• Galvanie, 13 år, har flytt från Demokratiska republiken Kongo till Uganda. Hon är övertygad om att utbildning leder till en bättre framtid. I Uganda bidrar UNHCR bl.a. med skolbänkar och skrivböcker för barn på flykt. Foto: UNHCR/Jiro Ose

H&M Foundation och UNHCR samarbetar för att hjälpa människor på flykt.

En global kampanj av icke vinstdrivande H&M Foundation har genererat 30 miljoner kronor åt UNHCR, FN:s flyktingorgan och dess arbete för att ge utbildning åt barn på flykt.

I samband med flyktingsituationen runt Medelhavet 2015 inledde UNHCR och H&M Foundation ett samarbete för att hjälpa människor på flykt. H&M Foundation bidrog till UNHCR:s insatser för att ge de som flydde mat, tak över huvudet, sjukvård, möjlighet till registrering och specialiststöd till barn.

2016 var UNHCR mottagare av H&M Foundations julkampanj. Mer än 4000 H&M butiker i 47 länder deltog i kampanjen. H&M medarbetare och kunder över hela världen engagerade sig för att se till att barn som tvingats fly sina hem får skolmaterial som till exempel läroböcker, anteckningsblock och pennor. Ofta måste flyktingar själva stå för kostnader för skolmaterial. I många fall kan det betyda att barn från familjer som inte har råd går miste om sin utbildning.

Skolmaterial till barn på flykt

För varje presentkort som såldes i butik under november och december gjorde H&M Foundation en donation som hjälper UNHCR att ge skolmaterial till barn på flykt i Afrika , Asien och Mellanöstern. Kampanjen genererade totalt 30 miljoner kronor.

Läs pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/sverigeforunhcr/pressreleases/h-och-m-foundations-kampanj-ger-30-miljoner-kronor-foer-utbildning-aat-barn-paa-flykt-1761996

Om H&M Foundation

H&M Foundation är en icke vinstdrivande global stiftelse privat finansierad av familjen Stefan Persson, grundare av och huvudägare i modeföretaget H&M. Genom att investera i människor, samhällen och innovativa idéer förbättrar stiftelsen levnadsvillkor vilket leder till positiv långvarig förändring.

Genom partnerskap med framstående organisationer runt om i världen driver stiftelsen förändring inom fyra områden; utbildning, vatten, jämlikhet och planet. H&M Foundation kan också bidra med katastrofstöd. Sedan 2013 har familjen Stefan Persson donerat 1,1 miljard kronor till stiftelsen.

Robin Alvarsson

  • UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.
    UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.

SCA stödjer UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt

SCA är ett globalt hygien- och skogsindustriföretag som producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Under julen 2016 skänkte SCA 1 550 000 kr till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Gåvan kommer att användas där behovet är som störst, främst i krigsdrabbade Syrien och länder som Libanon, Irak, Turkiet, Libyen och Egypten där många flyktingar befinner sig.

– Medan vi önskar varandra god jul, är det långt ifrån frid på jorden och många människor befinner sig på flykt. Vi hoppas att denna gåva ska bidra till att täcka grundläggande behov av hygien för några av dessa, säger Magnus Groth, vd för SCA, som tillägger att även de anställda är positiva till denna typ av insatser. 

SCA har redan tidigare visat engagemang för människor på flykt. Under 2015 donerade företaget mensskydd och blöjor till ett värde av 949 200 kronor till kvinnor och barn på flykt. Under julen 2015 skänkte SCA 1,5 miljoner kronor till UNHCR:s arbete.

– SCA:s stöd betyder oerhört mycket för oss och kommer att göra verklig skillnad för människor som lever i akut nöd, säger Amelie Häger, företagsansvarig på Sverige för UNHCR.  

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Varmt tack till Delicato och Stiftelsen Einer Belvén som skänkar två miljoner kronor till UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt.
    Varmt tack till Delicato och Stiftelsen Einer Belvén som skänkar två miljoner kronor till UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt.

Delicato och Stiftelsen Einer Belvén skänker två miljoner kronor till UNHCR:s arbete

Flyktingsituationen fortsätter och har inte lämnat någon oberörd. Delicato Bakverk AB och Stiftelsen Einar Belvén fördubblar därför sitt engagemang genom att skänka två miljoner kronor till UNHCR för att hjälpa och stödja människor på flykt. Mer än 12 miljoner människor tvingats fly sina hem i Syrien. Omkring hälften av dem är barn.

- Vi vet att hjälpbehovet är enormt och vill naturligtvis, som så många andra, göra det vi kan för att fortsätta att bidra. UNHCR gör tydlig och konkret nytta i allt från den mest akuta krishjälpen till att skapa trygga platser för utsatta människor. Vintern närmar sig och belastningen är oerhörd, både i Syrien och i de närliggande områdena. Här gör UNHCR en avgörande insats som vi vill stödja, säger Jörgen Bergqvist, VD för Delicato.

Delicatos grundare Einar Belvén startade stiftelsen som bär hans namn, år 1991. Sedan dess arbetar man aktivt för att stötta barn, ungdomar, äldre och sjuka bland annat genom donationer.

- Min farfar var en sann entreprenör. Han grundade stiftelsen med en önskan om att bidra till allas möjlighet till utveckling och ett värdigt liv. Krissituationen hade berört honom väldigt mycket, och speciellt hur barnen påverkas. Det här bidraget är i hans anda, säger Ellinor Belvén.

– Gåvan från Delicato och Stiftelsen Einar Belvén kommer att göra det möjligt för UNHCR att se till att tusentals människor på flykt är varma, mätta och trygga. Vi är oerhört glada och tacksamma för deras viktiga stöd, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Delicato och Stiftelsen Einar Belvén har tidigare skänkt pengar till människor på flykt. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En syrisk familj på flykt får hjälp av UNHCR i Libanon.
    En syrisk familj på flykt får hjälp av UNHCR i Libanon.

Lindex kunder rundar upp 1,3 miljoner kronor

Under två veckor har Lindex kunder rundat upp med totalt 1,3 miljoner kronor till förmån för UNHCR:s arbete för människor på flykt från krig och förföljelse. Pengarna kommer att ge skydd, mat, kläder och tak över huvudet till utsatta familjer på flykt.

- Ett helt otroligt resultat som kommer att göra verklig skillnad för familjer som har förlorat allt. Vi är så tacksamma för det fantastiska engagemang som Lindex kunder och personal har visat människor på flykt, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Just nu pågår flera flyktingkriser i världen. 15 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i och omkring kring Syrien och Irak. När temperaturerna faller är de extra utsatta.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, leder internationella insatser för att skydda människor på flykt från konflikt eller förföljelse och delar ut filtar, vinterkläder och annan nödhjälp.

- Resultatet av insamlingen visar verkligen att engagemanget för att hjälpa människor på flykt är stort hos våra kunder och medarbetare. Jag vill tacka alla som varit med och bidragit till UNHCR:s viktiga arbete, säger Elisabeth Peregi, Sverigechef på Lindex.

Kampanjen pågick i Lindex butiker mellan 22 november till 5 december 2016. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig