fbpx ”Vill påminna om kriget i Syrien 7 år” Skip to main content

”Vill påminna om kriget i Syrien 7 år”

Mars 12, 2018

Se filmen med Toloe som jobbar för UNHCR i Syrien – bara några kilometer från Ghouta, där en mänsklig katastrof just nu pågår. En sju år lång katastrof.

"Människor är rädda och behöver er hjälp"

Det ligger döda kroppar kvar i rasmassorna

Se filmen med Toloe Masori. Hon jobbar för UNHCR i Syriens huvudstad Damaskus – bara några kilometer från Ghouta där en fruktansvärd mänsklig katastrof just nu pågår. Vi har träffat henne – titta och läs hennes önskan till dig:

"Jag vill bara påminna dig om att i år har konflikten i Syrien pågått i sju år. 13 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

Jag befinner mig på UNHCR:s huvudkontor i Damaskus. Vi är bara några kilometer från östra Ghouta, där 400 000 människor är fast i den pågående striden.

Vi hjälper människor med humanitär nödhjälp här på plats. Konflikten pågår fortfarande i Syrien. Människor är rädda och i akut behov av din hjälp.

Ge en gåva och hjälp mig och mina kollegor att hjälpa fler. Tack."

Ge en gåva: du kan rädda liv i Syrien!

“En jättelik katastrof”

Sajjad Malik jobbar också för UNHCR i Syrien. Han var med i hjälpkonvojen till belägrade östra Ghouta den 5 mars. Där mötte han några av de 400 000 människor som har varit instängda i staden under de senaste fem åren.

Läs mer: Hjälpkonvoj når fram till Ghouta

Här beskriver Sajjid katastrofen som han bevittnade:

"Det är på gränsen till en jättelik katastrof. Du går runt i staden och ser bara förödelse. Det ligger döda kroppar kvar i rasmassorna. Lukten är stark.

Människor trängs i källare. De som kom ut ur källarna – det är svårt att beskriva i ord ... Deras bleka hud, du ser hudutslag, du kan se att de är förkrympta. Barn som säger att de är 12, 13, 14 år ser ut som 6, 7, 8 år. De är väldigt små.

De lever i skräck – utan att veta vad som kommer att hända.

De är i akut behov av mat, medicinsk hjälp och sjukvård. Mest av allt behöver de ett slut på beskjutningen och bombanfallen – de behöver säkerhet.

Människor berättade för mig att de fruktar de här ständiga bombattackerna, de fruktar hunger. De ser sina barn lida.

De lever just nu i en aggressiv militär offensiv. De civila är fångade i mitt i katastrofen och har ingenstans att ta vägen.

Jag har aldrig sett så rädda ansikten i hela mitt liv. Du kan se det i ögonen, du kan se det i uttrycken. De är desperata – de vill att någon ska komma och rädda dem.

Jag gick med en läkare till en klinik som drivs av SARC (Syriska Arabiska Röda Halvmånen).

Jag sa: "Det luktar väldigt starkt", och han sa att det är kroppar som fortfarande ligger kvar i rasmassorna.

Jag stod en stund och tittade på den byggnaden – det var ett kollapsat femvåningshus. Jag undrade hur många människor som begravdes där inne. Han sa: "Det finns tre kroppar där".

Då hörde jag någon bakom mig: "Nej, det är inte tre, det är fyra".

Jag vände mig om. En man berättade att hans fru, dotter, svärson och bror ligger begravda i rasmassan. Han hoppades att kropparna skulle hittas så att han kan begrava dem, så att han kan gå vidare i livet.

Det finns många familjer som den här mannens. Det finns förstörda byggnader överallt – där varje familj, varje mamma har en historia att berätta. Det är smärtsamt.

Och de flesta är kvinnor och barn."

Källa unhcr.org: Q&A: Syria’s Eastern Ghouta ‘on the verge of major disaster’

Du kan hjälpa!

UNHCR är på plats i Syrien för att ge skydd och dela ut nödpaket till behövande.

Varje krona kan rädda liv. Din gåva räcker till:

  • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
  • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Det är enkelt för dig att hjälpa.

Av: Ulrika Forsberg, webbansvarig