• Att tvingas fly från tryggheten i hemmet till att bo på okända plaster gör kvinnor och flickor väldigt sårbara.

Fatimas svåra flykt till världens största flyktingläger Dadaab

En ung kvinna som Fatima, som är på flykt, är väldigt utsatt. Att ge henne en tryggare vardag gör att hon kan förändra framtiden för sig själv och sina barn. 

“Jag hade hört talas om banditer som våldtar kvinnor efter vägen, eller tvingar män att våldta sina fruar, men jag var tvungen att ta mig till Dadaab”, säger Fatima*, 22-årig tvåbarnsmamma. “Det var det enda stället där min familj skulle kunna få hjälp. Mina barn och jag hade somnat hungriga så många gånger, jag ville bara fly och få hjälp.”

Bara fem dagar in på sin tio dagar långa resa attackerades Fatima under pistolhot av banditer som släpade in henne i bushen och våldtog henne upprepade gånger.

“Mina barn bara grät hela tiden när männen våldtog mig. Jag var för trött för att slå tillbaka, och jag lät dem göra vad de ville göra", minns hon. “De slet sönder mina kläder, och efteråt, lämnade mig för att gå. Jag gick i flera mil utan någonting på mig. Till slut träffade jag en grupp kvinnor som gav mig lite trasiga kläder.”

När Fatima kom till lägret berättade hon om vad hon hade varit med om. Personal hjälpte henne till en klinik där hon fick vård och kontrollerades för graviditet och sjukdomar. Överlevande från sexuella övergrepp som inte får rätt behandling och rådgivning kan ha smärtor i flera år. Förmågan att ta hand om sig själva och sina familjer försvåras.

“Jag vet att minnena kommer att finnas kvar under en lång tid”, säger Fatima, “Jag känner mig bättre på något sätt för att jag delade min historia, och att jag fick rådgivning och behandling. Men det är svårt att prata om det.”

*Fatima heter egentligen något annat.

Ge en gåva till unga kvinnor som Fatima här.


Dadaab i nordöstra Kenya är världens största flyktingläger. Mer än 300 000 människor bor i lägret som sköts av UNHCR. Lägret har funnits i mer än 20 år, och är en påminnelse om lidandet för det somaliska folket som i två decennier har sökt skydd där på grund av torka, svält, konflikter och förföljelse.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig