Drömprojekt: No place for abuse. Welcome Venezuela
Maffiga bröllopstårtor, wifi, podd och cupcakes. Drömprojekt från Postkodlotteriet ger människor på flykt från Venezuela en chans i livet. Tusen tack!
Drömprojekt: Välkommen Venezuela
Just nu utspelar sig en av de värsta kriserna i modern tid i Venezuela. Sju miljoner människor har tvingats fly från landet. De flyr från en ekonomi i fritt fall och en våldsam vardag utan trygghet, tillräckligt med mat eller mediciner.
De flesta flyr över gränserna till Colombia, Peru och Ecuador. Flyktvägarna är ofta livsfarliga — särskilt för kvinnor, flickor och HBTQ+personer.
Människor tvingas gå i veckor genom svårtillgänglig terräng som härjas av kriminella gäng. De anländer till ett nytt land — i ett extremt utsatt läge. Många bär sina sår på insidan efter att de blivit överfallna, kidnappade eller utsatts för övergrepp.
Hjälp till en halv miljon människor!
UNHCR och Amnesty är på plats, och i ett särskilt samarbete har över en halv miljon kvinnor, flickor och hbtq+personer från Venezuela fått hjälp.
Tack vare Drömprojektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela” kan de få skydd, vård och chansen att starta om sina liv. Det arbetet är bara möjligt med stöd från alla som är med i Svenska Postkodlotteriet, som finansierar projektet.
– Med det generösa stödet från Postkodlotteriet har UNHCR skyddat och stöttat människor som överlevt könsrelaterat våld och till hbtq+personer, säger Kathryn Lo, områdeschef på UNHCR i Ecuador och fortsätter:
– Hjälpen förbättrar deras mående och inkluderar dem i nya samhällen. Samtidigt kan vi ge stöd till människor som solidariskt tar emot de flyende som söker skydd.
På flykt i Ecuador
En halv miljon människor från Venezuela har sökt skydd i Ecuador i hopp om att komma i säkerhet och hitta möjligheter att starta om sina liv igen. Där gör projektet skillnad, varje dag.
Hbtq-personer
Organisationen Equidad är en av UNHCR:s lokala partnerorganisationer. Equidad jobbar för att stärka mänskliga rättigheter och ger HBTQ+personer tillgång till vård, mat och möjlighet att sova i ett skyddat boende. Det enda alternativet för många är att sova på gatan.
– HBTQ+personer har alltid varit förtryckta, säger Efrain Soria, som är föreståndare och grundare av Equidad i Ecuadors huvudstad Quito.
Under flykten finns det stor risk att falla offer för människosmugglare som utnyttjar människor på flykt, särskilt farligt är det för kvinnor, flickor och HBTQ+personer. Equidad tar emot människor som utsatts för könsrelaterat våld och tvingats in i prostitution.
– Utan hjälpen från UNHCR och Svenska Postkodlotteriet hade det varit omöjligt att skapa den här trygga platsen för HBTQ+personer. Utan den här hjälpen hade dessa människor troligen bott på gatan och utsatts för våld eller i värsta fall varit döda, berättar Efrain Soria.
Kvinnor och barn får en chans
En annan viktig lokal organisation är Movimiento de mujeres del Oro, MMO, som skyddar och hjälper kvinnor och barn i Machala i södra Ecuador.
Hos MMO kan ensamma, våldsutsatta mammor komma med sina barn och få en skyddad sovplats, terapi och mat. Här finns jurister, psykologer och människorättskämpar som hjälper utsatta kvinnor.
Många av kvinnorna på boendet har utsatts för våld i nära relation eller hotas av lokala gäng. Utan MMO hade de levt i ständig rädsla.
För människor på flykt, som kämpar dag för dag för att överleva, kan det ibland vara svårt att känna hopp när de tänker på framtiden. Det vill projektet ”No place for abuse: Welcome Venezuela” ändra på och ge nyanlända venezuelaner chans att starta om, starta något nytt.
Podcast och wifi
Som 16-åriga Valeria, på flykt. Hon kan plugga och har startat en podcast tack vare att UNHCR ser till att det finns wifi i utsatta områden. I podden pratar hon med både lokala ungdomar och flyktingar om integration och livets alla möjligheter.
Cupcakes, maffiga bröllopstårtor och tequeños
Eller 33-åriga Ilzaoli som har lyckats starta ett bageri där hon säljer allt från cupcakes till maffiga bröllopstårtor.
Eller vännerna Carla och Maria Alejandra, som driver en framgångsrik verksamhet där de säljer populära bakverket tequeños.
– När vi fick stöd från UNHCR och Postkodlotteriet kunde vi fortsätta växa som företag, berättar Maria Alejandra.
Alla är människor från Venezuela som är på flykt, och alla har fått skydd, stöd och hopp om en ljusare framtid tack vare Postkodlotteriets Drömprojekt.
Tusen tack alla lottköpare som gör arbetet möjligt. Ni ger flickor, kvinnor och hbtq-personer en chans i livet.