Branden i Moria-lägret

Branden i Moria-lägret på Lesbos den 8 september lämnade tusentals hemlösa. Barn och familjer behöver någonstans att ta vägen.

Tack vare starkt stöd från givare var hjälpen snabbt på plats när branden i Moria-lägret lämnade tusentals människor hemlösa.

Branden i Moria-lägret

Innan branden den 8 september 2020 var Moria-lägret och olivlundar runt omkring – Olive Grove – hem för 12 000 människor på flykt från krigsdrabbade länder som Afghanistan och Syrien.

Över en natt förstördes människors enkla bostäder och hälsokliniker. Tusentals blev hemlösa och flydde i panik. Barn och familjer tvingades sova på gator, parkeringsplatser och i olivlundarna.

På kvällen den 9 september bröt en ny brand ut. Den här gången drabbades olivlundarna. Ännu fler blev hemlösa och tvingas just nu sova under bar himmel.

För flyktingar som har sökt skydd på Lesbos är det andra gången de förlorar allt.

Tack vare starkt stöd från människor som du, kan UNHCR snabbt vara plats när en akut kris plötsligt slår till.

Nytt tältläger och nödhjälp

Sedan Moria-lägret förstördes har UNHCR byggt ett tillfälligt tältläger tillsammans med myndigheter och partner som ska skydda dem som blev hemlösa i branden.

Läget är känsligt och ändras snabbt. Här är fakta från 2 oktober:

  • 8 500 människor har flyttat in i lägret.
  • 1 100 familjetält är byggda (900 från UNHCR).
  • 8 560 flyktingar har fått nödhjälp som filtar, liggunderlag och sovsäckar.
  • Tillsammans med våra partner har 407 ensamma barn flyttats till tryggare platser på det grekiska fastlandet. Transporterna ägde rum dagarna efter branden.
  • 60 personer sitter i karantän, 12 har testats positivt för covid-19.
  • UNHCR har skickat tolkar, sjukvårdare och kämpar för att hindra spridningen av covid-19.
  • 12 stora tälthallar är uppbyggda, fyra från UNHCR: en för utdelning av nödhjälp, en för coronatester och två för boende.
  • 18 000 skyddsmasker finns tillgängliga.
  • Delar av lägret har ingen elektricitet, 6000 solcellslampor som skyddar mot mörkret ska delas ut – främst till kvinnor.
  • Andra hjälporganisationer har bland annat delat ut blöjor och vattenflaskor.

Ungefär 2000 människor sover fortfarande utomhus – på åkrar eller gatan.

Det nybyggda lägret kan bara vara en tillfällig lösning. UNHCR uppmanar de grekiska myndigheterna och Europeiska unionen att hitta efterlängtade, omfattande, mänskliga lösningar och vara redo att ge mer stöd.

Källa: reporting.unhcr.org

Mohammed Sadik Jalani och tre av hans barn är på flykt från kriget i Syrien. Här sitter de utanför sitt tält i det läger som har byggts upp med hjälp från UNHCR. Tusentals hemlösa som flydde från bränderna i Moria-lägret kan nu få tak över huvudet.
Foto: UNHCR
Mohammed Jalani och tre av hans barn är på flykt från kriget i Syrien. Här sitter de utanför sitt tält i det läger som har byggts upp med hjälp från UNHCR. Tusentals hemlösa som flydde från bränderna i Moria-lägret kan nu få tak över huvudet.

Vad gör UNHCR?

UNHCR är på plats på Lesbos och skickade omedelbart personal till Moria när branden bröt ut. Just nu jobbar våra kollegor med att ta hand om alla människor som blivit hemlösa efter branden.

Behoven är både stora och akuta. Främst behöver de drabbade tak över huvudet, mediciner, mat och vatten.

UNHCR samarbetar med grekiska myndigheter som leder hjälparbetet, andra hjälporganisationer och volontärer.