög prioritet.
Jacobs hälsoklinik är därför välbehövlig. En doktor, tre sjuksköterskor, en labbtekniker och två apotekare behandlar runt hundra personer om dagen på kliniken. Många av patienterna kommer från flyktingläger i Uganda och Kenya och blir behandlade för malaria, en sjukdom som kan vara dödlig.
Jacob är en överlevare och har alltid varit handlingskraftig, därför är han fast besluten att hjälpa den sudanesiska befolkningen trots att det kan vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Den före detta flyktingen har varit med om värre motgångar än så i livet.
Gör som Jacob och hjälp till att skydda människor från malaria.