fbpx Krisen i Afghanistan: 10 korta fakta idag! Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

10 fakta från Afghanistan

September 3, 2021

630 000 människor har tvingats fly undan strider bara i år. Halva befolkningen behöver hjälp för att klara vardagen. Läs 10 fakta om krisen i Afghanistan.

Halva Afghanistans befolkning behöver nödhjälp för att klara vardagen.
Foto: FN
Halva Afghanistans befolkning behöver nödhjälp för att klara vardagen.

10 korta fakta från Afghanistan

  • Evakueringen från Kabuls flygplats slutade den 30 augusti. Hjälpbehoven i Afghanistan är fortfarande enorma, hälften av befolkningen behöver nödhjälp för att klara vardagen.
  • 630 000 människor har tvingats fly från sina hem till följd av strider sedan januari 2021 – siffran har ökat med nästan 20 000 den senaste tiden. De behöver akut tak över huvudet och nödhjälp.
  • Människor har börjat återvända till sina hem eftersom säkerhetsläget i vissa områden har stabiliserats.
  • UNHCR har tillgång till alla 34 provinser i Afghanistan och har insatser i cirka två tredjedelar av distrikten (program pågår i 292 distrikt).
  • I augusti har UNHCR hjälpt 20 000 människor med tält, kontantstöd, hygienartiklar och annan viktig nödhjälp. Totalt i år har cirka 332 000 människor fått stöd.
  • Tillsammans med våra partner har UNHCR pågående hjälpinsatser i Kabul, Helmand, Zabul, Kunar, Kandahar, Nangarhar, Badghis och andra provinser.
  • UNHCR fortsätter med sina vanliga hjälpprogram som utveckling av skolor, infrastruktur och utökade möjligheter för försörjning – insatserna har nått mer än 1,3 miljoner människor i år.
  • UNHCR arbetar med myndigheter i Afghanistans grannländerna för att planera och förbereda för ett möjligt framtida stort mottagande av afghanska flyktingar – bland annat för att värna deras rätt att söka asyl.
  • Efter 40 år av konflikter skyddar Iran och Pakistan redan 2,2 miljoner flyktingar från Afghanistan. Deras fortsatta vilja att hjälpa ska inte tas för givet.
  • UNHCR är sällan med ”i rummet” när länders och människors öden avgörs. Vi är på plats och hjälper människor som tvingas fly när konflikter lämnas olösta. UNHCR är en opolitiska hjälporganisation. Vi är på plats i många kriser. Vårt arbete handlar ofta svår diplomati, tuffa beslut och omöjliga val när vi försöker nå ut till sårbara människor – med resurser som helt enkelt inte håller jämna steg med behoven.

Här kan du läsa mer om krisen i Afghanistan.

Tack till dig som är med och hjälper i Afghanistan! Du behövs, du räddar liv.

Ge en gåva
Av: Ulrika Forsberg, Webbansvarig