73 000 rohingya flyr våld i Burma

Rapporter varnar för en kris när 73 000 rohingya-flyktingar söker skydd i redan ansträngda flyktingläger i Bangladesh.

4 september, 2017
Rohingya som flyr våldet i Burma behöver akut tak över huvudet i Bangladesh.
Foto: UNHCR/Vivian Tan
Rohingya som flyr våldet i Burma behöver akut tak över huvudet i Bangladesh.

Flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh

Hon springer barfota för att överleva. Dilara, 20 år, är en av tusentals som har flytt till Bangladesh de senaste dagarna. Hennes familj har slitits isär av våld i Myanmar.

– Min blev skjuten. Jag flydde med min son och svärföräldrar. Vi gick i tre dagar och gömde oss när vi var tvungna. Bergen var våta och hala, jag ramlade, berättar Dilara när hon kom springande med leriga fötter till flyktinglägret Kutupalong i fredags.

Dilara tappade bort sina svärföräldrar under flykten.

– Jag vet inte var jag är ... Jag visste bara att jag var tvungen att springa för att överleva, säger hon i en suck – bärande på sitt 1,5 år lilla barn.

Behov av livräddande hjälp

Cirka 73 000 barn, kvinnor och män har sökt skydd i Bangladesh. Många har vandrat i dagar för att komma undan våldet i delstaten Rakhine i Burma (Myanmar). De är hungriga, utmattade och behöver livräddande hjälp.

Rohingya-flyktingar

De som flyr är rohingya-flyktingar från Burma - där våldet förvärrades den 25 augusti. De har vadat genom risfält för att korsa gränsen till Bangladesh.

Utan att ha någonstans att ta vägen hänvisas de till flyktingläger som byggdes på 1990-talet.

I lägret Kutupalong har cirka 20 000 människor sökt skydd sedan i augusti. Andra är utspridda i provisoriska läger och i byar.

”Det här är en sann kris”

– Det här är en sann kris (true crisis). Antalet människor har mer än fördubblats i lägren. Kutupalong-lägret har nått gränsen. Alla familjer här hjälper dem som kommer hit, alla lediga sovplatser är upptagna. Jag är inte säker på hur länge vi klarar av det, säger Mohammad Abul Kalam, Refugee Relief and Repatriation Commissioner (översättning: kommissionär för flyktinghjälp och vidarebosättning) i Coxs Bazar, Bangladesh.

Tusentals anländer varje dag

– De här människorna är hungriga, törstiga och sjuka efter den hemska flykten. De förtjänar tak över huvudet. När tusentals anländer varje dag behöver vi akut mark för att bygga boenden, säger Shubhash Wostey, UNHCR:s chef i Coxs Bazar.

Se filmen: Rohingya flyr till Cox Bazaar i Bangladesh - UNHCR:s chef Filippo Grandi träffar flyktingar från Burma.

Volontärer öppnar kök

Andra akuta behov är sjukvård och mat - vissa har inte ätit på flera dagar. De har överlevt på regn och grundvatten under resan.

WFP (FN:s livsmedelsprogram) har delat ut högenergikakor och varma måltider till nyanlända. Volontärer har öppnat kök för att möta de växande behoven.

Khaleda är en av volontärerna som driver ett kök i sin stuga i Kutupalong-lägret. Hon serverar ris, linser, potatis och ibland fisk till 400 människor varje dag.

– De kom utan någonting. Det behöver allt. Jag vill hjälpa dem så mycket jag kan, berättar den engelska läraren som själv är flykting och född i exil.

Sjukvård

UNHCR arbetar tillsammans med lokala myndigheter och volontärer för att identifiera särskilt utsatta människor. De som behöver läkarvård får hjälp att ta sig till vårdcentraler i lägret. Mer allvarliga fall hänvisas till de lokala sjukhusen.

Registrering av rohingya

Före den här krisen hade Bangladesh redan 34 000 registrerade rohingya-flyktingar i lägren Kutupalong- och Nayapara. Flera hundra tusen rohingya lever i landet utan ID-handlingar.

För att hjälpen ska nå de som mest behöver fortsätter UNHCR att förespråka att alla rohingya i Bangladesh ska få registreras.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg