Manifestet Human Facts

Det är mycket prat om flyktingar nuförtiden.

Du kommer förmodligen höra något om flyktingar idag. De är många, de kostar pengar, det kommer ta si och så lång tid att integrera dem i samhället. Och mycket som inte fungerar är deras fel. Siffror staplas och argument viner genom luften.

Vi har också siffror.

Just nu är 68,5 miljoner människor på flykt i världen. Varje minut flyr 31 personer från sina hem och över hälften av dem är barn. Bangladesh har tagit emot nästan en miljon flyktingar på mindre än ett år och i Libanon är en av fyra invånare en flykting. Även Sverige har tagit emot många genom åren, vilket vi är stolta över, men det är fortfarande de fattigaste länderna som tar emot flest.

Bakom varje siffra finns en person med en egen historia. Som just har avslutat en lång utbildning, har ett favoritlag i fotboll eller som älskar att sjunga vaggvisor för sina barn. Vi har många sådana siffror - som inte alls handlar om politik och kostnader. Utan om människor.

Vi kallar det Human Facts. Och i grund och botten handlar det om humanism.

Visa ditt stöd: Skriv under för ett humanare samtal'

Musik av Markus Krunegård, som stödjer kampanjen Human Facts.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.
  Human Facts: Människorna bakom statistiken. Amira och hennes familj flydde från sin by utanför Mosul i Irak i juni 2014.

Human Facts visar upp människorna bakom statistiken

På internationella flyktingdagen lanserar Sverige för UNHCR kampanjen Human Facts – om människorna bakom statistiken.

Kampanjen syftar till att öka kunskapen om och engagemanget för de 68,5 miljoner människor som har tvingats på flykt och uppmanar till ett mer humanistiskt tonläge kring flyktingar.

Antalet flyktingar ökar

För femte året i rad ökar antalet flyktingar i världen. Under 2017 steg antalet människor som tvingats på flykt till 68,5 miljoner människor - fler än under andra världskriget. Varannan sekund tvingas en människa fly för sitt liv och över hälften av dem är barn. Nio av tio på flykt är flyktingar i sitt eget land eller i ett grannland.

Bakom varje sådan siffra finns en person med en egen historia, en historia som den här kampanjen ger röst åt.

Humanare samtal om flyktingar

– Samtalsklimatet kring flyktingar har hårdnat och vi vill påminna om att bakom varje siffra finns en människa. Vi vill lyfta det humanistiska perspektivet och till skillnad mot vad många kanske tror är flyktingsituationen med 68,5 miljoner människor på flykt under 2017 värre än någonsin. Solidaritet behövs nu mer än någonsin. Inget enskilt land eller samhälle kan eller bör ta itu med det här ensamt, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Faktan som kampanjen bygger på är hämtade från UNHCR:s statistik och såväl personerna som deras berättelser är autentiska.

I kampanjen fokuserar Sverige för UNHCR på flyktingarnas irisar, vilka precis som fingeravtryck är helt unika och används av UNHCR för att säkerställa människors identitet.

– En människas iris är helt unik, precis som ett fingeravtryck. UNHCR använder sig av irisscanning för att dokumentera de personer som står under UNHCR:s beskydd. Genom att dokumentera dem säkerställer vi att deras identitet och livshistoria sparas för framtiden, säger Ulrika Nilsdotter Brühl, kommunikationschef Sverige för UNHCR.

Fakta i kampanjen

 • 68,5 miljoner är på flykt – fler än under andra världskriget.
 • Varannan sekund tvingas en människa fly.
 • 52 % av alla flyktingar är barn.
 • 138 700 barn på flykt har separerats från sina föräldrar.
 • 58 % av världens flyktingar bor inte i läger.
 • 85 % av världens flyktingar tas emot av utvecklingsländer.
 • 9 av 10 flyktingar tas emot av grannländer eller stannar i sitt eget hemland.
 • 9 av 10 flyr inom det egna landet eller till grannlandet.
 • Två tredjedelar av Syriens befolkning är på flykt.
 • 40 miljoner människor är på flykt i sitt eget hemland.
 • 80% av Jemens befolkning är i behov av akut hjälp.
 • 4 miljoner människor i världen har inget medborgarskap.

Du kan stödja

Ulrika Forsberg

Webbansvarig