Intervju med Margot Wallström om mångfald och tolerans

Hallå där Margot Wallström, ansvarig för mångfald och toleransfrågor på Svenska PostkodLotteriet och stort fan av projektet Hej Sverige.

22 februari, 2014

Hej Sverige!

Margot Wallström, ansvarig för mångfald och toleransfrågor på Svenska PostkodLotteriet.
Foto: Hej Sverige
Margot Wallström

Margot Wallström är ansvarig för mångfald och toleransfrågor på Svenska Postkodlotteriet och stort fan av projektet Hej Sverige av Friends och UNHCR.

I Hej Sverige finns en berättartävling som heter Din Ryggsäck. Vad skulle du ta med dig i din ryggsäck om du var tvungen att fly?

- Vatten, en bok och nåt att skyla mig med.

Du jobbar med Postkodens mångfaldsarbete, på vilket sätt har arbete med mångfald och diskrimineringsfrågor påverkat dig i ditt liv? Vad är det som gör att du har energi i den här frågan?

- Jag har haft förmånen att arbeta i internationella miljöer, med människor som är väldigt olika mig, konfronterats med mina egna fördomar och fått uppleva allt vi har gemensamt! Större mångfald gör oss rikare - som individer och nationer!

Varför är det viktigt för dig att arbeta med frågor om mångfald?

- Jag vill arbeta FÖR ett demokratiskt samhälle med solidaritet och medmänsklighet - för min egen, barns och barnbarns skull! Som politiker har jag en skyldighet och en drift att hålla rasism och främlingsfientlighet borta.

Har du något särskilt exempel på när du upplevt att ditt arbete med mångfald fått extra stort genomslag? Finns det något projekt du varit en del av som ligger dig extra varmt om hjärtat?

- Jag tycker mest om lokala projekt som visar hur eldsjälar i någon liten by kan uträtta stordåd; för att välkomna flyktingar, för justa villkor för funktionshindrade och mot social misär för romer. Men det betyder också så otroligt mycket vad stora företag gör för att ordna jobb till framför allt ungdomar. PostkodLotteriets hittills utdelade 60 miljoner till 9 projekt runtom i Sverige är bra exempel på vad den ideella sektorn kan åstadkomma.

På vilket sätt tror du att sådana projekt som Hej Sverige påverkar Sverige och den svenska skolan?

- Förändringar börjar med de unga  som har öppna sinnen – och dem kan man ”vaccinera” mot rasism och fördomar med kunskaper och möten och goda handlingar.

Vad är din erfarenhet av att vara ny i ett sammanhang eller att vara den som inkluderar och välkomnar någon?

- Min familj och jag lärde oss väldigt mycket av att vara kontaktfamilj för en pojke från Somalia.

Publicerad av Ulrika Forsberg