Se filmen när hjälpkonvojen når Rukban i Syrien

Se filmen från en av de största hjälpinsatserna i Syrien. Hjälpkonvojen nådde 40 000 människor strandsatta i det avlägsna tältlägret Rukban.

20 februari, 2019
Hjälpkonvoj till syrier i det svåråtkomliga flyktinglägret Rukban.

En av de största hjälpinsatserna i Syrien

En av de största hjälpinsatserna sedan kriget i Syrien startade för åtta år sedan är genomförd.

En hjälpkonvoj med över 100 lastbilar var fullastad med akuta förnödenheter till mer än 40 000 människor som är strandsatta i det avlägsna tältlägret Rukban i sydöstra Syrien. Räddningsinsatsen pågick i nio dagar.

Fler än 300 hjälparbetare och volontärer var på plats i det veckolånga uppdraget.

Lasten var fylld med mat, näringstillskott, mediciner, sjukvårdsutrustning, vinterkläder, presenningar, skolmaterial, hygienartiklar för kvinnor och tjejer, vattendunkar och mycket annat.

UNHCR fanns på plats vid utskänkningsplatserna för att se till att stödet levererades till de människor som mest behövde.

Hjälpkonvojen som UNHCR var en del av genomfördes av FN och syriska Röda halvmånen.

Hopplöst i Rukban

Livet i Rukban är hopplöst. Det ligger i ett ingenmansland mellan Syrien och Jordanien – ett område som ingen har kontroll över.

Det är i stort sett brist på allt. Tillgången till rent vatten är begränsad. Det är till och med brist på den mest grundläggande sjukvården och hälsoförhållandena är katastrofala.

Utsatta och ensamma

Ensamma kvinnor, barn, äldre och handikappade som inte har något stöd och måste klara sig själva är mest utsatta. Priset på varor som når lägerområdet är för dyra för fattiga familjer.

Under veckan pratade UNHCR:s fältarbetare med familjer, särskilt kvinnor, i olika åldrar för att förstå deras dagliga svårigheter.

Majoriteten av befolkningen i Rukban är kvinnor och barn. De bor utspridda i skjul och tält – utan privatliv eller skydd mot det hårda vädret.

Barn går runt barfota i vattenpölar och lera – i kyla och ihållande regn.

Familjer fryser

Vintern har förvärrat en redan hemsk situation. Minst åtta småbarn har dött under den senaste månaden. För att värma de frysande familjerna delade UNHCR ut filtar, sovsäckar, liggunderlag, vinterkläder och lampor som drivs av solceller.

Barnäktenskap

Barnäktenskap i Rukban är vanliga. Vissa kvinnor gifts bort flera gånger. Andra berättar om att de har sålt sex för att överleva – som en sista utväg.

Många kvinnor är rädda för att gå utanför sina leriga hem, eftersom de riskerar att utsättas för sexuella övergrepp och ofredande.

Våra kollegor träffade mammor som håller sina döttrar inomhus. De är för rädda för att låta barnen gå till lokala skolor. Utbildningsalternativen är knappa.

Hopplöshet och desperation syns tydligt i barnens ansikten.

Människor vill åka hem

Under hjälpinsatsen utförde UNHCR en undersökning om människors tro på framtiden. De flesta berättade att de vill åka hem. Några av familjerna har bott i Rukban i mer än fyra år.

Trots att hjälpkonvojen gav akut stöd, vill de flesta ha en meningsfull och hållbar lösning på sin bedrövliga situation.

Inget av de barn som är födda i Rukban har någon dokumentation – inga födelsebevis, inte ens en notis om födelsen.

Humanitär insats i Syrien

UNHCR är en del av en gemensam humanitär jätteinsats i Syrien och uppmanar alla stridande parter att underlätta för leveranser av akut nödhjälp. Hållbar, förutsägbar och säkert tillträde är avgörande för att skicka livräddande hjälp.

Det akuta behovet av att hitta en hållbar lösning för civilbefolkningens bedrövliga situation är uppenbar för att de här familjerna får en chans till en bättre framtid.

Källa: unhcr.org - Critical needs for Syrian civilians in Rukban, solutions urgently needed

Du kan hjälpa i Syrien!

Med en gåva till UNHCR:s arbete hjälper du utsatta barn och familjer i svår nöd. Din gåva hjälper människor att få ett värdigt liv i värme och säkerhet. Du kan rädda liv.

Din gåva räcker till:

  • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
  • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Tillsammans kan vi hjälpa fler.

Publicerad av Ulrika Forsberg