I ett tält i Brasilien bor Neymar

I ett tält i Braslien bor bebisen Neymar. Långt ifrån Brasiliens största fotbollsspelare.

– Läkaren föreslog att vi skulle kalla honom Neymar. Jag vill att ha ska ha ett namn härifrån och Neymar är okej, berättar Magdalena, Neymars mamma.

Magdalena flydde osäkerheten i Venezuela med sina barn. Nu bor de i ett tält, i en liten by i Brasilien, nära gränsen till hemlandet.

– Jag trodde inte att det skulle hända oss, vi tvingades fly så plötsligt, säger Magdalena.

Höggravid tog hon sig över gränsen. Två dagar senare föddes Neymar.

UNHCR ser till att familjen får skydd och tak över huvudet. Tack för att du ger Neymar och andra barn på flykt chansen att få en trygg start i livet.

Flykten från Venezuela

Flykten från Venezuela är den största i Latinamerikas nutida historia. Sedan 2014 har 3 miljoner människor lämnat landet som befinner sig i politisk, humanitär och ekonomisk kris.

Människor som UNHCR har träffat berättar om hunger, brist på sjukvård, osäkerhet och rädsla. Familjer, ursprungsfolk, HBTQ-personer, ensamma mammor, barn, unga pojkar och flickor – alla lever i extrem utsatthet. De ser ingen annan lösning än att lämna sitt land för att leva i säkerhet.

De flesta söker skydd i grannländerna som har visat solidaritet och håller gränserna öppna. Nu är deras resurser på bristningsgränsen.

UNHCR finns plats med nödhjälp som mat, kläder, tält, filtar och sjukvård.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • En översvämmad vandringsled på gränsen mellan Venezuela och Colombia.
  En översvämmad vandringsled på gränsen mellan Venezuela och Colombia.

Människor från Venezuela riskerar livet i jakt på mat och mediciner

Flyktingar trotsar översvämningar, väpnade gäng och förrädiska vandringsleder i desperat jakt på mat, mediciner och skydd i Cúcuta i Colombia.

Trotsar banditer och gäng i jakt på mat

Venezuelan Jose Luis Jimenez trotsar banditer och beväpnade gäng för att korsa gränsen till Colombia i en desperat jakt på mat till sin familj – den här veckan var det farligare än vanligt.

När gränsbron stängde, anslöt han sig till tusentals andra venezuelaner som korsar den strömmande floden till gränsstaden Cúcuta för att få tag i mat.

I ett kök – som stöds av UNHCR och drivs av den lokala kyrkan – är han bland tusentals hungriga venezuelaner som köar för en varm måltid.

– Jag är så tacksam till UNHCR och kyrkan, berättar Jose, en väderbitna 48-åring och fortsätter: "Jag behöver den här hjälpen för att överleva och ge mina barn mat. Jag vet inte vad jag skulle göra om den inte fanns."

Köket som serverar 8000 måltider

Hyperinflation, matbrist, politisk oro, våld och förföljelse har gjort att mer än 2,7 miljoner människor har lämnat Venezuela sedan 2015.

I köket – La Divina Providencia eller Divine Providence – serveras upp till 8000 måltider om dagen och är en livlina för flyktingar som passerar genom Cúcuta. Och också till människor som Jose Luis, som bor i Venezuela och dagligen tar sig över gränsen till Colombia. Duschar, vårdpersonal och rättshjälp finns också där.

Några extra pesos ...

För att tjäna några extra colombianska pesos bär han tunga packlådor till andra venezuelaner som tar sig till Cúcuta för att köpa mat, mediciner eller andra varor som är knappa eller omöjliga att hitta i sitt land.

Liksom tusentals landsmän vandrar han längs de förrädiska "trocherna" – leriga vandringsleder som skär genom buskskogar längs floden Tachira som utgör gränsen mellan Venezuela och Colombia.

Han vadar till andra sidan med det mörka vattnet upp till midjan med tunga lådor, resväskor eller bildäck.

Det är ett svårt och farligt jobb i bästa tider – floden är benägen att svämma över och i strömmen flyter ofta stockar och döda djur. Ännu värre, flyktingar är enkla villebråd för gäng och beväpnade grupper längs vandringslederna.

Översvämningar

Förra tisdagen, efter kraftiga regn, blev flodkorsningen för farlig – även för vana människor som Jose Luis. Han var en av 46 000 venezuelaner med akuta hjälpbehov som forcerade sig över Simon Bolivar-bron mellan den venezuelanska staden San Antonio de Tachira och Cúcuta i Colombia förra veckan.

Med några undantag för akuta humanitära nödfall har bron varit stängd för fotgängare sedan 23 februari.

Kaos och trängsel på gränsbron

Vid ett tillfälle – när människor försökte ta sig i båda riktningarna – brast avspärrningarna. Gråtande bebisar, ängsliga småbarn och utmattad gravida kvinnor riskerade att trampas ner av folkmassorna - lyckligtvis rapporterades inga personskador.

Nästa dag såg UNHCR:s fältarbetare hundratals venezuelaner som korsade floden på hemgjorda flottor eller med hjälp av rep som kastades över forsande strömmen.

Regnsäsongen gör gränskorsningar mycket farliga.

– Situationen visar farorna med osäkra och spridda flyktvägar för människor som är desperata. Även om Tachirafloden tillfälligt sjönk under onsdagen gör regnperioden situationen farlig, berättar UNHCR-talesperson Andrej Mahecic.

Förra året ansökte mer än 250 000 venezuelaner asyl i främst Latinamerika. Utöver dem har 1,3 miljoner venezuelanska flyktingar och migranter andra former av laglig vistelse i Latinamerika.

Men många venezuelaner förblir i en oskyddad situation som inte ger dem tillgång till grundläggande rättigheter och utsätter dem för risk för utnyttjande och missbruk.

Källa: unhcr.org - Venezuelans risk life and limb to seek help in Colombia

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • En mamma får hjälp av UNHCR efter hon har passerat gränsen från Venezuela till Colombia.
  En mamma får hjälp av UNHCR:s fältpersonal när hon har passerat gränsen från Venezuela till Colombia.
 • En pappa bär sin dotter över Tachirafloden som gränser till Colombia. Han är en av tusentals människor som har flytt från Venezuela längs leriga vandringsleder - "trochas".
  En pappa bär sin dotter över Tachirafloden som gränser till Colombia. Han är en av tusentals människor som har flytt från Venezuela längs leriga vandringsleder - "trochas".
 • Venezuelaner flyr över Tachirafloden som utgör gränsen till Colombia.
  Venezuelaner flyr över Tachirafloden som utgör gränsen till Colombia.
 • Människor på flykt från Venezuela får mat på "La Divina Providencia" i den colombianska gränsstaden Cututa.
  Människor på flykt från Venezuela får mat på "La Divina Providencia" i den colombianska gränsstaden Cututa.
 • Människor gör vad de kan för att korsa gränsfloden för att ta sig från Venezuela till Colombia.
  Människor gör vad de kan för att korsa gränsfloden för att ta sig från Venezuela till Colombia.

Trängsel och översvämningar vid Venezuelas gränser

Trots att Venezuela officiellt stängde gränserna till grannländerna Colombia och Brasilien den 23 februari, lämnar tusentals människor fortfarande landet varje dag.

Översvämmade flyktvägar

Många som flyr från Venezuela riskerar sina liv i flykten - antingen tvingas människor vada över forsande floder eller utsättas för exploatering och övergrepp av beväpnade gäng som kontrollerar förrädiska flyktvägar.

Kaos vid gränsen

Förra veckan kämpade säkerhetsstyrkor på båda sidor av gränsen med att kontrollera en kaotisk situation. 46 000 desperata människor försökte ta sig över Simon Bolivar-bron mellan den venezuelanska staden San Antonio de Tachira och den colombianska staden Cucuta.

Vid ett tillfälle – när människor korsade i båda riktningarna – brast avspärrningarna. Gråtande bebisar, ängsliga småbarn och utmattad gravida kvinnor riskerade att trampas ner av folkmassorna. Lyckligtvis rapporterades inga personskador.

De stora folksamlingarna orsakas av att Tachirafloden har svämmat över – det gör gränspasseringar till fots farligare än vanligt.

Leriga vandringsleder

Sedan den 23 februari, när Venezuela begränsade möjligheten att korsa gränsen, har trafiken på bron minskat. Istället flyr människor längs leriga vandringsleder – "trochas" – och vadar över floden Tachira för att nå Cucuta för att arbeta, studera, gå till läkare, handla mat eller mediciner som inte är tillgängliga Venezuela.

Dessutom flyr tusentals venezuelanska flyktingar till Colombia varje dag, många stannar kvar i landet – andra fortsätter flykten till andra latinamerikanska länder.

Översvämningar

De kraftiga skyfall som har översvämmat floden och vandringsleder gör att Simon Bolivar-bron är det enda alternativet för att korsa gränsen.

Situationen visar farorna med osäkra spridda flyktvägar för människor som är desperata. Även om Tachirafloden tillfälligt sjönk under onsdagen gör regnperioden situationen farlig.

Laglig vistelse i Colombia

UNHCR välkomnar Colombias och andra latinamerikanska länders insatser för att ta hand om miljontals venezuelaner. De colombianska myndigheterna tillåter människor att lagligt stanna i landet och ger dem grundläggande rättigheter. Under 2018 hjälpte UNHCR regeringen i Colombia att registrera över 440 000 venezuelaner.

Skyddsbehov och nödhjälp

UNHCR har ett nära samarbete med myndigheter och hjälper människor med särskilda skyddsbehov som kvinnor, barn och ungdomar, äldre, personer med funktionshinder, ursprungsbefolkningar och HBTQ-grupper.

Vid alla stora gränsövergångar informerar UNHCR om hur det går till att ansöka om flyktingstatus och andra former av laglig vistelse.

Hjälporganisationer som UNHCR samarbetar för att dela ut vatten, hygienpaket, filtar och mat till flyktingar och migranter. Sjuka får hjälp med att ta sig till vårdcentraler och sjukhus. UNHCR ger också rådgivning till berörda myndigheter för att utveckla effektiva hjälpinsatser.

Källa: unhcr.org - Swollen rivers, mass crowding, add to risks at Venezuela borders

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Venezuela: "8 000 tallrikar mat varje dag"

Se filmen med Sofia Ollvid, på plats på gränsen mellan Colombia och Venezuela. Hon rapporterar om hur UNHCR hjälper människor på flykt just nu.

"8 000 tallrikar mat varje dag"

Sofia jobbar på Sverige för UNHCR, hon befinner sig i Colombia och rapporterar från gränsen:

”Jag har besökt en matstation vid gränsen mellan Venezuela och Colombia. Där serveras det över 8 000 tallrikar mat varje dag. Det finns tillgång till rent vatten, och barn och familjer får psykosocialt stöd och mediciner.

Matstationen är ett exempel på UNHCR:s hjälparbete. Hungriga familjer som inte har ätit på flera dagar får mat.

Särskilt utsatta människor identifieras och får extra hjälp - det kan vara äldre, sjuka, ensamma mammor och barn som får vård, mediciner och trygghet. UNHCR ger barn möjlighet att gå i skolan och bekämpar sexuellt våld."

3,4 miljoner människor har flytt från sina hem i Venezuela. UNHCR finns på plats inne i Venezuela, längs flyktvägarna och i grannländerna. Våra kollegor jobbar dygnet runt med att hjälpa människor i nöd.

Du kan hjälpa!

Du kan hjälpa människor som flyr en svår situation i Venezuela. Din gåva ger nödhjälp som mat, kläder, filtar och mediciner.

Dina pengar kan räcka till:

 • 93 kronor – matpaket för en människa.
 • 465 kronor – hygienpaket med tvål, tandkräm, bindor, shampoo, toalettpapper, handduk och tygväska till fem utsatta kvinnorpå flykt.

Ge en gåva och rädda liv idag.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig