Offensiv mot Idlib – rekordmånga på flykt i Syrien

En rapport som släpptes av FN på onsdagen visar "oöverträffade nivåer av internflykt" i Syrien.

Över en miljon människor har tvingats fly mellan januari och juni i år till följd av att regeringsstyrkor mobiliserar sig för att återta stora områden från en väpnade oppositionen – "rebellerna".

I den 24-sidiga rapporten konstateras att de flesta av människorna som är på flykt lever under "svåra förhållanden" – ofta utan tillräckligt med mat, vatten, boende, sjukvård eller toaletter.

Tidigare i veckan bad UNHCR om mer pengar för att möta människors grundläggande och dagliga behov inne i Syrien.

FN-rapporten varnar för att många civila som är på flykt befinner sig i Idlib, "där en offensiv är planerad med liten hänsyn till civilbefolkningen, och som kan skapa en katastrofal humanitär kris".

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En hjälpkonvoj med 30 lastbilar når människor som har flytt från Afrin i norra Syrien.
    En hjälpkonvoj med 30 lastbilar når människor som har flytt från Afrin i norra Syrien.

FN varnar för humanitär katastrof i Idlib

FN varnar för en möjlig "humanitär katastrof" i Idlib i Syrien. Under den första dagen av en givarkonferens för Syrien varnade flera FN-tjänstemän om en humanitär katastrof i den norra provinsen Idlib, om det blir mål för nästa militära offensiv.

Idlib är sista stora territoriet som fortfarande är i rebellernas kontroll.

Dödsfälla för civila

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi sa att delar av Syrien har blivit "en dödsfälla för civila". Mer än hälften av Idlibs befolkning på 2 miljoner är internflyktingar, bland dem finns tiotusentals civila som har flytt från östra Ghouta de senaste veckorna.

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära arbetsgrupp i Syrien, beskrev Idlib som "ett enormt område för internflykt".

Grandi och Egeland uttryckte rädsla för att ett angrepp på området skulle lämna människor utan någonstans att fly.

Enligt Syriska Observatoriet för Mänskliga Rättigheter (SOHR), en brittiskbaserad organisation, har cirka 511 000 människor dödats i kriget sedan det började i mars 2011.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Extrem fattigdom hotar syriska flyktingar i Libanon

Syriens sjuåriga krig fortsätter att driva på världens största flyktingkris. Mer än 5,6 miljoner människor har tvingats till långvarig flykt i grannländerna.

Givarkonferens

Just nu, 24 och 25 april, pågår en givarkonferensen i Bryssel. Konferensen hålls för att få länder att ge pengar för att hjälpa syriska flyktingar och de länder som har välkomnat dem.

Extrem fattigdom

Varje år sjunker familjer på flykt djupare ner i fattigdom. De flesta flyktingarna i Jordanien och Libanon lever nu under fattigdomsgränsen och kan inte klara sina grundläggande behov.

I Libanon lever 58 procent av en miljon registrerade syriska flyktingar i extrem fattigdom – mindre än 25 kronor per dag.

UNHCR delar ut kontantstöd till 33 000 familjer i Libanon varje månad.
Stödet från omvärlden räcker inte till – många familjer blir utan och kämpar för att överleva.

Skulder

Shaalan är 90 år och har flytt från Homs i Syrien. Han kämpar med skulder och för att har råd med medicin till sin fru som har diabetes. Familjen bor i tält i Libanon och lever på soppa och linser.

– Vi lever på soppa och linser. Ibland doppar vi bröd i teet. Vi måste uthärda det här. Vad ska vi göra? Jag är alltid orolig över att klara vardagen. Jag kan inte arbeta och det finns ingenstans att ta vägen. Jag är 90 år och handikappad, berättar Shaalan

Många syriska flyktingar i Libanon, som Shaalan, lever i fattigdom.

Sobhiya är ensamstående mamma till fem barn. Familjen lever på under 26 kronor per dag.

– Jag får mat och hjälp med uppvärmning. Vi kämpar för att överleva. Allt är dyrt och jag är sjuk, sager Sobhiya som kommer från Homs i Syrien.

Sobhiya har svåra beslut att fatta.

– Vi får kontantstöd till bränsle för att hålla värmen. Men, jag använder pengarna för att köpa mat till mina barn, berättar Sobhiya.

Utan kontantstöd är livet svårt.

Inte alla utsatta familjer på flykt får stöd.

– Det problem vi har är att vi borde hjälpa 76 procent av befolkningen, men vi hjälper bara en del av de 58 procent som lever i extrem fattigdom. Just nu ökar sårbarheten, säger Mireille Girard, UNHCR:s chef i Libanon.

Kontantstöd

Kontantstöd är en viktig del i UNHCR:s hjälpinsatser i kriget. Stödet ger flyktingarna själva möjlighet att hantera sina mest akuta behov. Det ger större valfrihet samtidigt som de ökar de lokala ekonomierna i Libanon och Jordanien.

Biometri

UNHCR använder biometriska system som säkerställer att kontantstöd ges till de människor som behöver det mest – på ett kostnadseffektivt sätt.

Källa: unhcr.org - Funding gap threatens more misery for destitute Syrians

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Du har räddat liv i Syrien – tack

Med din hjälp har utsatta barn och familjer på flykt från våldsdrabbade Ghouta utanför Damaskus fått nödhjälp och tak över huvudet.

Tack vare människor som du, kan våra kollegor i Syrien hjälpa civila som har varit fångade i en krigszon i fem år.

De senaste veckorna har UNHCR också delat ut över 137 000 nödpaket till människor som flyr bombangrepp i norra Syrien.

Hjälpsändningar med mat, vattendunkar, madrasser, filtar, blöjor, sovsäckar och solcellslampor har nått fram till barn och familjer i nöd.

Du har hjälpt familjer att överleva när nöden har varit som svårast.

När vi agerar tillsammans räddar vi liv – och kan hjälpa fler av världens mest utsatta människor.

Stort tack för din gåva.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig