Fem saker att veta om krisen i Sudan

Civilbefolkningen är hårt drabbad av det våldsamma inbördeskriget. Miljoner människor har tvingats fly. Här är fem fakta om Sudan.

2 oktober, 2024
En kvinna håller sitt barn i famnen vid gränsen mellan Sudan och Tchad
Foto: UNHCR/Levon Sevunts
Hanan håller sin dotter Amna i famnen. De har flytt våldet i Sudan och befinner sig nu i Tchad där de söker skydd.

1. En långvarig konflikt

Det nuvarande inbördeskriget bröt ut i april 2023 - men krisen i landet har pågått längre än så, med politiskt kaos, våld och strider.

Redan 2003 bröt ett krig ut i Darfur-regionen i västra Sudan, efter konflikter mellan rebellgrupper och den sudanesiska regeringen. Tiotusentals människor dödades i konflikten, och hundratusentals tvingades på flykt från sina hem.

2019 avsattes den auktoritäre ledaren Omar al-Bashir efter många år vid makten. En övergångsregering sattes tillfälligt in, och det fanns hopp om fred i landet. Bara två år senare tog Sudans armé (SAF), och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF) gemensamt över makten i en militärkupp. Men båda grupperna ville styra, och snart uppstod istället strider grupperna emellan.

I april 2023 bröt inbördeskriget ut och våldet spreds snabbt över landet, bland annat till den hårt drabbade Darfur-regionen. Trots försök till vapenvila från det internationella samfundet så fortsätter striderna att rasa i Sudan.

Källa: FN

2. Brutala strider

Människor tvingas fly från brutala strider och våldsamma attacker. Många har sett sina hem brännas ner och familjemedlemmar bli dödade.

Kvinnor och flickor är extra hårt drabbade av inbördeskriget. UNHCR rapporterar om chockerande berättelser om sexuellt våld och övergrepp. Många kvinnor och flickor utsätts för trakasserier, kidnappning och våldtäkt under flykten. I grannlandet Tchad, där över en halv miljon människor har sökt skydd sedan kriget bröt ut, såg UNHCR en fördubbling av det sexuella våldet förra året.

3. Över 11 miljoner människor på flykt

Sedan kriget bröt ut i april 2023 har över 11 miljoner människor tvingats på flykt från sina hem - det är mer än hela Sveriges befolkning sammanlagt.

Sudan är i dag en av världens största kriser för människor på flykt.

  • Över 8 miljoner människor är på flykt inne i Sudan
  • Nära 3 miljoner människor har sökt skydd i grannländer.

4. Världens största hungerkris

I dag beräknas hälften av Sudans befolkning - ungefär 25 miljoner människor - vara i behov av humanitär hjälp för att överleva. Det råder brist på allt: mat, vatten, mediciner och bränsle.

Sudan är världens största hungerkris. Människor som bor i internflyktinglägret Zamzam i norra Darfur svälter just nu och riskerar att dö om de inte får mat och näring. Nära fem miljoner barn och gravida och ammande kvinnor är akut undernärda.

Källa: UNHCR

5. UNHCR är på plats och hjälper

UNHCR har skalat upp sin hjälpinsats, både inne i Sudan och i grannländerna, för att ge skydd och nödhjälp till människor som flyr. UNHCR ger skydd, tak över huvudet och nödhjälp till människor på flykt. Vi ser också till så att kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld får psykosocialt stöd.

UNHCR uppmanar till ett slut på konflikten och omedelbart tillträde till de värst drabbade områdena inne i landet, där lidandet är enormt. Många av de mest utsatta områdena har varit avskurna från internationell hjälp under flera månader. I september nådde äntligen en konvoj med nödhjälp fram till den hårt utsatta Darfur-regionen, med livsviktig nödhjälp till de som befinner sig mitt i konflikten.

Publicerad av Alina Wass Widinghoff