En miljon barn har flytt från Sydsudan
Nu har mer än en miljon barn flytt från Sydsudan, där våldsamma konflikter i landet ökar. 1000 barn dödats eller skadats sedan 2013.
Våldet ökar i Sydsudan
Nu har en miljon barn flytt från Sydsudan och en miljon är på flykt inom landet - där våldsamma konflikter i ökar, meddelar UNICEF och UNHCR på måndagen.
– Att nästan ett av fem barn i Sydsudan har tvingats fly från sina hem visar hur förödande och skrämmande den här konflikten har varit för landets mest utsatta. Lägg till mer än en miljon barn som också är på flykt inne i Sydsudan, säger Leila Pakkala, UNICEFs regionala chef för östra och södra Afrika.
62 procent av de mer än 1,8 miljoner flyktingar från Sydsudan är barn, enligt de senaste FN-siffrorna. De flesta har sökt skydd i Uganda, Kenya, Etiopien och Sudan.
– Ingen flyktingkris i dag bekymrar mig mer än den i Sydsudan. Att flyktingbarn blir de som symboliserar den här krisen är otroligt oroande. Vi - i det humanitära samfundet - behöver akut och hållbart stöd för att rädda liv, säger Valentin Tapsoba, UNHCR:s chef för Afrika.
1000 barn har dödats
I Sydsudan har mer än 1000 barn dödats eller skadats sedan konflikten först bröt ut 2013.
75 procent av barnen går inte i skolan - den högsta siffran i världen.
Barn mer utsatta för våld
Trauma, rädsla och stress som upplevs av så många barn är bara en del av krisen. Barn riskerar att rekryteras av väpnade grupper. När traditionella sociala strukturer skadas är de mer utsatta för våld, sexuella övergrepp och utnyttjande.
Mer än 75 000 flyktingbarn i Uganda, Kenya, Etiopien, Sudan och Demokratiska republiken Kongo har korsat Sydsudans gränser - antingen ensamma eller så har de kommit bort från sina familjer under flykten.
Mer hjälp behövs
Familjer som flyr till grannländer söker skydd och säkerhet. Under regnsäsongen är deras situation extra svår. Utan skydd och trygghet är risken stor att barnen blir sjuka.
Mycket mer stöd behövs för att ge varje flyktingfamilj har en säker plats att bo på. De behöver också nödhjälp som mat, vatten, utbildning och sjukvård.
Källa: UNHCR.org