fbpx Världsdagen för humanitärt arbete Skip to main content

Skyddar världens flyktingar.

Världsdagen för humanitärt arbete

Augusti 18, 2016

Den 19 augusti uppmärksammas Världsdagen för humanitärt arbete till minne av 22 hjälparbetare som dödades när FN:s kontor i Bagdad bombades 2003.

Världsdagen för humanitärt arbete 2016.

19 augusti 2003 bombades FN:s kontor i Bagdad

Den 19 augusti varje år uppmärksammas Världsdagen för humanitärt arbete (World Humanitarian Day) till minne av de 22 hjälparbetare som dödades och de 100 människor som skadades när FN:s kontor i Bagdad bombades 2003.

Bland de som omkom fanns UNHCR-medarbetaren Sergio Viera de Mello som då var FN:s sändebud i Irak. På Världsdagen för humanitärt arbete minns vi människor som Sergio, som förlorade sitt liv för att modigt hjälpa människor i nöd.

UNHCR, FN:s flyktingorgan är en humanitär organisation som grundades 1950 med uppgift att rädda liv, skydda flyktingars rättigheter och ge människor på flykt ett liv i säkerhet.

UNHCR arbetar över hela världen - i allt från stora städer till avlägsna byar och gränsområden. Under årens lopp har mer än fyrtio av UNHCR:s fältarbetare omkommit i tjänsten och ännu fler har skadats eller kidnappats.

En hyllning till dig som hjälper

Vi hyllar också de som fortsätter att ägna sina liv och sin karriärer för att hjälpa andra. Från våra fantastiska givare till UNHCR:s hängivna personal, engagerade volontärer och en hjälpsam lokalbefolkning. Till alla som kämpar för att göra världen lite bättre för miljoner människor som har tvingats lämna allt bakom sig och fly för sina liv.

Med 65,3 miljoner människor på flykt och trots säkerhetsrisken förblir UNHCR:s personal mer engagerad än någonsin. Människor som drivs av medkänsla, en önskan om att bidra till en bättre värld och hjälper andra - gör verklig skillnad.

Av: Ulrika Forsberg, Webbansvarig