Video: Explosionen i Beirut – en mänsklig tragedi

Tragedi i Libanons huvudstad Beirut. "Barnen är i chock, de är skräckslagna" berättar pappa Ahmad. Se filmen om familjen som sårades i explosionen.

18 augusti, 2020
Aishas två söner sårades allvarligt och huset familjen bodde i förstördes i explosionen i Beirut. Du kan hjälpa familjer som Aishas. Din gåva hjälper dem att få ett hem igen.

Vill ditt företag hjälpa? 10 000 kr räcker till byggmaterial som hjälper familjer att reparera förstörda fönster, tak och dörrar. Ge en gåva här.

Förödelse och sårade i Beirut

Den mänskliga tragedin i Libanon är enorm. På några minuter dog hundratals människor, tusentals sårades och 300 000 hem förstördes i explosionen i Beirut. Hela kvarter jämnades med marken.

UNHCR skickade snabbt nödhjälp – som filtar och byggmaterial – till chockade och behövande familjer som förlorat sina hem.

Stöd till sjukvården har stärkts för att hjälpa sårade – mitt i coronakrisen.

UNHCR träffar en sårad familj

Många av de döda och sårade är flyktingar. I Libanon, med sju miljoner invånare, bor över en miljon flyktingar – de flesta från Syrien.

Bland de sårade var 34-åriga Ahmads familj som har flytt från Al-Hasakah i nordöstra Syrien.

Hans fru Aisha och två söner Yahya, 3 år, och Zakariya, 2 år, bor i byggnaden där Ahmad arbetar som vaktmästare, nära explosionens epicentrum i stadsdelen Gemmayzeh.

– Alla fönster krossades och glassplitter fyllde rummet. Min yngsta son sårades allvarligt. Det var pölar av blod, berättar Ahmad.

Ahmad och Aisha bar sina sårade barn till sjukhuset medan dammet efter explosionen låg som ett täcke över staden.

– Jag gick ut och såg människorna på gatan. Det var skrämmande. Det ögonblicket går inte att föreställa sig. Du kunde inte höra något för trycket av explosionen, berättar Ahmad och fortsätter:

– När vi kom till sjukhuset var det hemsk. De sårade, blodet – det var obegripligt.

2-åriga Zakariya fick två djupa sår i huvudet och fick sy 25 stygn. Yahya bröt näsbenet, fick skärsår och blåmärken. Aisha fick också blåmärken och ett djupt snitt i pannan.

Familjen bor nu hos Ahmads kusin i en stadsdel som inte drabbats av explosionen.

Ahmad berättar att barnen även lider psykiskt.

– Barnen är fortfarande i chock. De sover i fem minuter sedan vaknar de, rädda och skräckslagna. Det tog min son tre dagar att äta igen, berättar han.

– Mitt hjärta krossades när jag gick ner på gatan. Alla var täckta av blod. Du såg ingen oskadd, tillägger Aisha.

Det värsta som har hänt

Andra som har fått hjälp är 73-åriga Odette Bassil och hennes man som bor i stadsdelen Geitawi, nära sprängområdet.

Alla fönster i deras hem blåstes ut av explosionen. De fick de akut byggmaterial och presenningar för att täcka skadorna.

– Just igår behövde jag täcka fönstren eftersom det regnade kraftigt – en katastrof i katastrofen, berättar Odette.

Trots att hon har levt i decennier av konflikter och osäkerhet under Libanons turbulenta förflutna, berättar Odette att det här är det värsta hon har varit med om.

– Jag förstår inte vad som hände. Efter allt som vi har gått igenom. Vi har aldrig varit så livrädda och trötta som vi är nu, säger Odette.

“Vi kämpar tillsammans”

Med hundratusentals hem förstörda i explosionen är omfattning av förödelsen och den nödvändiga uppbyggnaden enorm.

Mohamed Khamees är syrisk flykting som hjälper till att rensa bråte från hem och gator i Gemmayzeh. Han beskriver en känsla av gemenskap bland Beiruts invånare i insatserna efter tragedin.

– Vi behövdes. Alla kom ner – syrier, libaneser och palestinier – för att hjälpa familjer som fått sina hem förstörda, berättar Mohamed.

De grävde bråte med spadar och skyfflade bort för hand.

– Vi arbetar tillsammans för att hjälpa det sårade Beirut. Vi står enade, hand i hand, för att få bort dammet som hänger över vår älskade stad.

Källa: unhcr.org

Se en film om UNHCR:s kollega som rapporterar direkt och hjälper till i röjningsarbetet.

UNHCR delar ut nödhjälp till familjer som har drabbats av explosionen i Beirut.
Foto: UNHCR/Haidar Darwish
UNHCR delar ut nödhjälp till familjer som har drabbats av explosionen i Beirut.

Fakta om krisen i Libanon

Den 4 augusti 2020 drabbades Libanons huvudstad Beirut av en enorm explosion i hamnen som ödelade stora delar av staden. Över 220 människor dödades, bland dem 89 flyktingar, och 6000 sårades. Många saknas fortfarande och 300 000 människor förlorade sina hem.

Explosionen jämnade de flesta av Beiruts hamnar med marken. Stadsdelar och byggnader skadades. Flera sjukhus har förstörts av explosionen.

UNHCR är förkrossade över de enorma förlusterna i Libanon – ett land som historiskt sett har gett skydd till miljoner flyktingar.

Flyktingar i Libanon

Det lilla landet i Mellanöstern är bland de länder i världen som har välkomnat flest andel flyktingar per invånare. 1,5 miljoner flyktingar från Syrien bor i landet (900 000 är registrerade), 18 000 från andra länder som Irak och Sudan, samt palestinska flyktingar – av en befolkning på mindre än 7 miljoner.

Fattigdom och coronakris

Förra veckans tragiska katastrof inträffade i en tid när Libanon brottas med flera kriser.

De senaste månaderna har den ekonomiska situationen för människor fortsatt att försämras. Kostnaden bara för att överleva har stigit kraftigt. Den ekonomiska krisen – som förvärras av coronapandemin – har drivit mer än halva befolkningen ner under fattigdomsgränsen.

UNHCR i Libanon

UNHCR är på plats i det pågående krisläget. Vi har beredskapslager med tiotusentals filtar, presenningar, madrasser, byggmaterial och akut nödhjälp i landet som skickas ut till familjer i nöd.

UNHCR ger också stöd till traumatiserade barn som Ahmeds två söner Yahya och Zakariya.

Läs mer om vad hur UNHCR hjälper i Beirut

Sedan utbrottet av covid-19 har UNHCR hjälpt sjukhusen med medicinsk utrustning, ventilatorer och sjuksängar. Stödet för patienter och intensivvården påskyndas nu när trycket på sjukvården ökar för att hjälpa sårade.

UNHCR:s hjälparbete i Libanon startade 1962. Vi stannade under det libanesiska inbördeskriget, konflikten 2006, kriget i Syrien, och idag med covid-19-pandemin och den katastrofala explosionen.

Publicerad av Ulrika Forsberg