• En pojke har slagit sig ner bland nödhjälpspaket från UNHCR. Hans familj har flyttat tillbaks till östra Aleppo i Syrien och har bland annat fått köksutrustning, filtar, madrasser, vinterkläder och sollampor.

Så planerar UNHCR att hjälpa i vinter

De överlevde kriget och flykten – nu hotar vintern och kylan. UNHCR ökar insatserna och delar ut filtar, sovsäckar, vinterkläder, kaminer och kontantstöd till utsatta familjer.

Totalt planerar UNHCR för att hjälpa 3,2 miljoner syriska flyktingar och en miljon irakiska flyktingar under vinterns kalla månader.

Hjälp till Syrien, Irak och närliggande länder

Hjälpen ges både i Syrien och Irak och i de närliggande länderna dit många människor har flytt.

Hjälp till miljontals i Syrien

I Syrien siktar UNHCR på att ge nödhjälp till 1,2 miljoner människor på flykt från sina hem. De får bland annat filtar, liggunderlag, presenningar, byggmaterial, solcellslampor och värmekaminer.

Barn och familjer som nyligen har tvingats på flykt och människor i svåråtkomliga delar av landet har hög prioritet. De får extra sovsäckar, vinterjackor och andra varma kläder. Dessutom kommer 7 000 familjer att få kontantbidrag.

160 000 familjer får vinterhjälp i Irak

I Irak planerar UNHCR att hjälpa en miljon utsatta människor (160 000 familjer) så att de klarar de kalla månaderna.

Det kommer att delas ut filtar, värmekaminer, bränsle till kaminerna, presenningar och annat byggmaterial så att familjer kan förstärka sina boenden. Hjälpen ges i flyktingläger, i städer och andra områden där utsatta människor finns.

Extra utsatta får hjälp i Libanon

I Libanon kommer 870 000 syriska flyktingar (174 000 familjer) som lever under fattigdomsgränsen att få kontantstöd av UNHCR.

50 000 extra utsatta syriska flyktingar får värdecheckar som de kan lösa in mot bränsle till sina kaminer samt byggpaket för att isolera och hålla sina boenden varma under vintern.

Se filmen: Snöstorm drabbar flyktingar i Libanon

Filtar, kläder och kontantstöd i Jordanien

I Jordanien är vinterhjälpen riktad mot att hjälpa familjer med de extra utmaningar som de står inför när det blir minusgrader ute.

320 000 syriska flyktingar (64 000 familjer) kommer att få filtar, liggunderlag, bygg- och isoleringsmaterial till sina boenden, vinterkläder och kontantstöd.

Extra fokus ligger på att hjälpa äldre, funktionshindrade, utsatta barn, ensamstående mammor och människor som behöver medicinsk vård.

122 500 syrier lever i flyktinglägren Zaatari och Azraq och 150 000 syriska flyktingar finns i förorter och städer runtom i landet.

Kläder och bränsle till kaminer i Turkiet

I Turkiet kommer 300 000 syriska flyktingar (62 000 familjer) och 270 000 irakiska flyktingar (54 000 familjer) att få nödhjälp och kontantstöd.

Kreditkort med en bestämd summa pengar ska delas ut, så att familjerna kan köpa vinterkläder, sovsäckar, byggmaterial, bränsle till sina kaminer och mat.

Ekonomiskt utsatta får hjälp i Egypten

Även i Egypten får syriska flyktingar hjälp. Där planerar UNHCR att ge kontantstöd till 87 000 syrier och 1 250 irakier på flykt.

Många familjer kan stå utan hjälp

UNHCR:s insatser är inte fullt finansierade ännu. Om inte mer medel kommer in kommer hundratusentals familjer på flykt stå utan hjälp i vinter.

Tänk dig för ett ögonblick att bo en vinter i tält – utan värme, vinterkläder eller ved till kaminen och ständigt vara i riskzonen att få lunginflammation och köldskador. Det kan bli verkligheten för familjer som varit på flykt från sina hem i flera år.

Du kan hjälpa!

Du kan sprida värme och hjälpa familjer på flykt i vinter. Beställ julklappar i vår gåvoshop och stöd UNHCR:s arbete.

Robin Alvarsson

Ansvarig sociala medier & email
 • En pojke har fått ett nödpaket från UNHCR, Raqqa, Syrien.
  En pojke har fått ett nödpaket från UNHCR, Raqqa, Syrien.
 • Ett flicka på flykt från Raqqa i Syrien.
  Ett flicka på flykt från Raqqa i Syrien.
 • Två flickor väntar på att få hjälp i ett flyktingläger utanför Raqqa.
  Två flickor väntar på att få hjälp i ett flyktingläger utanför Raqqa.
 • Ett av fyra flyktingläger i utkanten av Raqqa.
  Ett av fyra flyktingläger i utkanten av Raqqa.
 • Ett litet barn utanför sitt tält utanför Raqqa i Syrien.
  Ett litet barn utanför sitt tält utanför Raqqa i Syrien.

UNHCR ökar insatserna för människor som flytt Raqqa

UNHCR ökar insatserna för barn och familjer som flytt från striderna i Raqqa i Syrien.
– Vi är djupt oroade, civila i området är svårt utsatta, säger Sajjad Malik, UNHCR:s chef i Syrien.

De berättar om tortyr, misshandel och hur de använts som mänskliga sköldar.

Barn och familjer i den syriska staden Raqqa har levt under fruktansvärda förhållanden. De har förlorat familjemedlemmar och sina hem medan striderna rasat mot extremister som tidigare styrde staden.

Krypskyttar och minfält

De som har flytt från staden har blivit beskjutna av krypskyttar och sprungit genom minfält.

– Hundratals människor har dödats eller skadats, tiotusentals har tvingats på flykt. Mer än 80 procent av staden är obeboelig på grund av striderna, säger Sajjad Malik.

UNHCR ökar insatserna

Nu ökar UNHCR sina insatser för barn och familjer som flytt. UNHCR driver fyra flyktingläger i området och ser till så att de får varm mat, vatten, tak över huvudet, vinterkläder, vård och annan nödhjälp.

De senaste dagarna har 39 910 människor kommit till UNHCR:s flyktingläger Areesha, Mabrouka, Ein Issa och Al-Hol. UNHCR står redo att hjälpa fler människor i nöd.

Robin Alvarsson

Ansvarig sociala medier & email
 • "Idag har UNHCR nått DeirEzzor i Syrien. Vi vill nå ut till alla som behöver hjälp i Syrien - om vi får tillträde" skriver UNHCR Syria på Twitter.

UNHCR:s hjälpkonvoj når östra Syrien efter tre års belägring

UNHCR:s första hjälpkonvoj på tre år nådde fram till staden Deir Ez-Zor i östra Syrien i veckan.

Lastbilar med nödhjälp

Fem lastbilar anlände till Deir Ez-Zor igår (torsdagen den 14 september) efter en 22 timmars resa från ett UNHCR-lager i Homs. Konvojen var lastad med välbehövlig hjälp som skyddsmaterial, presenningar, solcellslampor, köks- och hygienpaket till 30 000 människor.

Belägring sedan 2014

93 000 människor har varit belägrade i Deir Ez-Zor – den största staden i östra Syrien – sedan 2014. Tidigare var hjälp till dem endast möjligt via WFP:s "air drops" (nedsläpp av nödhjälp från flygplan).

Förra veckan bröts belägringen och tillträde för hjälpkonvojer till Deir Ez-Zor blev möjlig.

Mer hjälp är väg

UNHCR:s partner uppskattar att minst 75 000 personer i Deir Ez-Zor behöver humanitär hjälp. Gårdagens konvoj var den första av UNHCR:S hjälpsändningar till människor i den här delen av Syrien. Mer hjälp är på väg.

Strider i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa

Intensiva strider pågår fortfarande i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa. UNHCR fortsätter att uppmana stridande parter att skydda av civilbefolkningen, säkra deras vägar bort från konfliktområden och visa respekt för principerna om internationell humanitär rätt.

Säkert tillträde till människor i nöd

UNHCR, tillsammans med andra FN-organ i Syrien, ber om säker och hållbar tillträde till människor i nöd över hela landet. I synnerhet till de mer än 4,5 miljoner syrier som är fångade i svåråtkomliga och belägrade områden.

Källa: unhcr.org - After three year siege, UNHCR aid convoy reaches Deir Ez-Zor in eastern Syria

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ny väg ökar hjälpen till Raqqa i Syrien

En ny väg öppnar upp för mer hjälp till Raqqa i Syrien.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har genomfört den första i en serie av hjälpkonvojer till Qamishli i nordöstra Syrien.

Se karta över Syrien.

Landrutten från Aleppo

Konvojerna har kört längs den viktiga landrutten från Aleppo under de senaste två veckorna. Vägen har varit stängd i nästan två år på grund av strider. Den nyöppnade rutten gör det möjligt att leverera mer hjälp till behövande i stridsdrabbade Ar-Raqqa.

Genombrott i hjälparbetet

Antalet människor på flykt från och inom Ar-Raqqa-provinsen har nått 190 000. Den nyöppnade vägen från Aleppo till Menbij och Qamishli är ett genombrott i hjälparbetet.

Hjälpkonvojer

UNHCR:s första konvoj med tre lastbilar nådde Qamishli den 29 juni. Hjälpsändningen var lastade med tält och nödhjälp som filtar, vattendunkar och andra grundläggande saker till tusentals människor på flykt från konflikter i området.

Den andra konvojen kom fram den 4 juli, den tredje den 10 juli och en fjärde hjälpkonvoj är på väg.

22 lastbilar med nödhjälp

Totalt har 22 lastbilar med nödhjälp har skickats. 17 har redan kommit fram. Regelbundna leveranser längs den nyöppnade vägen planeras från lager i Damaskus, Homs och Aleppo.

430 000 behöver hjälp

Den nya rutten gör det möjligt för UNHCR och andra hjälporganisationer att nå ännu fler av de 430 000 människor som behöver hjälp i Ar-Raqqa-provinsen.

Vägen avstängd i två år

Innan de här hjälpkonvojerna hade vägen varit stängd i nästan två år på grund av våldsamma konflikter. Kostsamma flygplan, med begränsad kapacitet, var det enda sätten att få tillträde till området.

Tusentals fångade i Raqqa

FN uppskattar att mellan 30 000 och 50 000 personer är fångade i staden Raqqa – även om det är svårt att uppskatta siffror med tanke på bristen på tillträde.

Tillgången till mat, vatten, medicin, el och andra viktiga saker har minskat. Situationen har snabbt försämrats. Det är absolut nödvändigt att fångade civila får en säker väg ut - för att få trygghet och någonstans att bo.

Ett skrämmande val – fly eller stanna kvar?

Många civila står inför det skrämmande dilemmat att stanna kvar medan striderna fortsätter att rasa eller ta chansen att fly och riskera döden för sig själva och sina familjer.

Att sätta människor i en sådan situation är en kränkning mot mänskligheten.

Civila måste skyddas

UNHCR påminner alla parter i konflikten om sina skyldigheter att följa internationell humanitär rätt. Civila måste skyddas och får aldrig bli mål.

UNHCR, andra FN-organ och samarbetspartner arbetar tillsammans i hjälpinsatserna och fortsätter att öka hjälpen där tillträde och säkerhet tillåter.

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig