Sju kriser som tvingar människor på flykt
120 miljoner människor befinner sig just nu på flykt runt om i världen - det högsta antalet någonsin. Här är sju av kriserna att känna till bakom siffrorna.
1. Sudan
I april 2023 utbröt strider mellan armén i Sudan och den militära gruppen Rapid Support Forces (RSF). Inbördeskriget har orsakat en av de största pågående kriserna för människor på flykt i världen.
Över tio miljoner människor har tvingats på flykt sedan kriget bröt ut. Nära åtta miljoner är på flykt inne i Sudan, och över två miljoner har sökt skydd i grannländer som Tchad, Sydsudan och Etiopien. I genomsnitt flyr fortfarande 20 000 människor varje dag.
Sudan är drabbat av flera svåra kriser samtidigt:
- Civila drabbas hårt av det brutala inbördeskriget, med attacker mot byar, sjukhus och skolor.
- Hundratusentals människor hotas av svält och undernäring.
- Striderna gör det svårt att nå fram med nödhjälp till behövande inne i landet.
- Naturkatastrofer som översvämningar och torka förvärrar en redan humanitär katastrof.
2. Palestina
Konflikten i Gaza har förödande konsekvenser för civilbefolkningen. I slutet av 2023 var sex miljoner palestinska flyktingar under UNRWA:s mandat, varav 1,7 miljoner befinner sig inne i Gaza. UNRWA uppskattar att 75 procent av de palestinska flyktingarna underas deras mandat i Gaza tvingades på flykt under 2023.
UNRWA är FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, och har sedan 1948 uppdraget från FN att hjälpa de palestinier som fördrivits när staten Israel grundades. UNRWA arbetar i Jordanien, Libanon, Syrien, Gaza och Västbanken.
3. Myanmar
En humanitär kris fortsätter att riva upp landet, efter att militären tog över makten 2021.
Tre miljoner människor befinner sig på flykt inne i Myanmar, medan 1,3 miljoner har flytt till andra länder. Nästan en miljon av dessa är statslösa rohingyer som bor i Cox’s Bazar i Bangladesh - 95 procent av dem är helt beroende av humanitär hjälp för att klara sig.
Minoritetsfolket Rohingya är en muslimsk folkgrupp från Myanmar som under decennier har utsatts för diskriminering, våld och förföljelse. I augusti 2017 bröt våldsamma attacker ut, då över 700 000 rohingyer tvingades fly sina hem i Myanmar.
4. Afghanistan
Situationen i Afghanistan har förvärrats drastiskt sedan talibanerna tog makten 2021. Stora delar av landet erövrades snabbt, och familjer tvingades fly för sina liv.
Idag råder en humanitär kris i landet - med matosäkerhet, fattigdom och ekonomisk kollaps. Över hälften av Afghanistans befolkning i desperat behov av humanitär hjälp för att överleva.
Nära 10,9 miljoner afghaner befinner sig på flykt, de flesta inne i landet eller i grannländer som Pakistan och Iran. Läget i Afghanistan är sedan årtionden bedrövligt. Landet har inte haft fred sedan 1970-talet och är ett av de fattigaste i världen.
Kvinnor och flickor i Afghanistan
Sedan 2021 har förbuden i landet ökat, särskilt för kvinnor och flickor.
- Det är förbjudet för flickor att gå i gymnasiet.
- Det är inte tillåtet för kvinnor att arbeta utanför hemmet - med enstaka undantag för några sektorer och i särskilda roller.
- Kvinnor måste täcka sina ansikten om de visar sig offentligt.
Förbuden slår hårt mot kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, och försvårar kraftigt deras möjligheter till försörjning.
5. Ukraina
Det har gått två och ett halvt år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Attacker fortsätter att döda civila, förstöra hem och infrastruktur runt om i landet. I juli 2024 skedde en samordnad robotattack mot flera städer i Ukraina. Bland annat träffades landets största barnsjukhus i Kiev.
6,5 miljoner människor har flytt och sökt skydd i andra länder, medan 3,6 miljoner är internflyktingar inne i landet. Miljontals människor befinner sig mitt i kriget – många saknar förnödenheter som mat, vatten och mediciner.
6. Demokratiska republiken Kongo
Strider i östra delen av Demokratiska republiken Kongo har lett till en humanitär katastrof som tvingar människor på flykt. Strider mellan väpnade grupper och Kongos armé har intensifierats i provinserna Nordkivu, Sydkivu och Ituri.
7,9 miljoner människor är på flykt i landet. Många har flytt flera gånger efter att ha utsatts för nya attacker. Sexuellt och könsbaserat våld är utbrett, och kvinnor och flickor är extra utsatta.
7. Syrien
Kriget i Syrien startade 2011 - fortfarande är det den kris som tvingat flest människor på flykt. Så många som 13,8 miljoner syrier är i dag på flykt lämna sina hem. 7,2 miljoner är internflyktingar inne i landet, medan 6,5 miljoner är flyktingar i grannländerna.
Levnadsförhållandena för människor på flykt är extremt svåra, medan många av de samhällen som välkomnat syriska flyktingar själva står inför stora ekonomiska problem.