• Salma Nanyanzi arbetar som värvare för att samla in medel till människor som tvingats på flykt.
    Salma Nanyanzi arbetar som värvare för att samla in medel till människor som tvingats på flykt.

Delicato och stiftelsen Einar Belvén skänker två miljoner kronor till människor på flykt

Den katastrofala flyktingsituationen fortsätter och har inte lämnat någon oberörd. Delicato Bakverk AB och Stiftelsen Einar Belvén ökar därför sitt engagemang genom att skänka två miljoner kronor till UNHCR för att hjälpa och stödja människor på flykt. Ungefär 12 miljoner människor har tvingats fly sina hem i Syrien. Omkring hälften av dem är barn.

Totalt har stiftelsen över fyra år skänkt 5,5 miljoner kronor

- Vi vet att hjälpbehovet är enormt och vill naturligtvis, som så många andra, göra det vi kan för att fortsätta att bidra. UNHCR gör tydlig och konkret nytta i allt från den mest akuta krishjälpen till att skapa trygga platser för utsatta människor. Vintern är här nu och belastningen är oerhörd, både i Syrien och i de närliggande områdena. Här gör UNHCR en avgörande insats som vi vill stödja, säger Kenneth Belvén ägare av Delicato.

Delicatos grundare Einar Belvén startade stiftelsen som bär hans namn, år 1991. Sedan dess arbetar stiftelsen aktivt för att stötta barn, ungdomar, äldre och sjuka bland annat genom donationer till Barnrättsbyrån, GAPF, Livstycket och Barncancerfonden och till en årlig studieresa för konditorelever.

Min farfar var en sann entreprenör. Han grundade stiftelsen med en önskan om att bidra till allas möjlighet till utveckling och ett värdigt liv, säger Ellinor Belvén. Krissituationen hade berört honom väldigt mycket, och speciellt hur barnen påverkas. Det här bidraget är i hans anda.

– Vi är oerhört glada över att Delicato och Stiftelsen Einar Belvén fortsätter att bidra till UNHCR:s arbete för att ge skydd åt de människor som tvingats fly. Idag är behoven större än någonsin och 68,5 miljoner människor – fler än under andra världskriget – har tvingats fly sina hem, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare. 

– Beloppet som Delicato och Stiftelsen Einar Belvén hittills har skänkt räcker till nästan 15 000 nödpaket till hela familjer som förlorat allt, eller 18 000 skolpaket till barn som tvingats fly sina hem och sin skolgång, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Varmt tack till Delicato och Stiftelsen Einer Belvén som skänkar två miljoner kronor till UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt.
    Varmt tack till Delicato och Stiftelsen Einer Belvén som skänkar två miljoner kronor till UNHCR:s arbete med att skydda människor på flykt.

Delicato och Stiftelsen Einer Belvén skänker två miljoner kronor till UNHCR:s arbete

Flyktingsituationen fortsätter och har inte lämnat någon oberörd. Delicato Bakverk AB och Stiftelsen Einar Belvén fördubblar därför sitt engagemang genom att skänka två miljoner kronor till UNHCR för att hjälpa och stödja människor på flykt. Mer än 12 miljoner människor tvingats fly sina hem i Syrien. Omkring hälften av dem är barn.

- Vi vet att hjälpbehovet är enormt och vill naturligtvis, som så många andra, göra det vi kan för att fortsätta att bidra. UNHCR gör tydlig och konkret nytta i allt från den mest akuta krishjälpen till att skapa trygga platser för utsatta människor. Vintern närmar sig och belastningen är oerhörd, både i Syrien och i de närliggande områdena. Här gör UNHCR en avgörande insats som vi vill stödja, säger Jörgen Bergqvist, VD för Delicato.

Delicatos grundare Einar Belvén startade stiftelsen som bär hans namn, år 1991. Sedan dess arbetar man aktivt för att stötta barn, ungdomar, äldre och sjuka bland annat genom donationer.

- Min farfar var en sann entreprenör. Han grundade stiftelsen med en önskan om att bidra till allas möjlighet till utveckling och ett värdigt liv. Krissituationen hade berört honom väldigt mycket, och speciellt hur barnen påverkas. Det här bidraget är i hans anda, säger Ellinor Belvén.

– Gåvan från Delicato och Stiftelsen Einar Belvén kommer att göra det möjligt för UNHCR att se till att tusentals människor på flykt är varma, mätta och trygga. Vi är oerhört glada och tacksamma för deras viktiga stöd, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Delicato och Stiftelsen Einar Belvén har tidigare skänkt pengar till människor på flykt. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Hamad, en liten syrisk flyktingpojke, har just anlänt till Irak där hans familj har fått viktig hjälp från UNHCR.
    Hamad, en liten syrisk flyktingpojke, har just anlänt till Irak där hans familj har fått viktig hjälp från UNHCR.

Delicato och Stiftelsen Einar Belvén skänker en miljon kronor till UNHCR

Gåvan på en miljon kronor från Delicato och Stiftelsen Einar Belvén kommer att användas för att hjälpa människor på flykt i Syrien och Syriens grannländer. Över fyra miljoner människor tvingats fly från Syrien och nära 8 miljoner är på flykt inom landet. Över hälften av dem är barn.

- Vi vet att hjälpbehovet är enormt och vill naturligtvis, som så många andra, göra det vi kan för att bidra. UNHCR gör tydlig och konkret nytta i allt från den mest akuta krishjälpen till att skapa trygga platser för utsatta människor. Vintern är här och belastningen är oerhörd, både i Syrien och i de närliggande områdena. Här gör UNHCR en avgörande insats som vi vill stödja, säger Jörgen Bergqvist, VD för Delicato.

1991 startade Delicatos grundare Einar Belvén stiftelsen som bär hans namn. Sedan dess arbetar stiftelsen aktivt för att stötta barn, ungdomar, äldre och sjuka.

Det svenska familjeföretaget Delicato grundades 1948 av Einar Belvén och är idag nordens största tillverkare av konditorvaror.

– Gåvan från Delicato och Stiftelsen Einar Belvén kommer att göra det möjligt för UNHCR att se till att tusentals människor på flykt är varma, mätta och trygga. Vi är oerhört glada och tacksamma för deras viktiga stöd, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR. 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig