fbpx Uppropet #WithRefugees hördes över hela världen Skip to main content

Uppropet #WithRefugees hördes över hela världen

September 21, 2016

Till dig som skrivit under #WithReufgees, du hördes över hela världen! Din röst ledde till att världens ledare nu uttrycker sin vilja att hjälpas åt för att rädda liv.

Till dig som skrivit under uppropet #WithRefugees

Uppropet är det största någonsin för flyktingar. Tillsammans med över en miljon andra krävde du att människor som tvingats fly ska få ett liv i säkerhet.

Din röst ledde till New York-deklarationen - en plan där världens ledare uttrycker sin vilja att dela ansvaret för att rädda liv och skydda rättigheter.

Nu fortsätter kampen för att deklarationen sätts i handling.

"Uppropet visar att människor över hela världen vill se att regeringar kommer överens och stödjer flyktingar" - Alek Wek

FN:s toppmöte om flyktingar

Under FN:s toppmöte om flyktingar och migranter i New York antog världsledare från 193 länder den så kallade New York-deklarationen. Det är en ambitiös plan för att förbättra skyddet för flyktingar och migranter.

- Det här är ett politiskt åtagande med enorm kraft som kommer att ge eko över världen. Omvärlden är chockad av bilderna på människor som flyr i stora mängder och dör till havs. De vill inte bara se löften på papper, de kräver konkreta åtgärder och resultat, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.

New York-deklarationen

New York-deklarationen är en plan där länderna bland annat ska:

  • Skydda de mänskliga rättigheterna för alla flyktingar - det inbegriper kvinnors och flickors lika rättigheter.
  • Se till att alla barn som tvingats på flykt får utbildning.
  • Förebygga och motverka sexuellt och könsrelaterat våld.
  • Stödja länder som räddar och tar emot stora grupper av flyktingar.
  • Hitta nya hem för alla flyktingar som identifierats av UNHCR.

Uppropet #WithRefugees

Inför toppmötet lämnade Filippo Grandi över uppropet #WithRefugees. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tog emot underskrifterna vid en ceremoni där bland annat skådespelaren Ben Stiller och UNHCR-ambassadören, modellen och tidigare flyktingen Alek Wek deltog.

- Det är ingen tvekan om att jag inte skulle vara där jag är idag om inte någon hade stått upp för mig när jag var på flykt. Uppropet #WithRefugees visar att människor över hela världen vill se att regeringar kommer överens och stödjer flyktingar, sa Alek Wek vid ceremonin.

Av: Ulrika Forsberg, webbansvarig