Venezuela: "8 000 tallrikar mat varje dag"

Se filmen med Sofia Ollvid, på plats på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hon rapporterar om hur UNHCR hjälper människor på flykt just nu.

"8 000 tallrikar mat varje dag"

Sofia jobbar på Sverige för UNHCR, hon befinner sig i Colombia och rapporterar från gränsen:

”Jag har besökt en matstation vid gränsen mellan Venezuela och Colombia. Där serveras det över 8 000 tallrikar mat varje dag. Det finns tillgång till rent vatten, och barn och familjer får psykosocialt stöd och mediciner.

Matstationen är ett exempel på UNHCR:s hjälparbete. Hungriga familjer som inte har ätit på flera dagar får mat.

Särskilt utsatta människor identifieras och får extra hjälp - det kan vara äldre, sjuka, ensamma mammor och barn som får vård, mediciner och trygghet. UNHCR ger barn möjlighet att gå i skolan och bekämpar sexuellt våld."

3,4 miljoner människor har flytt från sina hem i Venezuela. UNHCR finns på plats inne i Venezuela, längs flyktvägarna och i grannländerna. Våra kollegor jobbar dygnet runt med att hjälpa människor i nöd.

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa människor som flyr en svår situation i Venezuela. Din gåva ger nödhjälp som mat, kläder, filtar och mediciner.

Dina pengar kan räcka till:

  • 93 kronor – matpaket för en människa.
  • 465 kronor – hygienpaket med tvål, tandkräm, bindor, shampoo, toalettpapper, handduk och tygväska till fem utsatta kvinnorpå flykt.

Ge en gåva och rädda liv idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Akut brist på mat och mediciner i Venezuela

5000 människor från Venezuela flyr över gränsen till Colombia – varje dag.

Sverige för UNHCR:s Sofia Ollvid är på plats vid gränsen och rapporterar om desperata, hungriga barn och familjer som är i behov av nästan allt.

På flykt från Venezuela

Sofia befinner sig i Cúcuta, den colombianska staden som ligger precis på gränsen till Venezuela – ett land i kris där det är brist på allt.

5000 människor från Venezuela som är i akut behov av mat och mediciner korsar gränsen över Simon Boliver-bron till Colombia varje dag.

Många söker sig vidare inom Colombia, andra tar sig till ett annat grannland.

Mat, mediciner och rent vatten

Nära gränsen ligger mathallen Comedor Casa de Paso La Divina Providencia som drivs av med stöd från UNHCR. Här förbereds dagligen 8000 mål mat i form av frukost och lunch.

I mathallen finns även tillgång till rent vatten, duschar, psykosocialt stöd och, i vissa fall, mediciner.

"Här är alla är välkomna"

Vid mathallen träffade Sofia venezuelanske Bernardo Toala Dominguez. Han tjänar lite pengar genom att sälja kaffe vid gränsen. Han kommer till mathallen varje dag för att äta och duscha.

Här är alla är välkomna. Den här platsen är till stor hjälp för alla människor som kommer från Venezuela. Det finns en gemenskap mellan Colombia och Venezuela, och det här är en fredlig plats. Här är maten hälsosam och det finns rent vatten – ingen blir sjuk efter att ha varit här, berättade Bernardo.

Tiden vid gränsen

Under sin tid vid gränsen till Venezuela träffade Sofia människor som rest i dagar för att få tag på medicin för att överleva, eller vaccin till sina barn. Hon har pratat med kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och med familjer som inte har råd att köpa en limpa bröd i Venezuela.

Din hjälp behövs

Krisen för människor som flyr från Venezuela är akut. Tillsammans med andra organisationer bidrar UNHCR med sjukvård, mat, rent vatten, information och tak över huvudet.

Men resurserna är knappa och mer hjälp behövs. Du kan ge den hjälpen.

Din hjälp gör livet lite lättare för barn och familjer på flykt från Venezuela.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ben Stiller i Centralamerika: "Måltavlor för brutalt gängvåld"

Skådespelaren Ben Stiller är en av UNHCR:s stolta ambassadörer. Han är på plats i Centralamerika och vill ge en röst till människor som är drabbade av fruktansvärda gängkrig – människor som har tvingats lämna sina hem och fly så långt bort de kan.

– De är flyktingar, precis som andra flyktingar världen över. De här människorna är måltavlor för brutalt gängvåld, berättar Ben Stiller som känner sig ärad att få ge dem en röst.

Gängkrig och våld

Gängkrig och våld har förvandlat delar av Centralamerika till en av världens farligaste platser. De senaste år har organiserade våldsgäng, kallade Maras, ökat dramatiskt i El Salvador, Honduras och Guatemala (känd som Norra triangeln).

Tusentals föräldrar har flytt med sina familjer. I många fall har barnen gjort den farliga resan ensam.

De ensamma barnen är några av världens mest utsatta flyktingar - de har bevittnat fruktansvärt våld och utsätts för extrem risk. UNHCR finns på plats och hjälper i den här växande krisen, och behoven bara ökar.

Farligaste städerna i världen

Nuvarande mordfrekvens är bland de högsta som någonsin uppmätts in i Centralamerika. Städer som San Salvador, Tegucigalpa och San Pedro Sula hör till de 10 farligaste i världen.

Det mest synliga beviset på våldet är de många brutala morden. Även kränkningar av de mänskliga rättigheterna, gängrekrytering av barn, utpressning och sexuellt våld ökar.

Från 2011 till 2016 ökade antalet människor som flyr från norra triangeln till de omgivande länderna med 2 249 procent. Majoriteten är kvinnor och barn.

2016 flydde 388 000 personer från regionen – ännu fler under 2017. Den snabba tillväxten av flyende människor gör att tillgängliga resurser snabbt tar slut. Det lämnar många utsatta barn, kvinnor och män utan fysiskt och rättsligt skydd.

UNHCR skyddar familjer som flyr och bistår med kontantstöd, utbildning, boende och rådgivning.

Vill du också hjälpa?

Du kan enkelt skänka en gåva till drabbade i Centralamerika. Din hjälp ger skydd och trygghet till människor som tvingas fly från våld.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Hiv-positiv från Venezuela får hjälp i Ecuador

Video: José* lämnade Venezuela i december 2018. Att lämna sitt hemland var hans enda chans att överleva. Han lever med HIV och behandlades med gammal virusmedicin.

Han tillhör HBTQ-rörelsen och var dessutom utsatt för diskriminering och våld i Venezuela.

När José* kom till Ecuador gick han till sjukhuset för att hans immunförsvar väldigt dåligt.

På sjukhuset fick han höra talas om UNHCR:s arbete och bad om hjälp. UNHCR-personal hjälpte honom att söka asyl.

Han får psykosocial hjälp och behandling för sin sjukdom av HIAS, UNHCR:s partner. 

Han vill stanna kvar i Ecuador och hoppas att hans mamma kan lämna Venezuela snart och så att de kan starta ett nytt liv tillsammans.

José* heter egentligen något annat.

Fakta Ecuador

Ecuador har en lång tradition av att hjälpa flyktingar - många kommer från grannlandet Colombia. Det är ett av de länder i Latinamerika som tar emot flest venezuelaner som flyr den politiska, rättsliga och sociala krisen.

250 000 venezuelaner uppskattas befinna sig i Ecuador. Regeringen tillhandahåller former av laglig vistelse. 90 000 uppehållstillstånd har utfärdats (från mitten av oktober 2018).

De som har bosatt sig i Ecuador bor i stadsområden i Quito, Guayaquil, Manta, Cuenca och Ibarra.

Transitland för flyende

Det är också ett transitland för flyktingar och migranter. Hundratusentals människor passerar landet för att sedan resa vidare.

Sedan 2018 har 816 000 venezuelaner flytt till eller passerat genom Ecuador. Cirka 20 procent av dem har kommit hit för att de har särskilda behov som gravida kvinnor, ensamma barn och personer med kroniska sjukdomar eller funktionshinder.

Många som lever med hiv har tvingats fly på grund av brist på behandling. Tack vare Ecuadors folkrättsliga lagar kan de få tillgång till vård.

UNHCR ger skydd och delar ut nödhjälp vid gränserna och längs flyktvägarna.

Källa: A chance to live - The quest of Venezuelan refugees and migrants with HIV/AIDS 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig