Abdulhay är 8 år – lika gammal som kriget i Syrien

Vad betyder krig? Skottlossning. Jag är rädd för att åka tillbaka dit.

Vad vill du bli när du blir stor? Doktor. Så att barnen i Syrien inte behöver lida mer.

Det berättar Abdulhay som är 8 år – en pojke lika gammal som kriget i Syrien. UNHCR har träffat honom i Libanon.

Flykting i Libanon

Abdulhay plockar gula blommor till sin mamma i ett tältläger i norra Libanon – där de idag lever som flyktingar. Familjen flydde kriget och hungern i östra Ghouta i Syrien 2014.

Abdulhay kommer ihåg sin pappa köra den gula taxin i deras gamla kvarter. De var lyckliga. Det är hans minne av sin pappa som dödades av en prickskytt när han var ute och handlade. Abdulhays farbror och kusin sköts också till döds – och familjens hus förstördes.

Abdulhaya mamma Rana lyckades få ut sina fem undernärda barn från belägrade Ghouta – där tiotusentals invånare varit fångade i åratal.

Familjen flydde till norra Libanon.

De, och 28 andra familjer som bor i tält och skjul drömmer om att återvända till Syrien, men fruktar för vad som väntar dem hemma.

 Åtta år in i den största flyktingkrisen

UNHCR:s chef Filippo Grandi har träffat Abdulhaya och hans familj i Libanon.

– Jag är djupt oroad över glappet mellan familjers massiva behov och stödet från omvärlden. Åtta år in i den största flyktingkrisen på årtionden lever 70 procent av de syriska flyktingarna under fattigdomsgränsen, berättar Grandi och fortsätter:

– Minskat stöd innebär att människor tvingas göra besvärliga val varje dag, till exempel att ta barn ur skolan för att jobba eller dra ner på måltiderna. De är också utsatta för utnyttjande och missbruk.

Fakta om kriget

Abdulhaya föddes samma år som kriget i Syrien startade. Samma krig som inleddes under den arabiska våren 2011 och som tvingade honom på flykt.

Kriget slår hårt mot barnen. Många har aldrig upplevt något annat än krig, och aldrig gått i skolan.

Nu, den 15 mars 2019, går kriget i Syrien in på nionde året. Hjälpbehoven i landet fortsatt är skyhöga.

 • 11,7 miljoner människor behöver någon form av humanitär hjälp.
 • 6,2 miljoner människor är på flykt i landet.
 • 2 miljoner pojkar och flickor i Syrien går inte i skolan.
 • 83 procent av befolkningen i Syrien lever under fattigdomsgränsen.

Du kan rädda liv i Syrien

Barn och familjer på flykt kämpar för att överleva. De har varken mat, mediciner eller tak över huvudet.

UNHCR är på plats med nödhjälp och behöver din hjälp idag. Läget är akut. Du kan rädda liv idag.

Din gåva räcker till:

 • 185 kr – sjukvård till en människa på flykt i Syrien.
 • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Varje krona gör skillnad. Tillsammans är vi starka.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Kriget i Syrien går nu in på nionde året. Eidas lilla dotter är sjuk och behöver vård. De överlever tack vare stöd från hjälporganisationer, som UNHCR.
  Kriget i Syrien går nu in på nionde året. Eidas lilla dotter är sjuk och behöver vård. De överlever tack vare stöd från hjälporganisationer, som UNHCR.
 • Eida och hennes barn tar emot nödpaket när en hjälpkonvoj äntligen når Rukban-lägret i Syrien.
  Eida och hennes barn tar emot nödpaket när en hjälpkonvoj äntligen når Rukban-lägret i Syrien.
 • Med på hjälpkonvojen till Rukban fanns mat, mediciner, skolmaterial, filtar och vinterkläder från flera FN-organ och Röda korset. Dessutom ingick vacciner till 10 000 barn.
  Med på hjälpkonvojen till Rukban fanns mat, mediciner, skolmaterial, filtar och vinterkläder från flera FN-organ och Röda korset. Dessutom ingick vacciner till 10 000 barn.
 • Det avlägsna tältlägret Rukban ligger på gräsen mellan Syrien och Jordanien. Här lever 40 000 människor under extremt svåra förhållanden. För en tid sedan nådde en jättekonvoj med förnödenheter Rukban-lägret.
  Det avlägsna tältlägret Rukban ligger på gräsen mellan Syrien och Jordanien. Här lever 40 000 människor under extremt svåra förhållanden. För en tid sedan nådde en jättekonvoj med förnödenheter Rukban-lägret.

Kriget i Syrien 8 år: Ensam mamma på flykt

På fredag har kriget i Syrien pågått i åtta år – det är längre än andra världskriget. Åtta år av krig har ödelagt stora delar av Syrien. Miljontals barn och familjer har tvingats lämna sina hem. Sex miljoner av dem är på flykt inne i Syrien.

Ensam mamma i Rukban

Eida och hennes barn är på flykt från den förstörda staden Homs i Syrien. Sedan fyra år tillbaka bor de i det avlägsna lägret Rukban som ligger vid gränsen mellan Syrien och Jordanien. 40 000 människor bor utspridda i lägret, de lever under extremt svåra förhållanden.

Varje dag är en kamp för att överleva. Många av barnen i Rukban-lägret får bara ett mål mat om dagen.

– Mina döttrar och jag har det väldigt svårt. Det är svårt att få tag på mat. Jag får inte tag på blöjor eller medicin till min sjuka dotter, berättar Eida.

Kvinnor och barn

Majoriteten av de som bor i Rukban är kvinnor och barn. De lever på en plats utan elektricitet, utan fungerande vattensystem och utan ordentlig infrastruktur.

Bostäderna är byggda av lera och ger knappt något skydd alls mot det kalla vintervädret.

Det är verkligheten för tusentals ensamma mammor som ska ta hand om sina barn med knappt någon inkomst och utan förutsättningar att ordna ett tryggt liv för sin familj.

– Vi betalar ungefär 18 kronor för en liter vatten och en 9 kronor för lite bröd som knappt räcker för en dag. Det är fem gånger så mycket som vad en limpa bröd kostar i huvudstaden Damaskus, berättar Eida.

118 lastbilar med förnödenheter

Den 6 februari i år skickades en jättekonvoj med nödhjälp till Rukban.

Konvojen bestod av 118 lastbilar fyllda med näringsrik mat, mediciner, skolmaterial och extra vinterhjälp som värmefiltar, madrasser, presenningar, sollampor, sovsäckar och vinterkläder. Dessutom ingick vacciner till 10 000 barn.

Det är den största hjälpkonvojen som har skickats i Syrien. Den nådde Rukban efter veckor av förhandlingar med myndigheterna.

Desperat behov av hjälp

Iskallt regn smattrar i marken. Vinden ökar i styrka. Eida drömmer om att ge sina barn ett bättre liv.

– Min högsta önskan är att det hade funnits ett säkert sätt att ta sig härifrån. Till dess hoppas jag att nödhjälp nu kommer hit med jämna mellanrum. Det ger lite hjälp, hjälp som vi är i desperat behov av, säger hon.

Du kan hjälpa

Kriget i Syrien har orsakat ett enormt mänskligt lidande. 

Du kan hjälpa desperata familjer som Eidas. En gåva till en ensam mamma på flykt kan ge hennes barn blöjor, vaccin eller en varm filt. Din hjälp ger hopp om en bättre framtid.

Din gåva kan räcka till:

 • 80 kr – blöjor till två syriska bebisar i en månad.
 • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
 • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Ge en gåva idag:

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Se filmen när hjälpkonvojen når Rukban i Syrien

En av de största hjälpinsatserna sedan kriget i Syrien startade för åtta år sedan är genomförd.

En hjälpkonvoj med över 100 lastbilar var fullastad med akuta förnödenheter till mer än 40 000 människor som är strandsatta i det avlägsna tältlägret Rukban i sydöstra Syrien. Räddningsinsatsen pågick i nio dagar.

Fler än 300 hjälparbetare och volontärer var på plats i det veckolånga uppdraget.

Lasten var fylld med mat, näringstillskott, mediciner, sjukvårdsutrustning, vinterkläder, presenningar, skolmaterial, hygienartiklar för kvinnor och tjejer, vattendunkar och mycket annat.

UNHCR fanns på plats vid utskänkningsplatserna för att se till att stödet levererades till de människor som mest behövde.

Hjälpkonvojen som UNHCR var en del av genomfördes av FN och syriska Röda halvmånen.

Hopplöst i Rukban

Livet i Rukban är hopplöst. Det ligger i ett ingenmansland mellan Syrien och Jordanien – ett område som ingen har kontroll över.

Det är i stort sett brist på allt. Tillgången till rent vatten är begränsad. Det är till och med brist på den mest grundläggande sjukvården och hälsoförhållandena är katastrofala.

Utsatta och ensamma

Ensamma kvinnor, barn, äldre och handikappade som inte har något stöd och måste klara sig själva är mest utsatta. Priset på varor som når lägerområdet är för dyra för fattiga familjer.

Under veckan pratade UNHCR:s fältarbetare med familjer, särskilt kvinnor, i olika åldrar för att förstå deras dagliga svårigheter.

Majoriteten av befolkningen i Rukban är kvinnor och barn. De bor utspridda i skjul och tält – utan privatliv eller skydd mot det hårda vädret.

Barn går runt barfota i vattenpölar och lera – i kyla och ihållande regn.

Familjer fryser

Vintern har förvärrat en redan hemsk situation. Minst åtta småbarn har dött under den senaste månaden. För att värma de frysande familjerna delade UNHCR ut filtar, sovsäckar, liggunderlag, vinterkläder och lampor som drivs av solceller.

Barnäktenskap

Barnäktenskap i Rukban är vanliga. Vissa kvinnor gifts bort flera gånger. Andra berättar om att de har sålt sex för att överleva – som en sista utväg.

Många kvinnor är rädda för att gå utanför sina leriga hem, eftersom de riskerar att utsättas för sexuella övergrepp och ofredande.

Våra kollegor träffade mammor som håller sina döttrar inomhus. De är för rädda för att låta barnen gå till lokala skolor. Utbildningsalternativen är knappa.

Hopplöshet och desperation syns tydligt i barnens ansikten.

Människor vill åka hem

Under hjälpinsatsen utförde UNHCR en undersökning om människors tro på framtiden. De flesta berättade att de vill åka hem. Några av familjerna har bott i Rukban i mer än fyra år.

Trots att hjälpkonvojen gav akut stöd, vill de flesta ha en meningsfull och hållbar lösning på sin bedrövliga situation.

Inget av de barn som är födda i Rukban har någon dokumentation – inga födelsebevis, inte ens en notis om födelsen.

Humanitär insats i Syrien

UNHCR är en del av en gemensam humanitär jätteinsats i Syrien och uppmanar alla stridande parter att underlätta för leveranser av akut nödhjälp. Hållbar, förutsägbar och säkert tillträde är avgörande för att skicka livräddande hjälp.

Det akuta behovet av att hitta en hållbar lösning för civilbefolkningens bedrövliga situation är uppenbar för att de här familjerna får en chans till en bättre framtid.

Källa: unhcr.org - Critical needs for Syrian civilians in Rukban, solutions urgently needed

Du kan hjälpa i Syrien!

Med en gåva till UNHCR:s arbete hjälper du utsatta barn och familjer i svår nöd. Din gåva hjälper människor att få ett värdigt liv i värme och säkerhet. Du kan rädda liv.

Din gåva räcker till:

 • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
 • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Tillsammans kan vi hjälpa fler.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • Den största hjälpsändningen någonsin har nått fram till ett avlägset flyktingläger vid gränsen mellan Syrien och Jordanien. Konvojen med 118 lastbilar var fullastad med förnödenheter till 40 000 människor i stor nöd.
  Den största hjälpsändningen någonsin har nått fram till ett avlägset flyktingläger vid gränsen mellan Syrien och Jordanien. Konvojen med 118 lastbilar var fullastad med förnödenheter till 40 000 människor i stor nöd.

Största hjälpsändningen någonsin når utsatta i Syrien

Nu har FN och syriska Röda Korset (SARC) nått fram med livräddande nödhjälp till mer än 40 000 människor i svår nöd i det avlägsna flyktinglägret Rukban i sydöstra Syrien.

De 118 lastbilarna med förnödenheter är FN:s största hjälpkonvoj någonsin i Syrien. Räddningsarbetet räknas pågå i en vecka. 10 000 barn under fem år kommer att vaccineras.

– Den här storskaliga leveransen med livräddande nödhjälp till extremt utsatta i Rukban var i sista stund. Den humanitära situationen här har förvärrats av svåra vinterväder och brist på grundläggande basvaror, berättar Sajjad Malik, UNHCR:s chef i Syrien

FN och SARC:s gemensamma hjälpsändning är fulllastad med förnödenheter som mat, mediciner, näring, skolmaterial, hygienartiklar, filtar, presenningar, lampor, vinterkläder, barnkläder, sovsäckar och liggunderlag.

Källa: UN in Syria and SARC deliver humanitarian assistance to 40,000 people in Rukban

Ulrika Forsberg

Webbansvarig