Kvinnodagen 2019: Se filmen om Nour som bor i flyktingläger i Syrien

Se filmen med Nour, en femtonårig tjej som har bott i flyktingläger i fyra år. Hon har ingen annanstans att ta vägen. Det är svårt att förstå. Nour en tjej som går miste om allt.

En hjälpkonvoj med förnödenheter har precis nått fram till Rukban-lägret på gränsen mellan Syrien och Jordanien – där Nour och hennes syskon bor.

UNHCR passar på att fråga Nour om läget:

– Som du kan se är det väldigt svåra förhållanden här i lägret. Det är många människor och många sjukdomar. Vi kom hit för att vaccinera barnen.

Hur är det nu under vintern, hur är kylan?

– Allt är väldigt svårt här i lägret, framför allt för familjer. Vi har så många problem.

Hur många syskon har du?

– Vi är fyra syskon. Vi kommer från norra Homs i Syrien.

Hur länge har du varit här?

– Vi har varit här i fyra år.

Vad vill du säga till människor utanför Rukban?

Vi tackar för hjälpen som de har skickat till oss. Vi hoppas att de inte slutar skicka hjälp till det här lägret.

Vad vill du bli i framtiden?

– Lärare. Vi hoppas få riktiga skolor här, som skolorna hemma, så vi kan få en framtid, berättar Nour och springer vidare.

Kvinnodagen 2019: så här jobbar UNHCR

Spridningen av #MeToo-rörelsen 2018 var en milstolpe för att visa kvinnors styrka. I år vill UNHCR fortsätta att bygga på den kraften. Det skapar en säkrare värld för kvinnor och flickor – även för de som har tvingats på flykt.

– Vårt mål är att bygga vidare på kvinnors och flickors rika erfarenhet, förmåga och ambitioner. Och att hjälpa dem att uppnå sin fulla potential genom bättre tillgång till utbildning, anständigt arbete, hälsovård och rådgivning, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie

Ensam flicka mitt i en konflikt ...

Hälften av alla flyktingar är kvinnor och flickor. Mitt i en konflikt – när människor tvingas lämna sina hem – är de extra utsatta för våld och övergrepp. Särskilt om de är ensamma och på flykt.

UNHCR kämpar för kvinnors och flickors rättigheter. Med ditt stöd kan vi stärka deras kamp i rätten till säkra bostäder, rättvisa fördelning av nödhjälp och kvinnliga toaletter. När alla delar samma toaletter finns det många risker att utsättas för våld.

Med fältperson i 138 länder hjälper UNHCR kvinnor att förbättra sin ledarförmåga, utbildning sig och ger en mängd andra möjligheter – allt tack vare generösa människor som du.

För att öka jämställdheten i världen arbetar UNHCR för att kvinnor och flickor:

 • Är med och fattar beslut som påverkar deras liv.
 • Får egna ID-handlingar.
 • Har lika rätt till mat, nödhjälp och kontantstöd.
 • Har rätt till egen ekonomi och arbete.
 • Får god utbildning och sjukvård.
 • Har tillgång till tjänster och stöd som förebygger sexuella övergrepp och könsrelaterat våld.

Du kan hjälpa flickor som Nour

Tillsammans hjälper vi kvinnor och flickor på flykt att skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn.

På Internationella kvinnodagen hyllar vi deras styrka och motståndskraft.

Med en gåva till UNHCR ger du skydd och livräddande hjälp till flickor som Nour - som tvingas leva under svår nöd i tältläger.

Din gåva hjälper till att skydda de extra utsatta – som ensamma mammor och gravida kvinnor – och flickor som har överlevt sexuella övergrepp.

Din gåva räcker till:

 • 80 kronor räcker till blöjor till två syriska bebisar i en månad.
 • 300 kronor räcker till ett skolpaket med pennor, block, skolväska och skolbänk.
 • 466 kronor räcker till ett års bindor till flyktingflickor på Afrikas horn så de kan gå till skolan – varje dag, varje månad.

Ge en gåva på Internationella kvinnodagen och hjälp kvinnor – och flickor som Nour!

Tillsammans är vi starka. Tack.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Internationella kvinnodagen 2018: träffa fantastiska Angélique

Internationella kvinnodag 2018 inträffar samtidigt som en kraftfull global rörelse för kvinnors rättigheter, jämlikhet och rättvisa pågår.

Årets tema är "Time is Now" – för en jämställd värld. Den är helt i linje med UNHCR:s insatser för att stärka kvinnors och flickors rättigheter och säkra deras trygghet.

Fantastiska Angélique

Se filmen om fantastiska Angélique – nunnan från Kongo som med stöd från UNHCR cyklar runt och hjälper kvinnor som är offer för våld.

– Om jag kan hjälpa en kvinna att få ett nytt liv har jag lyckats. Jag ger aldrig upp, berättar hon.

Syster Angélique hjälper de som överlevt att bygga upp sina liv på nytt.

Hon lär kvinnor att läsa och skriva. Utbildar dem. Ger dem en chans att ta tillbaka makten över sina liv och bli självständiga.

Hon har hjälpt över 2000 kvinnor och flickor som har utsatts för de mest fruktansvärda övergrepp. De har fått hjälp att komma tillbaka till livet och accepteras i sina hembyar.

Syster Angélique skickar med ett uppmuntrande budskap - kvinnor är starka och kan övervinna oddsen.

Läs också: Doaa från Syrien överlevde sin värsta mardröm på Medelhavet och lyckades rädda en bebis.

UNHCR kämpar för kvinnor och flickor

UNHCR:s mål är att bygga vidare på kvinnors erfarenheter, kunskaper och ambitioner – och hjälpa dem att uppnå sin fulla potential, genom bättre tillgång till:

 • utbildning
 • hälsovård
 • anständiga arbeten
 • juridisk hjälp.

Tre andra exempel på hur UNHCR arbetar för att nå de målen:

 • I Libanon är över 50 procent av volontärerna kvinnor.
 • I Centralafrikanska republiken finns tre center där kvinnor kan utbilda sig, lära sig mer om att bekämpa sexuella övergrepp och könsrelaterat våld och tjäna pengar för att försörja sig för sig själva och sina familjer.
 • I Malaysia har investeringar i ledarskap, kommunikation och jämställdhet ökat antalet flyktingkvinnor i beslutsfattande positioner med 43 procent.

Där, och i alla andra insatser i världen fortsätter kampen för att kvinnor och flickor ska ha samma rättigheter som män och pojkar.

UNHCR har ett stort ansvar för att göra kvinnors och flickors röster hörda. UNHCR planerar sitt arbete tillsammans med dem, för att bättre förstå deras behov. Det är viktigt att de är med och fattar beslut som påverkar deras liv.

UNHCR investerar i bättre bevakning för att följa stegen mot en jämställd värld – och att nå målet 50/50 år 2030.

På UNHCR finns det ingen plats för dem som inte delar och respekterar våra värderingar.

Alla som är drabbade av könsrelaterat våld uppmanas att tala ut och stå upp för sina rättigheter. Alla som har bevittnat sexuella missförhållanden ska komma fram och rapportera det.

UNHCR fortsätter att öka stödet till offer och hitta fler sätt att förhindra, rapportera och hantera fall av sexuella övergrepp.

Samhällen som drar nytta av alla människors fulla potential, och där rättigheter för kvinnor och flickor på flykt är uppfyllda, är inte en avlägsen strävan.

Det är upp till oss alla att göra dem till en verklighet, nu!

Källa: unhcr.org - Statement by Filippo Grandi, United Nations High Commissioner for Refugees, to mark International Women’s Day

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Doaa Al Zamel från Syrien överlevde sin värsta mardröm på havet.
  Doaa Al Zamel från Syrien överlevde sin värsta mardröm på havet.

Kvinnodagen 2018: en överlevares berättelse

På internationella kvinnodagen 2018 vill vi berätta om en kvinna som mot alla odds överlevde sin värsta mardröm. Hon heter Doaa och flydde i båt över Medelhavet.

Bakom den overkliga siffran – 11,5 miljoner syrier på flykt – finns det lika många historier. Det här är historien om Doaa Al Zamel.

Melissa Fleming, UNHCR:s talesperson, har skrivit boken "Hopp, Doaas flykt till Sverige". En skakande berättelsen om Doaas dramatiska flykt från Syrien och om hoppet som är det sista som lämnar människan.

Melissa har också gjort ett uppmärksammat TedTalk om Doaa - A boat carrying 500 refugees sunk at sea. The story of two survivors

Doaas flykt till Sverige

Doaas familj flydde från Dara i södra Syrien, genom hela Jordanien och vidare till Egypten. Kriget hade börjat och livet i Dara var livsfarligt.

Efter upprepade hot i Egypten såg Doaa och hennes fästman Bassem ingen annan utväg än att satsa alla sina besparingar på att betala människosmugglare för att ta dem i båt över Medelhavet. Detta trots att Doaa inte kunde simma och var livrädd för vatten.

Utanför Europas kust blir de attackerade av en båt som avsiktligt rammar båten som Doaa och Bassem sitter i.

500 barn, kvinnor och män lämnas åt sitt öde i havet - endast elva människor överlever.

Bassem är en god simmare och får tag i en badring som han får upp Doaa i. Några lämnar som sista utväg sina små barn till Doaa innan de själva drunknar.

Till slut orkar inte heller Bassem hålla sig flytande. Han drunknar framför hennes ögon utan att hon kan göra något.

Doaa, som är nitton år är nu ensam på havet med två små flickor i famnen. Efter fyra dygn räddas de av ett handelsfartyg. Doaa och en av flickorna överlever som genom ett under.

Med UNHCR:s hjälp bor i dag båda två i Sverige. Flickan som förlorade sin familj bor hos sina släktingar. 

Doaa har till slut återförenats med delar av sin familj. Hon lär sig svenska och drömmer om att bli advokat för att kunna hjälpa andra människor.

- Mer än något annat önskar jag bara att han (Bassem) fortfarande var hos mig. Vi som har flytt från kriget i Syrien valde inte att lämna våra hem. Vi tvingades att göra det. Det handlar inte bara om oss två. Det finns många fler som vi. Vår högsta önskan är att få leva i fred, säger Doaa.

Läs ett utdrag ur boken Doaas flykt till Sverige

Recensioner

"En hyllning till det hopp, den värdighet och generositet som ryms i människors hjärta." Khaled Hosseini, författare till Flyga drake.

"En fantastisk och viktig berättelse." Niel Gaiman

Steven Spielberg har köpt filmrättigheterna till boken.

Stöd kvinnor och flickor

Kvinnor på flykt vill och kan påverka framtiden för sig själva, sina barn och sitt hemland. Därför är det viktigt att de är friska, känner sig trygga och tar makten över sina liv.

UNHCR bekämpar sexuella övergrepp och våld mot kvinnor på flykt. Vi arbetar för att stoppa diskriminering och för att kvinnor och flickor ska ha samma rättigheter som män och pojkar. 

Passa på att ge en extragåva till stöd för kvinnor och flickor på flykt i världen.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Träffa Sandrine – sömmerskan från Burundi

I ett flyktinglägret Mahama i Rwanda har Sandrine lärt sig att sy. En färdighet hon vill ta med sig tillbaka till hemlandet Burundi och hjälpa andra kvinnor och flickor att bli självförjande.

Träffa Sandrine - sömmerskan från Burundi

"Jag heter Sandrine och jag är 18 år. Jag kom till flyktinglägret Mahama i Rwanda med min mamma och mina sju syskon. Vi flydde från Burundi 2015. Det blev våldsamt där, vi flydde för att överleva.

Under resan jagades vi av rebeller. Vi försökte gömma oss, men de att hittade oss varje gång. De stal allt vi hade.

När vi nådde gränsen hade vi ingenting. Nu är vi i säkerhet och jag kan göra något för min framtid.

Jag kommer hit till kvinnocentret för att lära mig att sy. Här har jag lärt mig att sy skjortor, klänningar och shorts. Och varje dag lär jag mig göra fler plagg.

En av anledningarna till att jag kommer hit är att jag lär mig saker som hjälper mig att tjäna egna pengar en dag. När jag börjar tjäna pengar på att sälja kläderna som jag syr, kan jag försörja min familj.

Jag är stolt över mig själv för att jag har lärt mig att sy. Om jag återvänder till Burundi en dag, kommer jag att vara sömmerska och lära andra kvinnor och tjejer att sy och tjäna egna pengar."

Viktiga för framtiden

Runt om i världen tar kvinnor och flickor viktiga roller i sina familjer och hemmiljöer. Men ofta har de färre möjligheter, lägre social och ekonomisk status, mindre makt och inflytande och är diskriminerade.

I tider av krig och konflikter - när människor tvingas fly, ökar våldsrisken. Det gör kvinnor och flickor extra utsatta.

Utsatta för våld

Våld mot kvinnor förekommer hela tiden. Könsstympning, barnäktenskap, slaveri, diskriminering, våldtäkt och sexuella övergrepp är bara några av de saker som kvinnor och flickor på flykt riskerar att utsättas för.

När de får hjälp av UNHCR behöver de särskilt stöd. Att få vara i trygghet, få tillgång till nödhjälp, sjukvård och behandling av traumatiska upplevelser räddar liv.

Diskriminering

I vissa kulturer är sexuellt våld vanligt förekommande och berättas inte om. För att nå ut till kvinnor och flickor i riskzonen gör UNHCR hembesök, jobbar med påverkansarbete och ger tillgång till utbildning och information.

Trygghet

Tack vare människor som du kan UNHCR hjälpa kvinnor och flickor i deras kamp. De får en trygg plats att bo på, rättvis tillträde till mat och vatten, och toaletter och duschar som endast är till för kvinnor.

UNHCR planerar sitt arbete tillsammans med flyktingkvinnor. Det är viktigt att de är med och fattar beslut som påverkar deras liv.

Du är med och stödjer program som hjälper kvinnor att förbättra sitt ledarskap och stärka självkänslan.

Med din hjälp kan kvinnor och flickor få samma rättigheter som män och pojkar. Du hjälper dem att vara friska, trygga och ta tillbaka makten över sina liv.

Kvinnor och flickor på flykt kan och vill och påverka framtiden för själva, sina barn och sitt hemland.

Tack att du hjälper kvinnor som Sandrine att bygga en framtid – ett stygn i taget.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig