• UNHCR:s personal hjälper flyktingar i förvaret Ain Zara i södra Tripoli.
    UNHCR:s personal hjälper frihetsberövade flyktingar i Ain Zara i södra Tripoli, Libyen.

Konflikten i Libyen: frihetsberövade flyktingar måste släppas

Konflikten i Libyens huvudstad Tripoli har försämrats dramatiskt. UNHCR, FN:s flyktingorgan, begär nu att frihetsberövade flyktingar omgående ska släppas ut från förvar – varav många av ligger i områden där intensiva strider pågår.

Situationen bekräftar att Libyen är en farlig plats för flyktingar, och att människor som räddas eller stoppas på Medelhavet inte ska skickas till dit.

UNHCR:s uppgift är att skydda flyktingar – oavsett hur situationen ser ut.

Konflikten i Libyen

Läget i Libyen är livsfarligt. Sedan konflikten förvärrades förra veckan har mer än 9 500 människor tvingats fly från sina hem. 1 500 flyktingar och migranter tros vara fångade i interneringscenter i områden där strider rasar.

– Det här är människor som befinner sig under de mest utsatta och farliga förhållandena. De har flytt från konflikt eller förföljelse i sina hemländer bara för att fångas i nya konflikter, säger FN:s flyktingkommissarie, Filippo Grandi och fortsätter:

– Riskerna för deras liv växer för varje timme. De måste omedelbart tas i säkerhet. Kort sagt, det här handlar om liv eller död.

Förvaren som ligger i närheten av konfliktdrabbad områden är Ain Zara, Qasr Bin Ghasheer och Abu Sleim - alla belägna söder om Tripoli.

Evakuering av flyktingar

UNHCR har i veckan försökt att evakuera frihetsberövade flyktingar till säkrare zoner i centrala Tripoli.

Hittills har bara en evakuering med 150 sårbara frihetsberövade flyktingar från Ain Zara varit möjlig.

UNHCR:s insatser för att säkra ytterligare evakueringar från andra förvar har stoppats på grund av säkerhetsläget.

Våldsamheter försvårar möjligen att ta sig därifrån. Den ökade instabiliteten gör det svårt att nå flyktingarna och att ordna transport till säkrare platser.

Många flyktingar önskar att evakueras ut ur Libyen – just nu är de möjligheterna extremt begränsade.

UNHCR uppmanar världens regeringar att få alla parter i konflikten att:

  • respektera internationell rätt
  • stödja insatser för att stoppa frihetsberövandet
  • hitta lösningar för människor som är fast i Libyen
  • ge humanitär tillträda för att evakuera de mest utsatta ut ur landet.

Nuvarande situation bekräftar det faktum att Libyen är en farlig plats för flyktingar, och att människor på flykt som räddas eller stoppas på havet inte ska skickas till dit.

Källa: unhcr.org - UNHCR issues urgent appeal for release and evacuation of detained refugees caught in Libyan crossfire 

Vill du hjälpa?

UNHCR har i uppgift att hjälpa människor på flykt. Just nu – när läget i Libyen är livsfarligt med intensiva strider – är ditt stöd viktigt för att hjälpa utsatta frihetsberövade flyktingar.

Att skänka en gåva är enkelt:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Mitt i krisens Libyen hjälper UNHCR frihetsberövade flyktingar till säkerhet

"Jag är här i interneringscentret Ain Zara – som är fångat mitt i de senaste dagarnas strider. Människor här är väldigt rädda. UNHCR flyttar de mest utsatta till säkrare zon. Nu hör jag artilleribeskjutning – explosioner – och vi försöker komma härifrån så fort som möjligt,” berättar Matthew Brook som jobbar för UNHCR mitt i konflikten i Libyen.

Evakuering av flyktingar i Libyen

Den nuvarande osäkerheten i Libyens huvudstad Tripoli gör att UNHCR har flyttat mer än 150 flyktingar från interneringscentret Ain Zara i södra Tripoli till ett område med högre säkerhet.

Interneringscentret Ain Zara har påverkats av hårda strider under de senaste dagarna. Flyktingar berättar för UNHCR att de är rädda och oroade över säkerheter på grund av strider och att de har lämnats med minimal hjälp.

UNHCR har fått rapporter om liknande situationer på andra förvar och undersöker just nu läget.

Konflikten har förvärrats

Evakueringen av flyktingar och migranter som sitter i förvar är den första sedan konflikten förvärrades under den senaste veckan.

UNHCR samarbetar med myndigheter och andra hjälporganisationer för att säkerställa ytterligare evakuering av utsatta människor som hålls i förvar.

– Många flyktingar och migranter i Libyen är i svår nöd. De befinner sig nu i allvarlig risk och får inte glömmas bort i arbetet med att skydda civila, säger Matthew Brook som jobbar för UNHCR i Libyen.

Fångade i krisen

Sedan strider utbröt i Libyens huvudstad Tripoli har mer än 3400 utsatta invånare tvingats fly från strider. Många andra är fångade mitt i krisen och kan inte ta sig till säkerhet.

Tillsammans med andra hjälporganisationer uppmanar UNHCR stridande parter i konflikten om att respektera internationell rätt, om skyldigheterna att skydda civila och civila infrastrukturer och att tillåta säker humanitär tillträde till drabbade konfliktzoner.

Nödhjälp står redo

UNHCR har också placerat ut nödhjälp på strategiska platser i Tripoli och Misrata, stärkt sina stödlinjer via telefon och säkerställt stödprogram för människor på flykt i stadsmiljöer.

UNHCR upprepar sin åsikt om att villkoren i Libyen inte är säkra, och att båtflyktingar inte ska skickas tillbaka dit.

Källa: unhcr.org - Amid Libya clashes, UNHCR relocates detained refugees to safety

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

1000 utsatta flyktingar har evakuerats från Libyen

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har sedan i november evakuerat över 1000 utsatta flyktingar från Libyen. Nu behövs fler platser för vidarebosättning (kvotflyktingplatser).

Video: Konstnär i säkerhet

Amunuel är konstnär på flykt från förtryck i Eritrea. Han är 25 år och har varit döv och stum sedan födseln. Genom teckningar uttrycker han sina känslor – framför allt om hopp för framtiden.

Amanuel berättar om att han förföljdes i Eritrea. På jakt efter säkerhet flydde han med sin kusin Aounif. De gick ombord på en båt i försök att komma till Europa. Det tog inte lång tid innan de blev stoppade och hamnade i fängelse i Libyen.

Nu har UNHCR evakuerat kusinerna till Italien. Amanuel hoppas att få behandling för sin hörsel – och att fortsätta med sin konst.

Från Libyen till säkerhet

I tisdags lyfte ett flygplan från Tripoli (Libyen) med 128 flyktingar för att åka till staden Niamey i Niger. På onsdagen lyfte ett andra flyg med 150 flyktingar från Tripoli till Rom, Italien.

1 084 flyktingar har nu evakuerats från Libyen sedan UNHCR startade insatsen för tre månader sedan.

– Evakueringarna har gett mer än 1000 utsatta flyktingar en chans att starta ett nytt liv. De har suttit fängslade i Libyen och lidit enormt. Innan slutet av 2018 hoppas vi att tusentals fler är evakuerade, säger Vincent Cochetel, UNHCR:s särskilda sändebud för Medelhavsområdet.

Vandrarhem i Niger

De 128 flyktingarna som evakuerats till Niger bor på vandrarhem Niamey. Där får de hjälp och psykosocialt stöd i väntan på vidarebosättning eller andra hållbara lösningar.

Hittills har 770 flyktingar evakuerats till Niger – bland dem finns ensamstående mammor, familjer och ensamma barn.

Libyen till Italien

Bland de 150 mycket utsatta människorna som evakuerades från Tripoli (Libyen) till Rom på onsdagen fanns barn och kvinnor. De har hållits fängslade under långa perioder.

Det här var den andra evakueringen från Libyen direkt till Italien.

Både de italienska och libyska myndigheterna har stöttat insatsen. Totalt har 312 flyktingar evakuerats direkt till Italien.

Kläder och mat i Rom

Vid ankomsten till Rom går flyktingar igenom läkarundersökningar och får varma kläder och en varm måltid. Sedan går de igenom processen för identifiering. Efter det flyttas de till olika mottagningscenter.

– Evakueringar är bra exempel på internationell solidaritet – dock måste mycket mer göras. Endast 16 940 platser för vidarebosättning har hittills mottagits. Vi uppmanar alla länder att komma fram med fler platser som hjälper många fler flyktingar som är kvar i Libyen, tillade Cochetel.

Källa: unhcr.org – Over 1,000 refugees evacuated out of Libya by UNHCR

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • Hundratals människor har samlats utanför ett UNHCR-tält där de får sjukvård och hjälp att flyttas till säkrare platser.
    Hundratals människor har samlats utanför ett UNHCR-tält där de får sjukvård och hjälp att flyttas till säkrare platser.

UNHCR försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen

UNHCR, FN:s flyktingorgan, försöker akut hitta lösningar för sårbara flyktingar i Libyen, och ber omvärlden om att ställa 1 300 kvotplatser till förfogande innan mars 2018.

Offer för kränkningar

– Det här är ett desperat rop efter solidaritet och mänsklighet. Vi måste få ut extremt utsatta flyktingar ur Libyen så fort som möjligt, säger Volker Türk, chef för säkerhetsfrågor på UNHCR.

Läs mer: På flykt i Libyen

"Många flyktingar, asylsökande och statslösa människor i Libyen är offer för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, som olika former av omänsklig, grym och förnedrande behandling", skriver UNHCR i en appell, som också påpekar att ett stort antal människor hålls i förvar på obestämd tid under beklagliga förhållanden.

Rättvisa asylsystem

Som FN:s organisation för att skydda flyktingar är UNHCR starkt emot rutinmässig förvaring av människor på flykt från krig och förtryck, och förespråkar alternativ till frihetsberövande och för rättvisa asylsystem.

– Med tanke på de humanitära behoven och snabbt försämrade förhållandena i libyska förvar organiserar UNHCR livräddande evakuering av flyktingar till Niger under kommande veckor och månader. En första grupp med 25 flyktingar från Eritrea, Etiopien och Sudan evakuerades från Libyen till Niger förra månaden, säger Turk.

Kritisk humanitär situation

Sårbara flyktingar ska evakueras till Niger i väntan på vidarebosättning (kvotflykting) till andra länder. De inkluderar ensamma barn, ensamstående mammor, utsatta kvinnor, människor med allvarliga medicinska behov och de som har blivit torterade eller misshandlade längs flyktvägarna eller i libyska förvar.

Läs mer: Kvinnor flyr från könsstympning till ny mardröm i Libyen

– Med tanke på den nuvarande kritiska humanitära situationen i Libyen och de upprörande villkoren i förvaren, ber UNHCR återigen det internationella samfundet att visa solidaritet, säger Turk.

Säkra lösningar

– Situationen för flyktingar i Libyen är så allvarlig att vi utforskar alla möjliga säkra lösningar som vidarebosättning (kvotflyktingplatser), familjeåterförening, evakuering till FN:s krismottagningar i andra länder eller att få hjälp att återvända till sitt hemland, tillade han.

Källa: unhcr.org - UNHCR seeking 1,300 urgent resettlement places for vulnerable refugees in Libya

Du kan hjälpa människor i nöd

Vill du hjälpa människor på flykt från krig och förtryck att leva i säkerhet?

Bli månadsgivare och stöd UNHCR:s arbete varje dag - året om.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig