Akut matpaket under ramadan och coronakrisen
UNHCR skickar matpaket till utsatta människor i Libyen mitt under Ramadan, coronakrisen och brinnande krig.
Nödleveranser till Libyen
UNHCR skickar nödleveranser till Tripoli i Libyen för att hjälpa utsatta människorna under Ramadan, och hotet från covid-19 och brinnande krig.
Mat och hygienartiklar
Den första hjälpsändningen nådde mer än 100 asylsökande och flyktingar som lever trångbott utan tillräckligt med vatten, tvål och toaletter i en stadsdel i Tripoli. Många av dem har tidigare hållits i förvar och nyligen släppts.
Människor här har berättat för fältarbetare att de tidigare har lyckats hitta dagslönejobb. Nu går det inte längre på grund av social distansering och andra åtgärder mot coronapandemin.
Andra säger att de bara har råd att äta en måltid per dag. Vissa riskerar att vräkas från sina hyresvärdar när de kommer efter med hyresbetalningar.
Ökade matpriser
Matpriserna sköt i höjden i de flesta städer i Libyen efter åtgärder mot coronapandemin.
Priset på tomater har ökat med mer än 200 procent på vissa platser, och för paprika med cirka 40 procent.
Det är brist på basvaror som ägg, grönsaker och vete. Strider i den västra delen av landet blockerar försörjningsvägarna.
Priser för hygienartiklar har stigit med minst 60 procent, för handskar och masker mer än tredubblats.
Ramadanhjälp
Nödleveransen med ramadanhjälp som delas ut innehåller matpaket med basvoror, hygienartiklar och reningstabletter som ska räcka i en månad.
Första hjälpsändningen
Hjälpsändningen är den första i en serie som planeras under den muslimska fastemånaden ramadan.
Under den första veckan kommer nästan 500 människor att få hjälp. Målet är att nå upp till 4 000 utsatta människor under ramadan.
Svår vardag Libyen
– Den väpnade konflikten gör det dagliga livet i Libyen oerhört svårt, såväl för befolkningen som för flyktingar och asylsökande. Situationen har blivit svårare efter utegångsförbud och isolering i kampen mot covid-19, berättar Jean-Paul Cavalieri, chef för UNHCR i Libyen, och fortsätter:
– Flyktingar och asylsökande är extra drabbade. Det finns inga jobba, de kan inte försörja sig och har sällan några besparingar. Ramadan är en viktig månad att visa solidaritet i en tid då människor verkligen kämpar för att klara vardagen.
Stöd till befolkningen
Samtidigt fortsätter UNHCR stödet till de libyska myndigheterna och den fördrivna libyska befolkningen under coronapandemin.
Den pågående konflikten har drabbat landets apotek och hälso- och sjukvård. Det saknas sjukvårdsutrustning och mediciner.
Många sjukhus eller vårdcentraler som ligger i områden nära konflikten har förstörts eller stängts.
Ambulanser och tältkliniker
UNHCR har – tillsammans med andra hjälporganisationer – levererat generatorer, ambulanser, byggbaracker och tältkliniker till stöd för lokal sjukvård över hela landet.
Nödhjälp har skickats till Misrata. Tvål har delats ut 20 000 människor som bor i läger i Benghazi och till flera förvar där hygienen är dålig. Andra hjälpleveranser har skickats till människor som lever på flykt i Tripoli.
UNHCR sprider information om hur coronaviruset kan undvikas - på affischer, i SMS och sociala medier – för att hindra riskerna av covid-19.
UNHCR - och FN:s generalsekreterare António Guterres - uppmanar stridande parter över hela världen att upphöra med sina strider, rädda liv och bekämpa coronakrisen.
Källa: UNHCR