Rohingya från Myanmar (Burma)
Minoritetsfolket Rohingya är en muslimsk folkgrupp i buddhistiska Myanmar (tidigare Burma). De lever som statslösa utan grundläggande rättigheter. Rohingyafolket är en av världens mest förföljda folkgrupper enligt FN.
Omfattande kränkningar och ökat våld i delstaten Rakhine har tvingat 720 000 rohingyer att fly till Bangladesh sedan den 25 augusti 2017. Där lever de under eländiga förhållanden.
Brand i flyktingläger
6 mars 2023 bryter en brand ut i Kutupalong. Tusentals människor förlorar sina hem och tillhörigheter — igen.
22 mars 2021 drabbades rohingyafolket av ännu en tragedi. En förödande brand i det överbefolkade flyktinglägret Kutupalong lämnade tusentals skadade och hemlösa.
UNHCR är på plats med tält och nödhjälp för att skydda rohingyafolket.
Vanlig frågor om Rohingya
Vad har folkgruppen Rohingya för religion?
Minoritetsfolket rohingya är en muslimsk folkgrupp i buddhistiska landet Burma (officiellt Myanmar).
Vad är rohingya-konflikten?
Det är en konflikt som grundar sig i intolerans mellan olika etniska och religiösa grupper i Myamar (Burma). Där är majoriteten buddister från Rakhine och minoriteten den muslimska folkgruppen Rohingya.
Rohingyafolket lever som statslösa i Myanmar, och anses av FN vara den mest förföljda folkgruppen i världen.
Våldsamheter började i juni 2012 och fick förnyad kraft i oktober. Det gjorde att tusentals människor tvingades på flykt och många statslösa rohingyer blev av med sina grundläggande mänskliga rättigheter.
– Det är slående att se ett sådant extremt våld mellan två grupper i samma land. En mobb av människor attackerar andra byar, bränner ner hus och dödar hundratals människor, däribland kvinnor och barn, berättar UNHCR:s fältarbetare i landet, och fortsätter:
– Den här konflikten är en följd av årtionden av diskriminering av de muslimska rohingyerna som inte har erkänts som en av de officiella etniciteterna i Burma, berättar UNHCR på plats.
I augusti 2017 utbröt brutala övergrepp mot Rohingyafolket. Över 700 000 flydde över gränsen till grannlandet Bangladesh.
Är rohingya muslimer?
Ja, rohingyafolket är muslimer.
Nytt från fält
Följ bloggen om Rohingyafolket.