Mer hjälp behövs till offer för Boko Harams våld

Video: Fem fakta som gör att du inte glömmer Boko Harams offer i Nigeria. UNHCR söker pengar för att hjälpa människorna som flyr för att överleva.

Glöm inte Boko Harams offer

Tillsammans med 74 FN-organ och hjälporganisationer vädjar UNHCR om mer pengar för att hjälpa 250 000 människor som är drabbade av Boko Harams våld i Nigeria.

Pengarna som UNHCR ber om ska hjälpa 208 000 flyktingar från Nigeria, och 75 000 invånare i grannländerna Niger, Kamerun och Tchad – de som tar hand om människorna som flyr undan våldet.

– Krisen som Boko Haram orsakar förvärras och är långt ifrån över. Världen får inte glömma offren i den här dödliga konflikten, särskilt eftersom hopp om fred och säkerhet förefaller väldigt avlägset, säger Kelly T Clements på UNHCR.

Söker skydd i avlägsna byar

Barnen, kvinnorna och männen som flyr från våldet i Nigeria söker skydd i avlägsna och fattiga byar i grannländerna.

Sedan 2013 har Boko Haram tvingat 2,4 miljoner människor att lämna sina hem i nordöstra Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger.

Matbrist

Ett förödande resultat av konflikten är den alarmerande ökningen av matbrist och svår undernäring.

I september 2017 var 7,2 miljoner människor runt Tchadsjön drabbade av matbrist.

Bombade skolor

– Framtiden för den unga generationen står på spel. Brist på mat påverkar inte bara en familjs värdighet. Det ger allvarliga konsekvenser för barns fysiska och intellektuella utveckling, säger Clements.

Konflikten har haft en förödande inverkan på utbildning. Hundratals skolor har tvingats stänga – i en region där utbildningsnivåerna redan var bland de lägsta i hela världen.

Stöd till lokalbefolkningen

De lokalsamhällen som tar emot flyktingarna är också i stort behov av humanitär hjälp för att klara av uppgiften. Den befintliga infrastrukturen och tillgången till grundläggande tjänster har nått sin maxgräns.

Länderna behöver hjälp med att erbjuda skydd, sjukvård, utbildning, vatten och sanitet till människorna som söker skydd.

Plan för hjälpsatserna

UNHCR leder insatsen för att hjälpa flyktingar som är drabbade av våldet. Planen för hjälparbetet kallas för Refugee Response Plan (RRP) och är ett planerings- och samordningsverktyg för storskaliga och komplexa flyktingsituationer.

UNHCR vädjar nu till omvärlden om pengar. Drygt 1,1 miljarder kronor (USD 157 miljoner) behövs till att hjälpa den utsatta befolkningen.

Du behövs just nu

Boko Harams attacker lämnar enorm förödelse efter sig. Situationen är livsfarlig. Nu riskerar tusentals barn att dö av svält.

Du kan enkelt hjälpa familjerna som flyr - ge en gåva här.


Källa text:

Källa video:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Bukar Mustapha från våldsdrabbade Nigeria vinner Nansens flyktingpris 2017 för sitt arbete med att ge barn möjlighet att gå i skolan.
  Bukar Mustapha från våldsdrabbade Nigeria vinner Nansens flyktingpris 2017 för sitt arbete med att ge barn möjlighet att gå i skolan.

Lärare från Nigeria får Nansens flyktingpris 2017

Medlaren som hjälpte till att frita flickor från Boko Haram vinner pris för att ha öppnat skolor i våldsdrabbade Nigeria.

Kämpar för barn i konflikter

Zannah Mustapha kämpar för att barn som växer upp med våld i nordöstra Nigera ska få gå i skolan. Nu har han utnämnts till vinnare av UNHCR:s flyktingpris – Nansenpriset 2017.

Konflikt med Boko Haram

2007 grundade Mustapha en skola i Maiduguri – huvudstad i delstaten Borno och platsen för Boko Harams uppror. Skolan har varit öppen under hela konflikten med Boko Haram. En konflikt som har dödat 20 000 människor i regionen runt Tchadsjön och tvingar miljoner på flykt.

Alla barn är välkomna

Skolan ger gratis utbildning, gratis mat, uniformer och hälsovård till barn som har drabbats av våld. Alla barn som har blivit föräldralösa i konflikten – på båda sidor – är välkomna i Mustaphas klassrum. Det är ett tecken på den försoning som han hoppas på att uppnå i regionen.

"Känslomässiga ärr"

– Konflikt kan ge barn fysiska och känslomässiga ärr som är djupa och varaktiga. Det tvingar dem från sina hem, utsätter dem för grymheter och splittrar familjer, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

"Främja fredlig samexistens"

– Utbildning är ett av de mest kraftfulla verktygen för att hjälpa flyktingbarn att övervinna våld. Det ger unga människor möjligheter, utrustar dem med kompetens och motverkar utnyttjande och rekrytering av beväpnade grupper. Det arbete som Mustapha och hans team gör är av yttersta vikt. Det bidrar till att främja fredlig samexistens och återuppbygga samhällen i nordöstra Nigeria. Med det här priser hedrar vi hans vision och tjänster, tillade Grandi.

"Skolor är hjärtat i ett samhälle"

Meddelandet om årets Nansenprisvinnare kommer i en tid när tiotusentals nigerianska ungdomar växer upp utan utbildning. Landets skolor är ansträngda på grund av en växande ungdomsbefolkning. Platser i nordöstra delen är under attack av Boko Haram – som har förstört skolor och dödat lärare.

– Skolor är hjärtat i ett samhälle. Att förstöra dem krossar chansen att nästa generation i Nigeria ska lyckas. Erkännandet av Zannah Mustaphas modiga arbete belyser vikten av utbildning för Nigerias framtid, säger Jan Egeland, norska flyktingrådets generalsekreterare vars organisation samarbetar med Nansen Refugee Award-projektet.

Antal elever har ökat

Sedan starten för tio år sedan har skolan ökat från 36 studenter till 540. Tusentals fler barn som desperat vill få en utbildning har skrivit upp sina namn på en väntelista.

Öppnar sin andra skola

2016 öppnade Mustapha en andra skola. 88 barn som alla har flytt våld i regionen går dit varje dag.

“Skolan främjar fred”

Mustapha och hans volontärer av lärare känner till de risker de står inför. De anser att arbetet är viktigare än allt annat.

– Den här skolan främjar fred. Det är en plats där varje barn är viktigt. De här barnen ska bli starka så att de kan klara sig själva, sa Mustapha.

Hjälp till fängslade kvinnor

Mustapha arbetar också med att förhandla om fritagande av gisslan. Han var med när 21 unga kvinnor som hade varit fängslade i mer än två år släpptes. Han säkrade deras frihet – liksom frisläppandet av ytterligare 82 flickor från Chibok i maj 2017.

Kooperativ för änkor

Mustapha engagerar för alla människor i konfliktdrabbade områden. Hans medverkande i att inrätta ett kooperativ för änkor gav stöd till nästan 600 kvinnor i staden Maiduguri.

UNHCR:s Nansenpris

UNHCR:s Nansenpris uppmärksammar extraordinär insatser för människor på flykt. Eleanor Roosevelt, Graça Machel och Luciano Pavarotti finns med bland pristagarna. Ceremonin hålls den 2 oktober i Genève, Schweiz.

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
  Fufore-lägret / Många av internflyktingarna i nordöstra Nigeria är kvinnor och barn.
 • Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
  Miljontals människor flyr våld och osäkerhet i norra Nigeria. Den här kvinnan har tagit sig över gränsen till Tchad och ska hämta ut sin matranson.
 • Bombräder över flyktinglägret Rana skedde på plats för matdistribution. Den här bilden är från Bama-lägret i nordöstra Nigera där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.
  Bama-lägret i nordöstra Nigeria där tusentals människor har sökt skydd undan våld i landet.

UNHCR: Bombning av flyktingläger i Nigeria

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi uttryckte i dag sin sorg och chock över bombningen av ett läger för internflyktingar i nordöstra Nigeria som dödade ett dussintal människor. Grandi underströk att de nigerianska myndigheterna nu måste identifiera de brister som ledde till tragedin så att det aldrig händer igen.

Attacken ägde rum på tisdagsmorgonen och enligt de första rapporter från Rann-lägret i delstaten Borno uppges att mer än 50 människor dödades, varav sex biståndsarbetare.

43 000 internflyktingar bor i lägret som byggdes 2016 för att ta emot människor som tvingats lämna sina hem efter de senaste två årens osäkerhet och våld från Boko Haram.

– Det är en katastrofal händelse. Liv har gått förlorade på en plats avsedd för människor som har tvingats på flykt från våld. Nu behövs en beskrivning av vad som orsakade händelsen och åtgärder krävs för att det aldrig ska hända igen, säger Grandi.

Se filmen: På flykt från Boko Harams våld

Bombningarna en olycka

Den nigerianska regeringen har sagt att bombningarna var en olycka och har påbörjat en utredning. Både bistådsarbetare och många av de mer än 1,7 miljoner internflyktingarna lever i osäkerhet på grund av strider mellan regeringens säkerhetsstyrkor och rebeller i nordöstra Nigeria.

Filippo Grandi var på plats i Borno vid en resa till Nigeria och länderna runt Tcshadsjön förra månaden - länder som tagit emot nigerianska flyktingar. Han blev starkt påverkad av det mänskliga lidandet han såg under sitt besök och lovade att UNHCR ska fortsätta hjälpa dem.

Internflyktingar i Nigeria

Med en befolkning på nästan 180 miljoner människor är Nigeria Afrikas folkrikaste stat. Sedan 2009 har Boko Haram fört en brutal kampanj för att skapa en islamisk stat.

2,2 miljoner nigerianer är internflyktingar och cirka fem miljoner civila har påverkats av oroligheter under 2016. Omkring 1,6 miljoner människor har flytt sina hem och bor i andra städer, byar och i läger. De flesta har förlorat sina hem och sina ägodelar.

Konflikten spred senare till grannländerna.

Ursprungligen betyder Boko "falska" och haram "förbjudna". Boko Harams huvudsakliga syfte är att utrota västerländsk utbildning.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: På flykt från Boko Harams våld

Floden är en gräns. På den ena sidan ligger Nigeria, där pågår en massaker.

På den andra sidan i Diffa, Niger, är tusentals nyanlända människor på flykt i säkerhet.

I byn bygger en familj ett nytt tillfälligt hem. De är på flykt från striderna mellan den nigerianska armén och Boko Harams beväpnade rebeller i sitt hemland Nigeria. 

"Det var oerhört farligt. De attackerade vår by med tungt artilleri och bomber. Vi såg släktingar dödades. Kroppar låg utspridda på marken," berättar Hamid Ibrahim.

Byn har gett familjen en bit åkermark och UNHCR ser till att de får nödhjälp för att klara vardagen.

Under sommarens kraftiga skyfall ger deras hastigt nybyggda hem inte tillräckligt med skydd. Men de är i alla fall i säkerhet.

Fati Moussa och hennes fyra barn drabbades också av Boko Harams övergrepp, men hennes familj hade tur och lyckades fly.

"Armén började att skjuta, men det var Boko Haram som var skrämmande. De skar halsen av folk. Jag såg det med egna ögon. Boko Haram kom till byn på natten och sköt på alla, de slog alla – män och kvinnor," berättar Fati. 

Fatis familj är bland de hundratusentals människor som tvingats fly från våldet i Nigeria. Ytterligare en miljon människor beräknas vara på flykt inne i landet.   

Falmata Boukar hade inte samma tur.

"Min man var på väg till skolan där han undervisade när han dödades av Boko Haram-rebeller.”

Det här är en berättelse om främlingar som öppnar sina dörrar för människor som är på flykt. Binta Boulama bjöd in Falmata Boukar i sitt hem.

"Hon kände ingen här, inte oss, inte någon. Min man öppnade vår dörr för henne när han hörde hennes berättelse."

Tillsammans hjälper invånarna och UNHCR de försvarslösa och hemlösa som anländer.

För dem som är på flykt från sina hem och sitt hemland är ett vänligt välkomnande och en hjälpande hand en gåva. En gåva som hjälper dem att överleva.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig