UNHCR fördömer flygattacken mot flyktingar i Libyen

UNHCR fördömer tisdagens dödliga flygattack mot flyktingar i Libyens huvudstad Tripoli. UNHCR har upprepade gånger varnat för deras omänskliga och osäkra situation – frihetsberövade i förvar.

Det senaste våldet visar tydligt den livsfara som människor som flyr över Medelhavet utsätts för när de skickas tillbaka till Libyen.

Människor som flyr över havet ska inte tillbaka till Libyen. Libyen är inte en säker plats.

Frihetsberövade flyktingar som svävar i livsfara måste sättas i säkerhet och evakueras från Libyen.

Enligt FN dog över 44 människor och minst 120 skadades i bombattacken mot interneringslägret i Tajoura i tisdags.

UNHCR anser att flyktingar inte ska sättas i förvar över huvud taget. 

Läs mer: På flykt i Libyen

Fördömer flygattacken mot flyktingar

UNHCR fördömer den här attacken, och alla andra bombattacker mot civila mål. Vi kräver att omedelbart upphöra att hålla flyktingar och migranter frihetsberövade i förvar.

En sådan här attack kräver mer än ett fördömande.

UNHCR och IOM (Internationella Organisationen för Migration) kräver att en fullständig och självständig utredning görs för att avgöra hur det hände och vem som är ansvarig, och ställa dem till svars.

Flyktingförvar i Tripoli

Adressen till förvaret i Tajoura var väl kända för stridande parter. De känner också till att människor som hålls fångade är civila.

Minst 600 flyktingar och migranter – inklusive kvinnor och barn – var fast i förvaret. Enligt siffror från FN dog över 40 människor och 120 skadades i flygattacken.

Cirka 3 300 migranter och flyktingar är fast i interneringlsäger runt om i Tripoli – under förhållanden som bara kan beskrivas som omänskliga.

UNHCR gör allt för att hjälpa.

IOM och UNHCR har skickat sjukvårdare till platsen. En större FN-grupp väntar på godkännande för att besöka området.

UNHCR uppmanar alla parter i den här konflikten om att civila inte får vara mål för attacker. Civila måste skyddas – både enligt internationell flyktingrätt och internationell rätt om mänskliga rättigheter.

Konflikten i Libyen

Den pågående konflikten i den libyska huvudstaden Tripoli har tvingat nästan 100 000 människor att fly från sina hem.

Tillsammans med partner har UNHCR flyttat mer än 1 500 flyktingar från interneringsförvar nära strider till säkrare områden.

IOM och UNHCR uppmanar FN att fördöma attacken och stoppa internering av människor på flykt i Libyen. Enligt uppgifter lyckades inte FN:s säkerhetsråd enas om ett fördömande.

Dessutom uppmanar vi det internationella samfundet att snabbt erbjuda säkra vägar för migranter och flyktingar som ska evakueras ut ur Libyen.

För allas skull i Libyen hoppas vi att stater med inflytande fördubblar sina ansträngningar för att samarbeta och snabbt stoppar den här hemska konflikten.

Källa: unhcr.org - UNHCR, IOM condemn attack on Tajoura, call for an immediate investigation of those responsible

Vill du hjälpa?

UNHCR har i uppgift att skydda människor på flykt. Just nu – när läget i Libyen är livsfarligt med intensiva strider och flygattacker – är ditt stöd viktigt för att hjälpa utsatta flyktingar.

Att skänka en gåva är enkelt:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • UNHCR:s personal hjälper flyktingar i förvaret Ain Zara i södra Tripoli.
    UNHCR:s personal hjälper frihetsberövade flyktingar i Ain Zara i södra Tripoli, Libyen.

Konflikten i Libyen: frihetsberövade flyktingar måste släppas

Konflikten i Libyens huvudstad Tripoli har försämrats dramatiskt. UNHCR, FN:s flyktingorgan, begär nu att frihetsberövade flyktingar omgående ska släppas ut från förvar – varav många av ligger i områden där intensiva strider pågår.

Situationen bekräftar att Libyen är en farlig plats för flyktingar, och att människor som räddas eller stoppas på Medelhavet inte ska skickas till dit.

UNHCR:s uppgift är att skydda flyktingar – oavsett hur situationen ser ut.

Konflikten i Libyen

Läget i Libyen är livsfarligt. Sedan konflikten förvärrades förra veckan har mer än 9 500 människor tvingats fly från sina hem. 1 500 flyktingar och migranter tros vara fångade i interneringscenter i områden där strider rasar.

– Det här är människor som befinner sig under de mest utsatta och farliga förhållandena. De har flytt från konflikt eller förföljelse i sina hemländer bara för att fångas i nya konflikter, säger FN:s flyktingkommissarie, Filippo Grandi och fortsätter:

– Riskerna för deras liv växer för varje timme. De måste omedelbart tas i säkerhet. Kort sagt, det här handlar om liv eller död.

Förvaren som ligger i närheten av konfliktdrabbad områden är Ain Zara, Qasr Bin Ghasheer och Abu Sleim - alla belägna söder om Tripoli.

Evakuering av flyktingar

UNHCR har i veckan försökt att evakuera frihetsberövade flyktingar till säkrare zoner i centrala Tripoli.

Hittills har bara en evakuering med 150 sårbara frihetsberövade flyktingar från Ain Zara varit möjlig.

UNHCR:s insatser för att säkra ytterligare evakueringar från andra förvar har stoppats på grund av säkerhetsläget.

Våldsamheter försvårar möjligen att ta sig därifrån. Den ökade instabiliteten gör det svårt att nå flyktingarna och att ordna transport till säkrare platser.

Många flyktingar önskar att evakueras ut ur Libyen – just nu är de möjligheterna extremt begränsade.

UNHCR uppmanar världens regeringar att få alla parter i konflikten att:

  • respektera internationell rätt
  • stödja insatser för att stoppa frihetsberövandet
  • hitta lösningar för människor som är fast i Libyen
  • ge humanitär tillträda för att evakuera de mest utsatta ut ur landet.

Nuvarande situation bekräftar det faktum att Libyen är en farlig plats för flyktingar, och att människor på flykt som räddas eller stoppas på havet inte ska skickas till dit.

Källa: unhcr.org - UNHCR issues urgent appeal for release and evacuation of detained refugees caught in Libyan crossfire 

Vill du hjälpa?

UNHCR har i uppgift att hjälpa människor på flykt. Just nu – när läget i Libyen är livsfarligt med intensiva strider – är ditt stöd viktigt för att hjälpa utsatta frihetsberövade flyktingar.

Att skänka en gåva är enkelt:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Mitt i krisens Libyen hjälper UNHCR frihetsberövade flyktingar till säkerhet

"Jag är här i interneringscentret Ain Zara – som är fångat mitt i de senaste dagarnas strider. Människor här är väldigt rädda. UNHCR flyttar de mest utsatta till säkrare zon. Nu hör jag artilleribeskjutning – explosioner – och vi försöker komma härifrån så fort som möjligt,” berättar Matthew Brook som jobbar för UNHCR mitt i konflikten i Libyen.

Evakuering av flyktingar i Libyen

Den nuvarande osäkerheten i Libyens huvudstad Tripoli gör att UNHCR har flyttat mer än 150 flyktingar från interneringscentret Ain Zara i södra Tripoli till ett område med högre säkerhet.

Interneringscentret Ain Zara har påverkats av hårda strider under de senaste dagarna. Flyktingar berättar för UNHCR att de är rädda och oroade över säkerheter på grund av strider och att de har lämnats med minimal hjälp.

UNHCR har fått rapporter om liknande situationer på andra förvar och undersöker just nu läget.

Konflikten har förvärrats

Evakueringen av flyktingar och migranter som sitter i förvar är den första sedan konflikten förvärrades under den senaste veckan.

UNHCR samarbetar med myndigheter och andra hjälporganisationer för att säkerställa ytterligare evakuering av utsatta människor som hålls i förvar.

– Många flyktingar och migranter i Libyen är i svår nöd. De befinner sig nu i allvarlig risk och får inte glömmas bort i arbetet med att skydda civila, säger Matthew Brook som jobbar för UNHCR i Libyen.

Fångade i krisen

Sedan strider utbröt i Libyens huvudstad Tripoli har mer än 3400 utsatta invånare tvingats fly från strider. Många andra är fångade mitt i krisen och kan inte ta sig till säkerhet.

Tillsammans med andra hjälporganisationer uppmanar UNHCR stridande parter i konflikten om att respektera internationell rätt, om skyldigheterna att skydda civila och civila infrastrukturer och att tillåta säker humanitär tillträde till drabbade konfliktzoner.

Nödhjälp står redo

UNHCR har också placerat ut nödhjälp på strategiska platser i Tripoli och Misrata, stärkt sina stödlinjer via telefon och säkerställt stödprogram för människor på flykt i stadsmiljöer.

UNHCR upprepar sin åsikt om att villkoren i Libyen inte är säkra, och att båtflyktingar inte ska skickas tillbaka dit.

Källa: unhcr.org - Amid Libya clashes, UNHCR relocates detained refugees to safety

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

1000 utsatta flyktingar har evakuerats från Libyen

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har sedan i november evakuerat över 1000 utsatta flyktingar från Libyen. Nu behövs fler platser för vidarebosättning (kvotflyktingplatser).

Video: Konstnär i säkerhet

Amunuel är konstnär på flykt från förtryck i Eritrea. Han är 25 år och har varit döv och stum sedan födseln. Genom teckningar uttrycker han sina känslor – framför allt om hopp för framtiden.

Amanuel berättar om att han förföljdes i Eritrea. På jakt efter säkerhet flydde han med sin kusin Aounif. De gick ombord på en båt i försök att komma till Europa. Det tog inte lång tid innan de blev stoppade och hamnade i fängelse i Libyen.

Nu har UNHCR evakuerat kusinerna till Italien. Amanuel hoppas att få behandling för sin hörsel – och att fortsätta med sin konst.

Från Libyen till säkerhet

I tisdags lyfte ett flygplan från Tripoli (Libyen) med 128 flyktingar för att åka till staden Niamey i Niger. På onsdagen lyfte ett andra flyg med 150 flyktingar från Tripoli till Rom, Italien.

1 084 flyktingar har nu evakuerats från Libyen sedan UNHCR startade insatsen för tre månader sedan.

– Evakueringarna har gett mer än 1000 utsatta flyktingar en chans att starta ett nytt liv. De har suttit fängslade i Libyen och lidit enormt. Innan slutet av 2018 hoppas vi att tusentals fler är evakuerade, säger Vincent Cochetel, UNHCR:s särskilda sändebud för Medelhavsområdet.

Vandrarhem i Niger

De 128 flyktingarna som evakuerats till Niger bor på vandrarhem Niamey. Där får de hjälp och psykosocialt stöd i väntan på vidarebosättning eller andra hållbara lösningar.

Hittills har 770 flyktingar evakuerats till Niger – bland dem finns ensamstående mammor, familjer och ensamma barn.

Libyen till Italien

Bland de 150 mycket utsatta människorna som evakuerades från Tripoli (Libyen) till Rom på onsdagen fanns barn och kvinnor. De har hållits fängslade under långa perioder.

Det här var den andra evakueringen från Libyen direkt till Italien.

Både de italienska och libyska myndigheterna har stöttat insatsen. Totalt har 312 flyktingar evakuerats direkt till Italien.

Kläder och mat i Rom

Vid ankomsten till Rom går flyktingar igenom läkarundersökningar och får varma kläder och en varm måltid. Sedan går de igenom processen för identifiering. Efter det flyttas de till olika mottagningscenter.

– Evakueringar är bra exempel på internationell solidaritet – dock måste mycket mer göras. Endast 16 940 platser för vidarebosättning har hittills mottagits. Vi uppmanar alla länder att komma fram med fler platser som hjälper många fler flyktingar som är kvar i Libyen, tillade Cochetel.

Källa: unhcr.org – Over 1,000 refugees evacuated out of Libya by UNHCR

Ulrika Forsberg

Webbansvarig