Flyktinglaget gör succé på Paralympics

Medaljer och historiska bedrifter. Flyktinglaget gör succé under Paralympiska spelen i Paris och visar att man kan lyckas mot alla odds.

2 september, 2024
Flyktinglaget i Paralympics i Paris 2024.
Foto: UNHCR
Flyktinglaget i Paralympics i Paris 2024.

Medlemmarna i det största paralympiska flyktinglaget någonsin fick en stående ovation under öppningsceremonin för de paralympiska spelen i Paris 2024.

Tiotusentals åskådare trängdes på gatorna för att heja på de 4 400 idrottarna, däribland fanbäraren för det paralympiska flyktinglaget och T11-sprintern Guillaume Junior Atangana.

"Det här paralympiska flyktinglaget är en av de stora berättelserna om de paralympiska spelen i Paris 2024", säger Andrew Parsons, ordförande för Internationella paralympiska kommittén. "Var och en av dessa idrottare har övervunnit enorma odds för att komma hit och har ett viktigt budskap att dela med världen. De är alla stora idrottsmästare."

Medaljer och historiska bedrifter

Zakia Khudadadi skrev in sig i historieböckerna när hon vann brons i Para taekwondo och blev den första paralympiska medaljören i flyktinglaget någonsin.

Sprintern Guillaume Junior Atangana ville inte vara sämre. Han sprang hem bronset på 400 meter på tiden 50:89. Med det slog han också sitt personbästa.

Guillaume Junior Atangana är på flykt från Kamerun och började gravis förlora synen som barn, när han var 12 år gammal var han helt blind. Drömmen om att spela fotboll krossades - men han hittade istället passionen i att springa. När Atangana förlorade synen trodde han att hans liv var över. Nu har han vunnit bronsmedalj paralympiska spelen.

Två fantastiska resultat under spelens första dagar!

Sprintern Guillaume Junior Atangana vann brons på Paralympiska spelen i Paris.
Foto: UNHCR
Guillaume Junior Atangana vann brons på Paralympiska spelen i Paris.

Funktionsnedsättning på flykt

Medlemmarna i flyktinglaget kommer från sex länder och representerar mer än 120 miljoner människor som tvingats på flykt över hela världen på grund av krig, konflikter, våld och kränkningar av mänskliga rättigheter. 

Av de 120 miljonerna är minst 18 miljoner människor med funktionsnedsättning. De löper större risk att utsättas för våld, diskriminering, utnyttjande och övergrepp. De har även svårt att få tillgång till viktig utbildning och möjlighet att utöva idrott. Därför är vi så imponerade av vårt flyktinglag i Paris!

Publicerad av Robin Alvarsson