Venezuela: "8 000 tallrikar mat varje dag"

Se filmen med Sofia Ollvid, på plats på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hon rapporterar om hur UNHCR hjälper människor på flykt just nu.

"8 000 tallrikar mat varje dag"

Sofia jobbar på Sverige för UNHCR, hon befinner sig i Colombia och rapporterar från gränsen:

”Jag har besökt en matstation vid gränsen mellan Venezuela och Colombia. Där serveras det över 8 000 tallrikar mat varje dag. Det finns tillgång till rent vatten, och barn och familjer får psykosocialt stöd och mediciner.

Matstationen är ett exempel på UNHCR:s hjälparbete. Hungriga familjer som inte har ätit på flera dagar får mat.

Särskilt utsatta människor identifieras och får extra hjälp - det kan vara äldre, sjuka, ensamma mammor och barn som får vård, mediciner och trygghet. UNHCR ger barn möjlighet att gå i skolan och bekämpar sexuellt våld."

3,4 miljoner människor har flytt från sina hem i Venezuela. UNHCR finns på plats inne i Venezuela, längs flyktvägarna och i grannländerna. Våra kollegor jobbar dygnet runt med att hjälpa människor i nöd.

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa människor som flyr en svår situation i Venezuela. Din gåva ger nödhjälp som mat, kläder, filtar och mediciner.

Dina pengar kan räcka till:

  • 93 kronor – matpaket för en människa.
  • 465 kronor – hygienpaket med tvål, tandkräm, bindor, shampoo, toalettpapper, handduk och tygväska till fem utsatta kvinnorpå flykt.

Ge en gåva och rädda liv idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Akut brist på mat och mediciner i Venezuela

5000 människor från Venezuela flyr över gränsen till Colombia – varje dag.

Sverige för UNHCR:s Sofia Ollvid är på plats vid gränsen och rapporterar om desperata, hungriga barn och familjer som är i behov av nästan allt.

På flykt från Venezuela

Sofia befinner sig i Cúcuta, den colombianska staden som ligger precis på gränsen till Venezuela – ett land i kris där det är brist på allt.

5000 människor från Venezuela som är i akut behov av mat och mediciner korsar gränsen över Simon Boliver-bron till Colombia varje dag.

Många söker sig vidare inom Colombia, andra tar sig till ett annat grannland.

Mat, mediciner och rent vatten

Nära gränsen ligger mathallen Comedor Casa de Paso La Divina Providencia som drivs av med stöd från UNHCR. Här förbereds dagligen 8000 mål mat i form av frukost och lunch.

I mathallen finns även tillgång till rent vatten, duschar, psykosocialt stöd och, i vissa fall, mediciner.

"Här är alla är välkomna"

Vid mathallen träffade Sofia venezuelanske Bernardo Toala Dominguez. Han tjänar lite pengar genom att sälja kaffe vid gränsen. Han kommer till mathallen varje dag för att äta och duscha.

Här är alla är välkomna. Den här platsen är till stor hjälp för alla människor som kommer från Venezuela. Det finns en gemenskap mellan Colombia och Venezuela, och det här är en fredlig plats. Här är maten hälsosam och det finns rent vatten – ingen blir sjuk efter att ha varit här, berättade Bernardo.

Tiden vid gränsen

Under sin tid vid gränsen till Venezuela träffade Sofia människor som rest i dagar för att få tag på medicin för att överleva, eller vaccin till sina barn. Hon har pratat med kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och med familjer som inte har råd att köpa en limpa bröd i Venezuela.

Din hjälp behövs

Krisen för människor som flyr från Venezuela är akut. Tillsammans med andra organisationer bidrar UNHCR med sjukvård, mat, rent vatten, information och tak över huvudet.

Men resurserna är knappa och mer hjälp behövs. Du kan ge den hjälpen.

Din hjälp gör livet lite lättare för barn och familjer på flykt från Venezuela.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Hiv-positiv från Venezuela får hjälp i Ecuador

Video: José* lämnade Venezuela i december 2018. Att lämna sitt hemland var hans enda chans att överleva. Han lever med HIV och behandlades med gammal virusmedicin.

Han tillhör HBTQ-rörelsen och var dessutom utsatt för diskriminering och våld i Venezuela.

När José* kom till Ecuador gick han till sjukhuset för att hans immunförsvar väldigt dåligt.

På sjukhuset fick han höra talas om UNHCR:s arbete och bad om hjälp. UNHCR-personal hjälpte honom att söka asyl.

Han får psykosocial hjälp och behandling för sin sjukdom av HIAS, UNHCR:s partner. 

Han vill stanna kvar i Ecuador och hoppas att hans mamma kan lämna Venezuela snart och så att de kan starta ett nytt liv tillsammans.

José* heter egentligen något annat.

Fakta Ecuador

Ecuador har en lång tradition av att hjälpa flyktingar - många kommer från grannlandet Colombia. Det är ett av de länder i Latinamerika som tar emot flest venezuelaner som flyr den politiska, rättsliga och sociala krisen.

250 000 venezuelaner uppskattas befinna sig i Ecuador. Regeringen tillhandahåller former av laglig vistelse. 90 000 uppehållstillstånd har utfärdats (från mitten av oktober 2018).

De som har bosatt sig i Ecuador bor i stadsområden i Quito, Guayaquil, Manta, Cuenca och Ibarra.

Transitland för flyende

Det är också ett transitland för flyktingar och migranter. Hundratusentals människor passerar landet för att sedan resa vidare.

Sedan 2018 har 816 000 venezuelaner flytt till eller passerat genom Ecuador. Cirka 20 procent av dem har kommit hit för att de har särskilda behov som gravida kvinnor, ensamma barn och personer med kroniska sjukdomar eller funktionshinder.

Många som lever med hiv har tvingats fly på grund av brist på behandling. Tack vare Ecuadors folkrättsliga lagar kan de få tillgång till vård.

UNHCR ger skydd och delar ut nödhjälp vid gränserna och längs flyktvägarna.

Källa: A chance to live - The quest of Venezuelan refugees and migrants with HIV/AIDS 

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Öppna dörrar för människor som flyr Venezuela

För flera år sedan tvingade den väpnade konflikten i Colombia dem att lämna allt bakom sig. Idag har de öppnat sina hem och ger 150 människor på flykt från Venezuela en trygg plats att bo på.

Hon flydde strider i Colombia

När Graciela Sánchez kom till Las Delicias första gången behövde hon skydd. Hon bar på sina två barn och hade bara lite kläder med sig. Hon hade förlorat allt hon ägde i den väpnade konflikten i Caquetá, i västra Colombia.

2007 bosatte sig Graciela i en kuperad förort till Cúcuta, i östra Colombia, eftersom den ligger nära gränsen till Venezuela.

Då var Venezuela en livlig plats ...

På den tiden var Venezuela en livlig plats med affärer och marknader. Många colombianer gick över gränsen varje dag för att jobba eller handla.

– Vi colombianer var helt beroende av att ta oss över gränsen, berättar Graciela.

Nu är verkligheten det motsatta

Idag är verkligheten i Venezuela det motsatta. Över tre miljoner venezuelaner har lämnat sitt hemland. 5 500 människor passerar gränsen till Colombia dagligen i hopp om att stanna i landet eller fortsätta resan söderut.

Över 35 000 människor kommer in Colombia via gränsövergången i norra Santander varje dag. Många av venezuelanerna söker skydd, andra behöver mat eller mediciner och återvänder sedan tillbaka till sitt land.

Behoven i Colombia ökar

Krisen i Venezuela blir växer. I staden Cúcuta, på den colombianska sidan av den mest trafikerade gränspunkten, kämpar hälsokliniker och socialtjänster för att klara av venezuelaners växande behov.

Äkta solidaritet mellan grannar

I ett exempel på äkta solidaritet har grannar i förorten Las Delicias öppnat sina hem för människor som flyr från Venezuela. 23 familjer erbjuder 150 venezuelaner en plats att bo på.

UNHCR hjälper till

På familjernas önskan hjälper UNHCR, FN:s flyktingorgan, till med att betala för vatten och elektricitet. Stödet förbättrar deras livsvillkor på bästa sätt – enligt familjerna själva.

– Stödet i Las Delicias bygger på fem års erfarenhet av en befolkning på flykt och ska stärka gemenskapen och främja aktiviteter som gynnar alla i samhället, säger Rafael Zavala, chef för UNHCR:s kontor i Cúcuta.

De flesta grannar i Las Delicias vet vad venezuelanerna går igenom – över 60 procent av dem har själva tvingats på flykt till följd av den väpnade konflikten i Colombia.

– Jag förlorade allt. Jag kom hit med tomma händer. Efter att ha varit igenom det bestämde jag mig för att öppna mitt hem för venezuelaner, säger Graciela.

Källa: Displaced Colombians open their doors to Venezuelan refugees and migrants

Ulrika Forsberg

Webbansvarig