• Barn på flykt från strider i Aleppo i Syrien har fått vinterkläder av UNHCR.
  Barn på flykt från Aleppo har fått vinterkläder av UNHCR.

Sex kronor till Syrien på sexårsdagen

Den 15 mars har kriget i Syrien pågått i sex år. Över 6,3 miljoner människor är på flykt inne i landet och 4,9 miljoner har tagit sig till grannländerna.

För att uppmärksamma årsdagen och det enorma hjälpbehov som finns kommer Filip och Fredrik under ett dygn genomföra kampanjen Sex kronor till Syrien på sexårsdagen.

En krona för varje år som kriget pågått

Kampanjen sker till förmån för Sverige för UNHCR och går ut på att få människor att skänka sex kronor var, en krona för varje år som kriget pågått.

Målet är att med hjälp av tv-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson samla in 600 000 kronor vilket blir 100 000 kronor för varje år sedan konflikten startade 2011.

Breaking News med start den 14 mars

Insamlingen inleds i tv-programmet Breaking News den 14 mars klockan 22.00 och pågår till midnatt den 15 mars.

Pengarna samlas in via Swish, en mobil betalningslösning som över fem miljoner svenskar använder sig av.

– Med kampanjen vill vi påminna om värdet av att alla bidrar efter förmåga och visa på att vi tillsammans kan göra skillnad för människor på flykt. Många känner en hopplöshet men vi får inte ge upp, människorna i och runt Syrien behöver fortfarande hjälp, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Kriget i Syrien

Kriget i Syrien fortsätter utan något slut i sikte. 13,5 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitär hjälp. 6,3 miljoner människor är på flykt inne i Syrien och ytterligare hundratusentals har riskerat livet i odugliga båtar över Medelhavet.

Nära tre miljoner barn under fem år har vuxit upp utan att känna till annat än krig. 4,9 miljoner – majoriteten kvinnor och barn – har flytt till grannländerna.

UNHCR på plats

UNHCR är på plats både inne i Syrien och i grannländerna för att hjälpa familjer på flykt undan kriget.

De senaste månaderna har UNHCR nått 1,2 miljoner människor med leveranser av bland annat varma kläder, kaminer och presenningar för att hjälpa dem att överleva vintern.

Under 2016 fick över fyra miljoner människor inne i Syrien akut nödhjälp som mat, mediciner, madrasser och köksutrustning.

I Syriens grannländer har UNHCR med partners hjälpt nära fem miljoner syriska flyktingar med skydd och hjälp – såsom utbildning, vård och tak över huvudet.

Vad räcker pengarna till?

Insamlingsmålet på 600 000 kronor räcker till:

 • Årsförbrukning av blöjor till 1 382 barn på flykt från Syrien.
 • Nödpaket för 1 974 personer inne i Syrien med madrasser, liggunderlag, köksutrustning, presenningar, filtar och vattendunkar.
 • Sjukvård för 3 529 personer inne i Syrien.

Swisha idag!

Swisha 6 kronor till 90 01 645. Din gåva gör skillnad!

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • - Tack vare årets utdelning kommer UNHCR se till att fler människor på flykt får skydd, mat, medicin och tak över huvudet, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.
  - Tack vare årets utdelning kommer UNHCR se till att fler människor på flykt får skydd, mat, medicin och tak över huvudet, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Sverige för UNHCR får 25 miljoner kronor av PostkodLotteriet

Sverige för UNHCR får 25 miljoner kronor av Svenska PostkodLotteriet.

– Jag vill rikta ett stort tack till PostkodLotteriet för deras viktiga bidrag. Allt fler familjer tvingas på flykt i världen och behoven är enorma. Tack vare årets utdelning kommer UNHCR kunna se till att fler människor på flykt får skydd, mat, medicin och tak över huvudet, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Sverige för UNHCR är förmånstagare till Svenska PostkodLotteriet sedan 2009 och har totalt tagit emot över 128 miljoner kronor i stöd. Under gårdagens utdelning fick sammanlagt 53 ideella organisation dela på över 1,1 miljarder kronor.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Galvanie, 13 år, har flytt från Demokratiska republiken Kongo till Uganda. Hon är övertygad om att utbildning leder till en bättre framtid. I Uganda bidrar UNHCR bl.a. med skolbänkar och skrivböcker för barn på flykt. Foto: UNHCR/Jiro Ose

H&M Foundation och UNHCR samarbetar för att hjälpa människor på flykt.

En global kampanj av icke vinstdrivande H&M Foundation har genererat 30 miljoner kronor åt UNHCR, FN:s flyktingorgan och dess arbete för att ge utbildning åt barn på flykt.

I samband med flyktingsituationen runt Medelhavet 2015 inledde UNHCR och H&M Foundation ett samarbete för att hjälpa människor på flykt. H&M Foundation bidrog till UNHCR:s insatser för att ge de som flydde mat, tak över huvudet, sjukvård, möjlighet till registrering och specialiststöd till barn.

2016 var UNHCR mottagare av H&M Foundations julkampanj. Mer än 4000 H&M butiker i 47 länder deltog i kampanjen. H&M medarbetare och kunder över hela världen engagerade sig för att se till att barn som tvingats fly sina hem får skolmaterial som till exempel läroböcker, anteckningsblock och pennor. Ofta måste flyktingar själva stå för kostnader för skolmaterial. I många fall kan det betyda att barn från familjer som inte har råd går miste om sin utbildning.

Skolmaterial till barn på flykt

För varje presentkort som såldes i butik under november och december gjorde H&M Foundation en donation som hjälper UNHCR att ge skolmaterial till barn på flykt i Afrika , Asien och Mellanöstern. Kampanjen genererade totalt 30 miljoner kronor.

Läs pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/sverigeforunhcr/pressreleases/h-och-m-foundations-kampanj-ger-30-miljoner-kronor-foer-utbildning-aat-barn-paa-flykt-1761996

Om H&M Foundation

H&M Foundation är en icke vinstdrivande global stiftelse privat finansierad av familjen Stefan Persson, grundare av och huvudägare i modeföretaget H&M. Genom att investera i människor, samhällen och innovativa idéer förbättrar stiftelsen levnadsvillkor vilket leder till positiv långvarig förändring.

Genom partnerskap med framstående organisationer runt om i världen driver stiftelsen förändring inom fyra områden; utbildning, vatten, jämlikhet och planet. H&M Foundation kan också bidra med katastrofstöd. Sedan 2013 har familjen Stefan Persson donerat 1,1 miljard kronor till stiftelsen.

Robin Alvarsson

 • UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.
  UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.

SCA stödjer UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt

SCA är ett globalt hygien- och skogsindustriföretag som producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter.

Under julen 2016 skänkte SCA 1 550 000 kr till UNHCR:s arbete för människor på flykt. Gåvan kommer att användas där behovet är som störst, främst i krigsdrabbade Syrien och länder som Libanon, Irak, Turkiet, Libyen och Egypten där många flyktingar befinner sig.

– Medan vi önskar varandra god jul, är det långt ifrån frid på jorden och många människor befinner sig på flykt. Vi hoppas att denna gåva ska bidra till att täcka grundläggande behov av hygien för några av dessa, säger Magnus Groth, vd för SCA, som tillägger att även de anställda är positiva till denna typ av insatser. 

SCA har redan tidigare visat engagemang för människor på flykt. Under 2015 donerade företaget mensskydd och blöjor till ett värde av 949 200 kronor till kvinnor och barn på flykt. Under julen 2015 skänkte SCA 1,5 miljoner kronor till UNHCR:s arbete.

– SCA:s stöd betyder oerhört mycket för oss och kommer att göra verklig skillnad för människor som lever i akut nöd, säger Amelie Häger, företagsansvarig på Sverige för UNHCR.  

Ulrika Forsberg

Webbansvarig