IKEA Foundation

 • En familj på flykt har flyttat in i sitta nya stabila hem i Dollo Ado-lägret i Etiopien. Bostaden ger dem tryggare vardag.
  En familj på flykt har flyttat in i sitta nya stabila hem i Dollo Ado-lägret i Etiopien. Bostaden ger dem tryggare vardag.
 • Inne i bostaden hänger en lampa som drivs med solceller som sitter på taket.
  Inne i bostaden hänger en lampa som drivs med en solpanel som sitter på taket.
 • Flyktingbarn behöver också ett tryggt hem.
UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som har gett miljontals människor på flykt en tryggare vardag och en bättre framtid.

”Det är ett privilegium för oss att arbeta med UNHCR:s högkvalificerade personal. De är lika passionerade och motiverade som vi är för att förbättra vardagen för alla barn som bor i och runt flyktingläger. IKEA-medarbetare är lika stolta över vårt partnerskap och att vara en del av ett företag som djupt bryr sig om välfärden för flyktingbarn.”

- Per Heggenes, VD IKEA Foundation

FN:s flyktingorgan UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som har förbättrat möjligheten till bland annat skydd, tak över huvudet, utbildning, hälsa och mat, självförsörjning och förnybar energi för miljontals flyktingar världen över. Mellan åren 2010 och 2018 har IKEA Foundation donerat över 1,8 miljarder kronor till UNHCR:s arbete med att hjälpa människor på flykt att få en bättre vardag. Det strategiska samarbetet med IKEA Foundation exemplifierar hur globala företag kan skapa innovativa lösningar som verkligen fungerar och som hjälper människor på flykt att leva ett liv i värdighet.

Det långsiktiga samarbetet med IKEA Foundation är koncentrerat till Afrika, Asien och Mellanöstern. IKEA Foundation stödjer UNHCR genom att ge finansiellt stöd till 10 av UNHCR:s operationer i fält (koncentrerat till områdena utbildning, tak över huvudet, självförsörjning och förnybar energi), utvecklar nya och innovativa produkter och tjänster i partnerskap med UNHCR, och sprider information om UNHCR:s viktiga arbete till sina kunder och anställda världen över.

Projekt i korthet:

 • Brighter Lives For Refugees Campaign: en CRM-kampanj där IKEA donerade 1 EUR för varje såld glödlampa i butik, vilket resulterade i en donation på 30,8 miljoner EUR. Donationen användes för att bygga en solcellspark i flyktinglägret Azraq i Jordanien.
 • In-Kind donation: IKEA Foundation har donerat över 750 000 sängprodukter till UNHCR, så som madrasser, lakan och täcken. Produkterna har distribuerats i Tunisien, Kirgizistan, Jordanien, Libanon och Irak. IKEA Foundation har också donerat över 200 000 solcellslampor till flyktingar i Kenya, Etiopien, Jordanien, Bangladesh och Afghanistan.
 • iWitness: Varje år ges utvalda medarbetare på IKEAs varuhus möjligheten att resa och besöka IKEA Foundations olika projekt världen över. Medarbetarna skriver om sina upplevelser på iWitness-bloggen, som sedan andra medarbetare, kunder, familj och vänner kan ta del av.
 • Nansen Refugee Award: IKEA Foundation stödjer UNHCR:s utmärkelse Nansen Refugee Award som tilldelas en person, grupp eller organisation som gjort en extraordinär insats för flyktingar.

Här kan du läsa hur pengarna används (PDF)

IKEA, Better Shelter och UNHCR tar fram ett nytt flyktingboende

För att utveckla och förbättra boendet för människor på flykt arbetar UNHCR med att finna innovativa och hållbara lösningar. Ett exempel på en innovation som UNHCR arbetar med är den svenska organisationen Better Shelters revolutionerande boendelösning.

Better Shelter har i partnerskap med UNHCR och IKEA Foundation tagit fram en bostad i samråd med flyktingar som är socialt och miljömässigt hållbar.

Bostäderna, som även de kallas Better Shelter, är enkla konstruktioner som innebär en enorm förbättring i jämförelse med tält, särskilt för familjer som lever på flykt i många år.

Bostäderna har ståhöjd, fönster, ventilation och en dörr som går att låsa. De hårda väggarna ger ordentligt skydd mot stark sol och hetta, liksom snö och kyla. På taket sitter en solpanel som ger ström till en taklampa och möjlighet att ladda en mobiltelefon.

Bostäderna är enkla att förvara, frakta, bygga upp, montera ned och flytta, och kan sättas ihop på 4-6 timmar – utan verktyg. Det lätta materialet passar olika klimat och levereras i två platta paket med en simpel manual likt den du får när du handlar på IKEA.

De nya bostäderna har utformats för att kunna ge ett bättre skydd än tält när flyktingar inte längre befinner sig i en nödsituation. De ersätter inte tälten, som är ett fantastiskt skydd i akuta kriser.

De nya bostäderna är till för att ge skydd och trygghet under en längre period efter en kris. Många flyktingfamiljer tvingas leva på flykt i upp till 17 år, och UNHCR:s tält kan i extrema väderförhållanden slitas ut på sex månader.

De nya bostädernas livslängd är minst tre år, men sedan kan alla delar bytas ut individuellt, vilket ökar livslängden ännu mer och ger ett långsiktigt och värdigt hem till flyktingar. Målet är att ge en bekväm och säker plats under en period av enorma påfrestningar.

Det unika samarbetet har organiserats och finansierats av IKEA Foundation där Better Shelters expertis har sammanförts med UNHCR:s kunskap och behov att skydda flyktingar runt om i världen. 

Varför är arbetet med flyktingbostäder viktigt för IKEA Foundation?

– IKEA söker ständigt efter innovativa lösningar för att göra vardagen bättre för många människor. Detsamma gör IKEA Foundation, som tillsammans med våra samarbetsorganisationer ständigt arbetar för utsatta familjer som har förlorat sina hem och sin trygghet, säger Per Heggenes, VD för IKEA Foundation.

– IKEA Foundation har gjort detta projekt möjligt genom finansiering, men också genom att sammanföra tre olika verksamheter och dess samlade kunskap och erfarenheter. Tillsammans har vi tagit ett steg mot att skapa ett bättre och tryggare hem för familjer på flykt. Vi hade inte haft möjligheten att göra detta utan IKEA Foundations kunskap och investering, säger Olivier Delarue, som tidigare ledde UNHCR Innovation.

Läs mer om samarbetet på #IKEA-bloggen