Röjning av landminor och blindgångare i östra Ukraina

UNHCR kräver ökade insatser för att minska skador efter landminor och blindgångare i östra Ukraina, ett av världens mest minerade områdena.

3 april, 2019
En skylt som varnar för minor och explosiva krigsrester i Donbas i Ukraina - ett av världens mintätaste områden. Nästan 2000 människor har har dödats eller skadats av landminor sedan konflikten i Ukraina startade 2014.
© UNHCR/Marta Iwanek
En skylt som varnar för minor och explosiva krigsrester i Donbas i Ukraina - ett av världens mintätaste områden. Nästan 2000 människor har har dödats eller skadats av landminor sedan konflikten i Ukraina startade 2014.

Landminor och blindgångare i Ukraina

UNHCR kräver ökade insatser för att minimera skador efter landminor i östra Ukraina – ett av de mest minerade områdena i världen. Trots tusentals civila offer används fortfarande landminor i den pågående konflikten.

Enligt Ukrainas regering har konflikten tvingat cirka 1,36 miljoner människor på flykt – för dem är minröjning livsavgörande.

För tjugo år sedan antogs ”minkonventionen”, även känd som Ottawafördraget. Inför Internationella dagen mot minor den 4 april kräver UNHCR mer insatser för att röja livsfarliga landminor.

UNHCR ökar medvetenheten om de fruktansvärda skador som minor och blindgångare – krigsrester som ammunition och bomber som riskerar att explodera – orsakar i Ukraina.

Det är viktigt att regeringen, humanitära organisationer och alla parter i konflikten stärker arbetet med att röja minor i Ukraina.

Rankad trea i världen för skador

Enligt årsrapporten Landmine Monitor 2018 rankades Ukraina – efter Afghanistan och Syrien – som det tredje största land där landminor och blindgångare dödar och skadar flest människor.

Liksom i andra delar av världen är det civila som drabbas värst. Utöver alla faror som människor på flykt utsätts för längs flyktvägarna, är landminor också ett allvarligt hot för människor som vill återvända till sina hem.

Två miljoner i minerade områden

Två miljoner människor i östra Ukraina bor i minerade områden – det begränsar rörelsefriheten och är livshotande för civila.

Landminor och blindgångare försvårar arbetet med att reparera krigsskadad infrastruktur – som pumpstationer som försörjer tusentals människor med vatten. Landminor drabbar jordbruk, jobbmöjligheter, tillgång till sjukvård och möjligheten för barn att gå till skolan.

De ukrainska myndigheterna uppskattar att cirka 7 000 kvadratkilometer i regeringskontrollerade områden i Donetsk och Luhansk är oröjda minfält, men den totala omfattningen är oklar. Situationen i icke-regeringskontrollerade områden anses vara akut.

Mer hjälp till minoffer

UNHCR upprepar vikten av att öka hjälpen till minoffer. Idag är det bara barn under 18 år som har rätt till ekonomiskt stöd. FN rekommenderar att hjälpen till offer för landminor ska omfatta sjukvård, rehabilitering och psykosocial vård.

För att undvika eller minimera riskerna är det viktigt att alla barn och vuxna i östra Ukraina lär sig att känna igen landminor och explosiva krigsrester.

Minröjning

Humanitära minröjningsorganisationer i Ukraina utbildar kvinnor i arbetet med att desarmera minor. I slutet av 2018 var cirka 20 procent av alla minröjare kvinnor. Många av kvinnorna kommer från minerade byar och vill förbättra säkerheten och den ekonomiska framtiden för sina barn och egna samhällen.

Människor på flykt drabbas av landminor

På många konfliktdrabbade platser världen över är människor på flykt särskilt utsatta för hotet av minor. Oavsett om de flyr från, genom eller till minerade områden, fortsätter landminor att döda, skada och traumatisera människor.

Landminor hindrar ett säkert och värdigt återvändande. De utgör livshotande faror för flyktingar runt om i världen som vill återvända hem och bygga upp sina liv när konflikten har upphört.

Källa: unhcr.org - UNHCR says Ukraine landmine risk needs urgent action

Läget i Ukraina

Sedan början av 2015 – med antagandet av Minskavtalet för att hitta en fredlig lösning på konflikten – har Ukraina en partiell (ofullständig) vapenvila längs en 457 kilometer lång frontlinje som går genom Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Överträdelser av våldsbrott sker dock dagligen. Förhandlingar mellan stridande parter har nått ett dödläge. Civila skador och bombattacker har minskat sedan 2017 men läget är fortfarande spänt.

UNHCR har jobbat i Ukraina sedan 1994.

Vill du hjälpa?

Du kan hjälpa UNHCR att minimera livshotande skador som landminor och blindgångare som drabbat människor som flyr från krig och konflikter. Tillsammans är vi starka.

  • Ge en gåva varje månad - som månadsgivare med autogiro hjälper du barn och familjer varje dag, året runt.
  • Skänk pengar - ett enkelt sätt att snabbt ge ditt stöd.
  • Köp presenter i vår gåvoshop som hjälper människor på flykt, du får fina gåvobevis att ge bort.
  • Öppna din Swish-app i mobilen och skänk valfritt belopp till 90 01 645.
Publicerad av Ulrika Forsberg