Video: Snöstorm drabbar flyktingar i Libanon

Tänk dig för ett ögonblick att bo en vinter i tält – utan värme, vinterkläder eller ved till kaminen. Det är verkligheten för miljontals människor som flytt från sina sönderbombade hem i Syrien och Irak. Människor som nu är i riskzonen att få lunginflammation och köldskador.

Snöstorm slår hårt mot flyktingar i Libanon

Den första snöstormen slår hårt mot syriska flyktingar som bor i fuktiga och leriga bosättningar i Bekaadalen i Libanon.

– Jag visste inte att stormen var på väg. Jag gick ut för att köpa frukost och blev överraskad av snön. När snöstormen slog till satt vi i tältet bredvid kaminen för att hålla oss varma, berättar Bassel Asaad som är syrisk flykting i Bekaadalen.

UNHCR ger flyktingarna vinterstöd som hjälper dem att klara kylan.

– Vi räknar med att UNHCR ska ge oss stenar som täcker marken under golvet. Det är svårt att gå ut på grund av leran. Vi håller oss inne, berättar Bassel.

Flyktingar möter även andra svårigheter. Regn och översvämningar orsakar stora problem för flyktingar som Hussein.

– Den här översvämningen kom efter ett kraftigt skyfall. När det regnar samlas vi i hörnet för att undvika vatten som läcker in. Där stannar vi tills det slutar regna, säger Hussein Al Hatem, syrisk flykting.

Från november till mars beräknar UNHCR att hjälpa 870 000 syriska flyktingar med vinterstöd som uppvärmning av hem och varma kläder. Men mer behövs för att hjälpa dem att klara kylan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Varmt tack för ditt stöd 2016

Ingen väljer att bli flykting. Du som har valt att hjälpa - du gör UNHCR:s arbete möjligt.

Vi vill inleda det nya året med att tacka dig som stöttar barn, kvinnor och män som är på flykt undan krig och konflikt. Och visa en film som visar att vi människor inte är så olika. Vi är bara födda på olika ställen i världen.

Varmt tack

Just nu är över 65 miljoner människor på flykt från krig och konflikter i världen. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget.

Varje dag tvingas 34 000 människor att lämna sina hem - 24 varje minut.

FN:s flyktingorgan UNHCR klarar bara av att hjälpa dem tack vara människor som du - som väljer att engagera dig i UNHCR:s arbete.

Under 2016 var UNHCR på plats vid flera stora katastrofer. Människor som tvingats lämna sina hem i Irak, Syrien, Jemen och Sydsudan fick livräddande hjälp.

När en katastrof är över stannar UNHCR kvar och fortsätter att stötta utsatta människor på flykt. Ger dem en möjlighet att utbilda sig och bli självförsörjande.

UNHCR stärker och hjälper dem, tills de hittar en plats där de känner sig hemma.

Börja nya året med en god gärning

Missa inte chansen att ge något extra som ger barn och familjer en bra start på det nya året. 300 kronor kan ge ett barn på flykt hopp om en bättre framtid. Det räcker till ett skolpaket med skolbänk, skolböcker och pennor. Att gå i skolan varje dag hjälper barn att få struktur i en kaotisk tillvaro.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • UNHCR var standby hela natten för att bevaka evakueringen av civila från östra Aleppo. Det var iskallt, temperaturen var nere på -6 grader.
  UNHCR var standby hela natten (18 och 19 december) för att bevaka evakueringen av civila från östra Aleppo. Det var iskallt, temperaturen var nere på -6 grader.
 • En UNHCR-personal står framför förstörda gamla byggnader i Aleppo. Många historiska platser i den antika staden Aleppo, som är med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1986, är förstörda eller nedbrända som ett resultat av striderna som har pågått sedan
  En UNHCR-personal står framför förstörda gamla byggnader i Aleppo. Många historiska platser i den antika staden Aleppo, som är med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1986, är förstörda eller nedbrända som ett resultat av striderna som har pågått sedan 2012.

UNHCR om evakueringen i Aleppo

Med situationen i Aleppo har kriget i Syrien nått en historiskt låg nivå. Staden och dess befolkning är i spillror.

Tillsammans med andra organisationer gör UNHCR:s personal allt vad de kan för att hjälpa många tusentals civila som har flytt från sina hem. Men med enbart humanitära insatser går det inte att skydda invånarna - i en situation där medmänskligheten har kollapsat.

Läs mer: UNHCR är på plats med nödhjälp i Aleppo

Det finns tydliga åtgärder som måste vidtas nu. Alla militära insatser måste upphöra. Alla återstående civila måste tillåtas fri lejd ut från östra Aleppo. Prioritet måste vara att rädda liv.

Det är inte allt.

Aleppo har blivit en symbol för det fruktansvärda som sker i Syrien är i dag, med halva befolkningen på flykt från sina hem. Miljoner barn och familjer är i akut behov av hjälp innan den bittra vintern sätter in.

Att skydda vanliga människor måste vara en prioritet, och för att det ska ske är det viktigt att humanitärt tillträde ges.

Tillsammans med partner har UNHCR gett mer än 8000 barn traumatiskt stöd under de senaste dagarna. Grymheter har tillåtits att bli vardagsmat. Så många liv har gått förlorade. Det finns allvarlig risk nu för att lidandet inte kommer att sluta, utan kommer att upprepas på andra håll, i andra krig. För att skydda civila måste kriget i Syriens avslutas nu, och utan dröjsmål.

Slaget om östra Aleppo

För första gången sedan slaget om Aleppo bröt ut 2012 har UNHCR kommit in i Aleppos gamla stadsdel. Omfattningen av förstörelsen av infrastruktur och historiska byggnader är enorm. Århundraden av civilisation står i ruiner efter fyra års intensiva strider över Aleppo – en gång Syriens största stad och en av de äldsta bebodda städerna i världen.

Slaget om Aleppo, mellan syriska regeringsstyrkor och rebeller, var den längsta och blodigaste i landets inbördeskrig. Själva staden har förstörts gradvis av ständiga bombattacker och raket- och flyganfall. Tiotusentals civila fångades i den brutala konflikten. Många förblev instängda i spillrorna av det som en gång var deras hem, affärer och skolor.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
 • UNHCR är på plats med filtar, nödpaket, och madrasser när tusentals familjer flyr från östra Aleppo.
  UNHCR är på plats med filtar, nödpaket, och madrasser när tusentals familjer flyr från östra Aleppo.
 • UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.
  UNHCR delar ut vinterkläder och värmande filtar till människor som flyr Aleppo.
 • Behovet om boende för barnen och familjer som flyr Aleppo är akut. Människor söker skydd i kollektivboenden och i andra byggnader - UNHCR delar ut presenningar, madrasser och filtar.
  Behovet om boende för barnen och familjer som flyr Aleppo är akut. Människor söker skydd i kollektivboenden och i andra byggnader - UNHCR delar ut presenningar, madrasser och filtar.

UNHCR på plats i Aleppo

Situationen i Aleppo är instabil, otroligt laddad och förändras snabbt. Människorna som har lämnat sina hem behöver någonstans att ta vägen - behovet av boende är enormt. UNHCR är på plats med nödhjälp.

Förberedelser har gjorts för evakuera familjer från östra Aleppo. Det mänskliga lidandet i Aleppo är enormt efter ihållande bombattacker.

UNHCR trappar upp närvaron

UNHCR trappar upp sin närvaro för hjälpa människorna som väntas fly. UNHCR har redan delat ut väl behövda filtar, skor, långkalsonger, sovsäckar, presenningar och annan nödhjälp till tiotusentals människor.

Tillsammans med parter ser UNHCR också till att 40 000 varma måltider per dag delas ut till människor som har sökt sin tillflykt till industriområdena Jibreen och Mahalej.

Läs mer om Jibreen: UNHCR ger skydd när tusentals flyr i Aleppo

Internflyktingar som FN har intervjuat beskriver den svåra humanitära situationen i östra Aleppo. Priset på livsmedel är upp till 22 gånger högre än i andra delar av Aleppo.

Familjer fångade i östra Aleppo bör tillåtas att evakueras på ett säkert sätt. Alla parter måste respektera internationell humanitär rätt och de familjer som flyr ska behandlas med respekt och värdighet.

Våld och övergrepp

UNHCR är bestört över rapporter om våld och grymheter som begåtts i Aleppo. UNHCR är oroade över säkerheten för familjerna på flykt från sina hem.

UNHCR är på plats - där tillträde ges - och ger skydd, boende och vinterstöd. Lastbilar med humanitär hjälp skickas till Aleppo från Turkiet och västra Aleppo för att möta behoven.

Behov av boende

Med den kommande vintern är boenden ett akut behov. Vissa platser där människor söker skydd är redan fyllda. Många bor i otillräckliga och bristfälliga baracker.

UNHCR har och kommer att fortsätta att hjälpa familjer i Syrien. Endast en långvarig, hållbar politisk lösning på konflikten kommer att avsluta tragedin och lidandet som det syriska folket har fått utstå i nästan sex år.

UNHCR på plats och hjälper i Syrien

 • UNHCR hjälper hundratusentals syrier i nöd. Sedan september har UNHCR delat ut värmefiltar, sovsäckar, presenningar och vinterkläder till över 887 142 personer inne i Syrien.
 • Tillsammans med partner ger UNHCR skydd och boende till tusentals människor. UNHCR ger familjerna som har överlevt otänkbara fasor på flykt tak över huvudet och värme.
 • Många av dem som anländer till UNHCR är svårt traumatiserade, däribland många barn. UNHCR har gett psykosociala stöd till över 7000 barn; allt från rådgivning till terapier för att hjälpa dem efter flera år av trauma och våld.

Vill du hjälpa i Syrien?

Kriget i Syrien har pågått i över fem år. Miljoner människor är på flykt, hälften är barn. Det är världens största kris. Läget är akut och behoven enorma. Ge en gåva här.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig