PostkodLotteriet ger utbildning till 40.000 barn på flykt

Mitt i ett brinnande krig kanske skolgång verkar som en lyx. Men för barn på flykt är det livsviktigt. Nu har UNHCR med stöd från Svenska PostkodLotteriet sett till att 40 000 barn på flykt kan gå i skolan.

Hopp om framtiden

För barn på flykt är utbildning avgörande för att de ska kunna skapa sig en bättre framtid. Att gå i skolan hjälper dem att få struktur i en kaotisk tillvaro och ger hopp om framtiden. Det minskar risken att leva i fattigdom, rekryteras som barnsoldat eller utsättas för våld och övergrepp.

Hälften av barnen går i skolan

Tyvärr är verkligheten en annan för många barn. En rapport från UNHCR visar att endast hälften av alla barn på flykt går i skolan. Flyktingbarn löper fem gånger större risk än andra barn att gå miste om sin utbildning – och skillnaden ökar med åldern. Det vill UNHCR ändra på!

7 miljoner från PostkodLotteriet

Förra året tog Sverige för UNHCR emot sju miljoner kronor från Svenska PostkodLotteriet till stöd för grundutbildning för barn på flykt. Stödet motsvarar skolgång för 40 000 barn. Projektet pågår i Tchad, Kenya, Uganda, Rwanda, Etiopien, Sudan, Sydsudan, Pakistan, Iran, Malaysia, Jemen och Syrien.

Att se till att barn på flykt har tillgång till utbildning är en viktig del av UNHCR:s arbete. UNHCR bygger skolor, utbildar lärare och delar ut skolmaterial som pennor, papper och skolböcker.

Globala målen

Utbildning för barn på flykt är även del av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Mål nummer fyra, ”God utbildning för alla”, kan inte uppfyllas om inte barn på flykt får gå i skolan.

Sverige för UNHCR är förmånstagare till PostkodLotteriet sedan 2009.

Ulrika Belin

Kommunikatör
 • Järnvägen "La Bestia" i Mexiko - där det dödliga tåget mot den amerikanska gränsen kör. Tusentals centralamerikaner som flyr gängvåld riskerar sina liv i försök att ta sig ombord varje år.
  Järnvägen "La Bestia" i Mexiko - där tåget mot den amerikanska gränsen kör. Tusentals centralamerikaner som flyr gängvåld riskerar sina liv i försök att ta sig ombord på tåget varje år.

Testamentera till Sverige för UNHCR

Vet du om att du kan skriva ett testamente och ange Sverige för UNHCR som förmånstagare?

Att skriva in Sverige för UNHCR i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och bidra till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Även en liten del av din kvarlåtenskap kan göra stor nytta.

Att skriva testamente

Ett testamente är en handling där du talar om vad som ska hända med dina ägodelar när du dör. Att skriva testamente är varken märkvärdigt eller konstigt. Och för de flesta av oss dessutom ganska enkelt.

Du kan testamentera dina tillgångar till vem du vill. Bröstarvingar (det vill säga barn och barnbarn i rakt nedstigande led) har dock alltid rätt till hälften av arvet.

Ett testamente behöver uppfylla några formella krav för att vara giltigt. Det ska vara skriftligt, undertecknat av dig och bevittnat av två personer. Dessa vittnen behöver inte ta del av dess innehåll men de ska veta att det är ett testamente de bevittnar.

Om du vill ha hjälp med att upprätta ett korrekt testamente eller om tillgångarna ska delas upp på flera förmånstagare eller du önskar särskilda villkor och förbehåll bör du kontakta en familjejurist, exempelvis via din bank eller en begravningsbyrå.

Samarbete med Familjens jurist

Sverige för UNHCR samarbetar med Familjens jurist när du behöver få hjälp med ditt testamente.

I ett förmånligt paketpris för 2 995 kronor (ordinarie pris 3 995 kronor) ingår möte med jurist via videomöte eller telefonmöte. Häri ingår även rådgivning. Därefter upprättar juristen testamentet och mejlar dig som givare. Du ordnar själv med bevittning och undertecknande av original.

Boka tid och läs mer om Familjens jurist här

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta:

Charlotte Wiström, ansvarig för stora gåvor
charlotte.wistrom@sverigeforunhcr.se
08-121 490 33

Använd gärna vår mall som exempel på formulering för testamente.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Dina pengar räddar liv - UNHCR:s insatser 2016

Under 2016 skickade UNHCR tonvis med nödhjälp – till exempel 6,6 miljoner filtar – till människor på flykt i akuta kriser. Samtidigt fortsatte insatserna för att rädda liv, skydda rättigheter och hjälpa människor på flykt att bygga en bättre framtid.

I UNHCR:s rapport 2016 Impact Report (PDF) kan du läsa om hur du som givare har hjälpt till att skydda människor i akut nöd. Bläddra bland kartor, bilder och läs berättelser om familjerna som har fått hjälp.

Utdrag ur rapporten

Nödhjälp i akuta katastrofer under 2016

UNHCR har beredskapslager med förnödenheter och utrustning världen över som står redo att flygas ut som hjälpsändningar. Inom 72 timmar kan specialtränad personal resa till ett krisdrabbat område och hjälpa 600 000 människor.

Under 2016 skickades förnödenheter till miljontals människor från UNHCR:s lager. Engagerade givare har hjälpt familjer i nöd över hela världen.

Exempel på nödhjälp skickat till krisområden 2016:

 • 6 634 555 filtar
 • 4 114 641 liggunderlag
 • 3 370 273 presenningar
 • 2 151 924 vattendunkar
 • 1 828 522 köksset
 • 1 176 968 myggnät
 • 862 405 hinkar
 • 803 850 solcellslampor
 • 256 053 familjetält

Sju omfattande kriser 2016:

 • I Syrien pågår nutidens värsta humanitära kris som drabbar miljoner människor.
 • I Irak härjar extremister - familjer är livrädda och flyr för sina liv.
 • Det dödligaste året på Medelhavet – i genomsnitt drunknar 14 människor varje dag.
 • En jordbävning drabbar Ecuador och lämnar tusentals familjer utan hem.
 • I Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Jemen tvingar våld och osäkerhet tusentals familjer att lämna sina hem.

2016: året som gick – månad för månad

Här är några exempel på händelser där UNHCR var på plats med skydd och hjälp under 2016.

Januari: tusentals på flykt i Niger

100 000 människor tvingas lämna sina hem i sydöstra Niger efter attacker av Boko Haram. Både lokalbefolkningen och flyktingar från Nigeria är drabbade. UNHCR skickar akut hjälp för att skydda dem som flyr.

Februari: flyktingar får rösta i Centralafrikanska republiken (CAR)

Tusentals flyktingar röstar i valet i Centralafrikanska republiken. Efter flera år av våld och lidande kan valet leda till en efterlängtad fred. UNHCR informerar flyktingar från CAR som befinner sig i Kamerun, Tchad och Republiken Kongo om hur valet går till och underlättar för deras valdeltagande.

Mars: årsdagen för kriget i Syrien

Den 15 mars infaller årsdagen för kriget i Syrien – nutidens största humanitära kris. UNHCR fortsätter att hjälpa miljontals syriska flyktingar och familjer på flykt inne i Syrien. UNHCR delar ut livräddande hjälp, skyddar deras grundläggande mänskliga rättigheter och hjälper dem att hitta lösningar för en bättre framtid.

April: den värsta jordbävningen i Ecuador på decennier

En kraftig jordbävning drabbar Ecuador. 650 människor mister sina liv, 73 000 förlorar sina hem. UNHCR flyger in hjälpsändningar med 50 000 liggunderlag, 18 000 myggnät och 900 tält till familjer som har förlorat sina hem. 17 000 flyktingar och asylsökande, främst från Colombia, var bosatta i några av de värst drabbade områdena.

Maj: en kampanj som ger flyktingar tak över huvudet

Rekordmånga människor är på flykt från sina hem och behöver tak över huvudet. UNHCR startar en internationell kampanj (Nobody Left Outside) som uppmanar privata givare och företag att skänka pengar för att ge flyktingar ett värdigt boende. Pengarna går till livräddande akut skydd, tält, tillfälliga bostäder eller hjälp med att betala hyra.

Juni: 65,3 miljoner människor är på flykt – fler än någonsin tidigare

Krig och förföljelse har tvingat fler människor än någonsin tidigare att fly från sina hem visar UNHCR:s rapport Global Trends. 65,3 miljoner människor var på flykt i slutet av 2015. I genomsnitt tvingas 24 människor på flykt varje minut.

Juli: 60 000 flyr från Sydsudan

Ökat våld i Sydsudans huvudstad Juba tvingar 60 000 människor att fly till Uganda, Kenya och Sudan – majoriteten är kvinnor och barn. Nästan en av fyra av Sydsudans invånare beräknas vara på flykt inom landet eller i grannländerna. UNHCR är på plats med tält och nödhjälp.

Augusti: första OS-laget för flyktingar

Tio flyktingar går till historien som deltagare i det första OS-laget för flyktingar i Rio de Janeiro. I laget tävlar två syriska simmare, två judoutövare från Demokratiska republiken Kongo, en maratonlöpare från Etiopien och fem löpare från Sydsudan.

Två flyktingar tävlar även under oberoende paralympiska idrottares flagga i Paralympics.

September: dödssiffran på Medelhavet ökar

I september är det ett år sedan fotografiet på Alan Kurdi spreds över världen. Bilden på den drunknade syriska treåringen som flöt upp i Turkiet blev en symbol för krigets och flyktens fasor. Sedan Alans död har antalet drunkningsolyckor på Medelhavet ökat och gör 2016 till det dödligaste året hittills.

På ett FN-toppmöte i New York överlämnar UNHCR en namninsamling med över 1,2 miljoner underskrifter som visar solidaritet med flyktingar. Några dagar senare åtar sig 193 länder att hjälpas åt för att skydda flyktingars och migranters rättigheter.

Oktober: flyktingar från Myanmar återvänder hem

I oktober 2016 befinner sig 103 000 flyktingar från Myanmar i Thailand. Efter årtionden på flykt kan de första flyktingarna frivilligt återvända hem. UNHCR ger stöd till hemresan och erbjuder rådgivning för att säkerställa att besluten för återvändandet är riktiga.

November: familjer flyr från Mosul

73 000 personer är på flykt från Mosul, Irak, sedan en offensiv för att återta staden påbörjades den 17 oktober. UNHCR bygger elva läger i norra Irak för att skydda 120 000 människor och ger nödhjälp till 54 000 för att överleva vintern.

December: humanitär katastrof i Jemen

Samtidigt som striderna rasar i Aleppo i Syrien, har över två miljoner människor tvingats på flykt i Jemen på grund av konflikter som började för två år sedan. Mer än hälften av befolkningen är i akut behov av mat. Hjälpbehoven är enorma. ”Vi är hungriga, sjuka och fryser. Vi behöver mat och mediciner”, berättar en av de drabbade. UNHCR har delat ut nödhjälp till 660 000 människor i Jemen sedan kriget började.

Läs mer i rapporten - bläddra bland personliga berättelser, bilder och kartor.

Tack för att du är med hjälper.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Barn på flykt från strider i Aleppo i Syrien har fått vinterkläder av UNHCR.
  Barn på flykt från Aleppo har fått vinterkläder av UNHCR.

Sex kronor till Syrien på sexårsdagen

Den 15 mars har kriget i Syrien pågått i sex år. Över 6,3 miljoner människor är på flykt inne i landet och 4,9 miljoner har tagit sig till grannländerna.

För att uppmärksamma årsdagen och det enorma hjälpbehov som finns kommer Filip och Fredrik under ett dygn genomföra kampanjen Sex kronor till Syrien på sexårsdagen.

En krona för varje år som kriget pågått

Kampanjen sker till förmån för Sverige för UNHCR och går ut på att få människor att skänka sex kronor var, en krona för varje år som kriget pågått.

Målet är att med hjälp av tv-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson samla in 600 000 kronor vilket blir 100 000 kronor för varje år sedan konflikten startade 2011.

Breaking News med start den 14 mars

Insamlingen inleds i tv-programmet Breaking News den 14 mars klockan 22.00 och pågår till midnatt den 15 mars.

Pengarna samlas in via Swish, en mobil betalningslösning som över fem miljoner svenskar använder sig av.

– Med kampanjen vill vi påminna om värdet av att alla bidrar efter förmåga och visa på att vi tillsammans kan göra skillnad för människor på flykt. Många känner en hopplöshet men vi får inte ge upp, människorna i och runt Syrien behöver fortfarande hjälp, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Kriget i Syrien

Kriget i Syrien fortsätter utan något slut i sikte. 13,5 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitär hjälp. 6,3 miljoner människor är på flykt inne i Syrien och ytterligare hundratusentals har riskerat livet i odugliga båtar över Medelhavet.

Nära tre miljoner barn under fem år har vuxit upp utan att känna till annat än krig. 4,9 miljoner – majoriteten kvinnor och barn – har flytt till grannländerna.

UNHCR på plats

UNHCR är på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att hjälpa familjer på flykt undan kriget.

De senaste månaderna har UNHCR nått 1,2 miljoner människor med leveranser av bland annat varma kläder, kaminer och presenningar för att hjälpa dem att överleva vintern.

Under 2016 fick över fyra miljoner människor inne i Syrien akut nödhjälp som mat, mediciner, madrasser och köksutrustning.

I Syriens grannländer har UNHCR med partners hjälpt nära fem miljoner syriska flyktingar med skydd och hjälp – såsom utbildning, vård och tak över huvudet.

Vad räcker pengarna till?

Insamlingsmålet på 600 000 kronor räcker till:

 • Årsförbrukning av blöjor till 1 382 barn på flykt från Syrien.
 • Nödpaket för 1 974 personer inne i Syrien med madrasser, liggunderlag, köksutrustning, presenningar, filtar och vattendunkar.
 • Sjukvård för 3 529 personer inne i Syrien.

Swisha idag!

Swisha 6 kronor till 90 01 645. Din gåva gör skillnad!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig