Sydsudan är översvämmat – fem fakta om krisen

Hem, kor och skördar spolas bort. Kvinnor kämpar för att hålla vattenmassorna borta. Sydsudan – världens yngsta land – är översvämmat. Fem fakta idag!

10 januari, 2023
Tältlägret vid staden Bentiu, Sydsudan, ligger under vatten. Människor skyddas av diken och vallar. Efter fyra år av översvämingar är 900 000 människor i landet drabbade.
Foto: UNHCR/Charlotte Hallqvist
Tältlägret vid staden Bentiu, Sydsudan, ligger under vatten. Människor på flykt från landets konflikter skyddas av diken och vallar. Efter fyra år av rekordstor nederbörd är 900 000 människor i landet drabbade översvämningar.

Översvämningar i Sydsudan

Sydsudan är världens yngsta land – och ett av de fattigaste.

Efter oändliga strider i Sudan blev södra Sudan självständigt 2011. Idag heter landet Sydsudan, och konflikter fortsätter. Krisen är oundviklig när klimatet förändras.

En hjärtskärande tragedi.

Fem fakta om krisen idag

  1. Extrema väder slår hårt mot en redan fattig befolkning i Sydsudan. Efter fyra år av rekordstor nederbörd är två tredjedelar av landet översvämmat.
  2. Hem, kor, getter, skördar och betesmarker spolas bort. 900 000 människor är drabbade. Svält hotar.
  3. Brunnar och toaletter ligger under vatten. Dricksvatten förorenas. Sjukdomar ökar.
  4. Staden Bentiu, norra Sydsudan, är helt översvämmat. 460 000 människor på flykt lever i regionen. Bara båtar och flygplan når dit med förnödenheter.
  5. Alla jobbar dygnet runt med pumpar, hinkar och grävmaskiner för att hålla vattnet borta och förhindra att vallarna kollapsar.

6,8 miljoner människor i Sydsudan behöver akut livräddande hjälp på grund av väpnad konflikt, våld, dramatiska översvämningar, matbrist och ekonomisk kris. (Källa: unhcr.org)

Vad gör UNHCR i Sydsudan?

  • UNHCR har ökat stödet – men hjälpinsatsen i Sydsudan saknar pengar.
  • Hjälpleveranser har blivit dyrare, de kräver luftbroar istället för konvojer med lastbil. Till exempel riskerar 75 000 flyktingar från Sudan som bor i Doro-lägret att inte få mat eftersom vägarna är översvämmade. Det inte finns tillräckligt med pengar till en luftbro.
  • Krisen i Sydsudan är en hjärtskärande tragedi som inte får  den finansiering som behövs. Det hindrar UNHCR från att bekämpa vattenmassorna.
  • I det här läget måste UNHCR prioritera nödhjälp som tak över huvudet, filtar, presenningar, myggnät, hinkar, vattendunkar, köksredskap och hygienartiklar. Insatser för att bygga fred, skydda barn och minska könsrelaterat våld fortsätter.
Kvinnor i lägret hinkar för att överleva.
Foto: UNHCR/Charlotte Hallqvist
Kvinnor på flykt i lägret vid Bentiu hinkar för sina liv! Vill du hjälpa med hink för 30 kr?

Kvinnor i Sydsudan kämpar mot översvämningar

Utrustade med hinkar och beslutsamhet öser hundratals kvinnor för deras enda livlina vägen mellan lägret och staden Bentiu.

När pumpen inte håller ...

Pumpen kan hålla tillbaka vattenmassorna bort. Den enda vägen in i lägret från staden Bentiu svämmas över. Nu beslutar sig kvinnorna för ta saken i egna händer.

På morgonen den 18 oktober vadar 500 människor, de flesta kvinnor, in i leran utrustade med hinkar. De börjar ösa vattnet från vägen över toppen av jordvallarna.

Översvämningarna hindrar hjälpleveranser, som vi förlitar oss på för att överleva. Vi måste mobilisera ... och ösa ur vatten från huvudvägen, förklarar Nyekong Dak, 37 år, dagen efter och fortsätter:

Människorna som bor i läger runt staden Bentiu behöver vägen till lastbilar att leverera allt från mat till mediciner.

Tack vare våra insatser skickade lastbilar mat till oss idag. Jag gör samma sak varje dag om det krävs!

Rekordstor nederbörd

Efter fyra år av rekordstor nederbörd är två tredjedelar av Sydsudan översvämmat.

I delstaten Unity State ligger de flesta läger under vattennivån hem för 460 000 människor på flykt. Jordvallar och diken skyddar mot vattenmassor, de måste ständigt stöttas upp för att förhindra att de kollapsar.

På natten är vi rädda för att att översvämmas, berättar Wal Gatkek, 36 år, som också hjälpte till att röja vägen.

Om vallarna kollapsar är den enda planen att springa till högre mark, men jag känner inte till någon plats i närheten som vi kan ta oss till, uttrycker Nyekong Dak, kvinnan som öser vatten ur vägen.

"Fruktar det värsta"

Båda kvinnorna berättar om att de aldrig har upplevt sådana här översvämningar någonsin tidigare. De fruktar att värre är att komma.

Med det som händer nu, vet vi inte om vi kan bo kvar nästa år, eller vi ens lever. Vi vet inte om vattnet sjunker undan innan nästa regnperiod, som vi tror blir ännu värre, säger Wal Galtek.

Källa: unhcr.org

Översvämingar i Sydsudan. En kvinna gräver dike med sina händer.
Foto: UNHCR/Samuel Otieno
Cholul Jock kämpar med sitt handgrävda dike för att skydda sin familj mot vattenmassorna. Hon har inga verktyg utan gräver bort leran med sina händer. Hennes familj har tvingats fly från översvämningar flera gånger.

På gränsen till svält

Förändrat klimat orsakar det extrema läget i Sudsudan, ett redan skadat land som plågas av konflikter sedan självständigheten från Sudan 2011.

Översvämningarna har förstört stora delar av jordbruksmarken  människor går hungriga.

FN rapporterar att nästan 65 procent av befolkningen  7,74 miljoner människor  redan står inför svår hunger. Nästan 3 miljoner är på gränsen att svälta.

Publicerad av Ulrika Forsberg