fbpx Svält hotar Jemen när strider fortsätter Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

Svält hotar Jemen när strider fortsätter

September 25, 2018

Jemen ”närmar sig en kritisk punkt där det omöjligt att förhindra en massiv förlust av människoliv som ett resultat av utbredd svält".

Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.
Foto: UNHCR/Shabia Mantoo
Shafool har diabetes och lider av matbrist. Han bor på gatan i Al Hudaydah med sin familj. De flydde från strider i provinsen Hajjah.

Ökat våld och attacker stoppar matleveranser

FN:s humanitära chef, Mark Lowcock, varnade i FN:s säkerhetsråd på fredagen att ökat våld och attacker stoppar matleveranser och skär av handelsvägar i Jemen.

Landet ”närmar sig en kritisk punkt där det omöjligt att förhindra en massiv förlust av människoliv som ett resultat av utbredd svält".

Matpriserna stiger och allt fler människor riskerar att drabbas av hungersnöd. Samtidigt hotas hjälpinsatserna av strider runt hamnen i Al Hudaydahs, enligt the Guardian.

Lowcock uppmärksammade att striderna har blockerat tillgången till FN:s matleveranser och att väpnade grupper har intagit humanitära anläggningar. FN:s generalförsamling diskuterade Jemen-krisen under måndagen.

Fakta Jemen

UNHCR är på plats och hjälper nödställda i Jemen.

  • 22,2 miljoner människor behöver humanitär hjälp.
  • 2 miljoner människor är på flykt i landet (internflyktingar).
  • 280 000 flyktingar och asylsökanden befinner sig i landet, de flesta från Afrikas horn.

Källa: unhcr.org - Yemen Update May 2018

Av: Ulrika Forsberg, Webbansvarig