Brand i flyktingläger i Bangladesh – 45 000 hemlösa

Branden i flyktinglägret Balukali i Bangladesh lämnade tusentals hemlösa. De drabbade tillhör den förföljda folkgruppen Rohingya från Myanmar.

23 mars, 2021
En förödande brand lämnade tusentals hemlösa i flyktinglägret Balukhali i Cox’s Bazar, Bangladesh 22 Mars, 2021
Foto:Courtesy of Rohingya Right Team/MD Arakani

Flyktingar hemlösa efter branden

UNHCR är djupt bedrövad över förlusten av liv och enorma lidanden orsakade av gårdagens massiva brand i flyktinglägret Balukali, Kutupalong, i Bangladesh.

Branden spreds snabbt i det trångbodda flyktinglägret som är ett av världens största.

I preliminära rapporter bekräftas att 15 flyktingar tragiskt har förlorat sina liv i branden. Mer än 560 har skadats och uppskattningsvis 400 personer saknas fortfarande (tisdag 23 mars).

Räddningsarbetet

UNHCR deltar i det omfattande räddningsarbetet. 45 000 flyktingar som förlorade sina hem och tillhörigheter i den förödande branden får akut hjälp.

Minst 10 000 hem beräknas ha förstörts eller skadats. Siffrorna väntas stiga de närmaste dagarna. Flyktingar som har blivit hemlösa flyttas tillfälligt till andra ställen i lägret.

Ett okänt antal flyktingar som har drabbats av brännskador får vård.

UNHCR förbereder sig på att utfärda viktiga ID-handlingar till flyktingar som förlorade sina i branden.

Hittills har UNHCR delat ut cirka:

  • 3000 filtar
  • 14 500 sollampor
  • 10 400 paket med köksgeråd
  • 11 500 myggnät.

Tillsammans med Oxfam har UNHCR sett till att vatten och sanitet finns tillgängligt, som toaletter, vattentankar, vattenbehållare, vattendunkar och vattenreningstabletter.

UNHCR bevakar de hemlösas säkerhet och att hjälpen uppfyller de akuta behoven för ensamma barn.

Arbetet efter branden leds av de myndigheter i Bangladesh. Flyktingar och hjälporganisationer på plats samarbetar i hjälpinsatsen.

Folkgruppen Rohingya

Flyktinglägret Kutupalong i Cox's Bazar är idag hem till över 870 000 flyktingar som tillhör det förföljda minoritetsfolket Rohingya från Myanmar. Där lever de som statslösa utan grundläggande mänskliga rättigheter.

De allra flesta, cirka 720 000, anlände 2017 då de flydde från våld i delstaten Rhakine i Myanmar.

Följderna av måndagens dödliga och förödande brand förvärrar det redan akuta läget i ett av världens största flyktingläger.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg