IKEA Foundation

  • En familj på flykt har flyttat in i sitta nya stabila hem i Dollo Ado-lägret i Etiopien. Bostaden ger dem tryggare vardag.
    En familj på flykt har flyttat in i sitta nya stabila hem i Dollo Ado-lägret i Etiopien. Bostaden ger dem tryggare vardag.
  • Inne i bostaden hänger en lampa som drivs med solceller som sitter på taket.
    Inne i bostaden hänger en lampa som drivs med en solpanel som sitter på taket.
  • Flyktingbarn behöver också ett tryggt hem.
UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som ger miljontals människor på flykt en tryggare vardag och bättre framtid.

”Det är ett privilegium för oss att arbeta med UNHCR:s högkvalificerade personal. De är lika passionerade och motiverade som vi är för att förbättra vardagen för alla barn som bor i och runt flyktingläger. IKEA-medarbetare är lika stolta över vårt partnerskap och att vara en del av ett företag som djupt bryr sig om välfärden för flyktingbarn.”

- Per Heggenes, VD IKEA Foundation

FN:s flyktingorgan UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som förbättrar möjligheten till bland annat skydd, tak över huvudet, utbildning, hälsa & mat, självförsörjning och förnybar energi för miljontals flyktingar världen över. Fokusländer för samarbetet är Etiopien, Burkina Faso, Tcad, Sudan, Jordanien, Bangladesh, Iraq, Kenya, Lebanon, Afghanistan, Tunisien och Kyrgyzstan.

Ett innovativt samarbete

Mellan åren 2010 och 2015 donerar IKEA Foundation över 1,4 miljarder kronor till UNHCR:s arbete med att hjälpa människor på flykt att få en bättre vardag. Genom samarbetet med IKEA Foundation har UNHCR mottagit sin största privata donation någonsin under sin 65-åriga historia. Det långsiktiga engagemanget är koncentrerat till Afrika och framförallt till ett av världens största flyktingläger, Dollo Ado, i Etiopien, men även i Mellanöstern och i Asien. En utmaning är att ge människor på flykt ett trygghet och värdigt hem.

Här kan du läsa hur pengarna används (PDF)

IKEA, Better Shelter och UNHCR tar fram ett nytt flyktingboende

För att utveckla och förbättra boendet för människor på flykt vill UNHCR arbeta med större fokus på hållbarhet och innovativa boendelösningar. Tillsammans med ett team svenska designers (Better Shelter) och IKEA Foundation, och i samråd med flyktingarna själva som har gett sin syn på en nödbostad, har vi tagit fram en ny typ av boende som passar de extrema förhållandena i flyktingläger.

Bostäderna är enkla, och innebär en stor förbättring i jämförelse med tält. I bostäderna kan du stå raklång och låsa dörren. De hårda väggarna ger ordentligt skydd mot väder och vind. På taket sitter en solpanel som ger ström till en taklampa och möjlighet att ladda en mobiltelefon. De är enkla att frakta, sätta upp och flytta, och kan byggas på 4-6 timmar. De är gjorda i lätt material som passar olika klimat och levereras i två platta paket med en manual à la IKEA.

De nya hemmen har utformats för att ge ett bättre boende än de traditionella tälten. De ger skydd och trygghet under en längre period än tält. Många flyktingfamiljer tvingas leva i flyktingläger upp till 17 år, och de nuvarande tälten kan i extrema väderförhållanden slitas ut på sex månader.

De nya bostäderna kan användas i flera år, vilket ger ett långsiktigt och värdigt hem. Målet är att ge en bekväm och säker plats under en period av enorma påfrestningar.

De unika samarbetet har organiserats och finansierats av IKEA Foundation där Better Shelter:s expertis har sammanförts med UNHCR:s kunskap och behov av att skydda flyktingar runt om i världen. 

Varför är arbetet med flyktingbostäder viktigt för IKEA Foundation?

– IKEA söker ständigt efter innovativa lösningar för att göra vardagen bättre för de många människorna. Detsamma gör IKEA Foundation som tillsammans med våra samarbetsorganisationer ständigt arbetar för utsatta familjer som har förlorat sina hem och sin trygghet, säger Per Heggenes, VD för IKEA Foundation.

– IKEA Foundation har gjort detta projekt möjligt genom finansiering men också genom att sammanföra tre olika verksamheter och dess samlade kunskap och erfarenheter. Tillsammans har vi tagit ett steg mot att skapa ett bättre hem för flyktingfamiljer. Vi hade inte haft möjligheten att göra detta utan IKEA Foundations kunskap och investering, säger Olivier Delarue, som leder UNHCR Innovation.

Läs mer om samarbetet på #IKEA-bloggen