UNHCR vädjar om akut hjälp till krigshärjade Aleppo

UNHCR:s högsta chef, Filippo Grandi, är chockad över omfattningen av förödelsen i krigets Aleppo i Syrien. Han vädjar om omedelbar humanitär hjälp för miljontals människor som försöker bygga upp sina liv igen.

– Människor här behöver omedelbar hjälp. De fryser och är hungriga. De behöver de mest grundläggande sakerna i livet, förklarade han under ett besök i Aleppo.

Damaskus, Homs och Aleppo

-Vi behöver resurser oavsett vilken politik som förs runt det här kriget. Detta är absolut nödvändigt och brådskande för miljontals människor i Syrien. Vi såg det i Damaskus, vi såg det i Homs, vi ser det i Aleppo. Det syriska folket behöver hjälp. Kriget fortfarande pågår och vi kan inte överge dem."

"Allt är förstört”

Trots att Grandi har följt konflikten noggrant var han inte förberedd på den enorma förödelse som han såg i Aleppo.

– Förstörelsen är mycket värre än jag trodde. Du kör mil efter mil och ser förstörda hus, förstörda skolor, förstörda sjukhus. Allt är förstört, berättar han.

Nu vädjar han om "massiva investeringar" för att bygga upp landet. Först och snabbt måste det bli fred och stabilitet – människor kan inte vänta längre.

– Ruinerna här talar för sig själva.  Du ser barnkläder som hänger i fönstren, kök som har kluvits på mitten av bomber och raketer. Människors liv har krossats. Jag tror att det här kommer att väga tungt på världens samvete i generationer, tillade han.

"Världen måste visa solidaritet"

Filippo Grandi ber omvärlden att visa solidaritet med dem som lider av effekterna av konflikten i Syrien och i andra länder som Irak, Somalia och Jemen.

– Världen måste återgå till att visa solidaritet, måste tänka på de här människorna. Inte med rädsla, inte med misstänksamhet - utan med öppna armar, ett öppet sinne och ett öppet hjärta. De behöver hjälp, de behöver skydd medan kriget fortsätter. En dag kommer de att återvända och bygga upp de här städerna. Men nu, i nödens stund, kan vi inte glömma deras situation - vi måste hjälpa dem, avslutar han.

Bli månadsgivare och hjälp utsatta i Syrien

Läget i Syrien är akut och behoven är enorma. UNHCR är på plats med nödhjälp. Våra kollegor delar ut tonvis med nödpaket, filtar, madrasser och vinterkläder och skor. UNHCR ger också sjukvård, tak över huvudet och möjlighet för barn att gå i skolan.

  • 133 kronor i månaden under ett år räcker till ett vinterpaket med tre madrasser, tre liggunderlag, köksgeråd, två presenningar, fem filtar, två vattendunkar och vinterkläder.
  • 512 kronor i månaden under ett år räcker till ett familjetält, vinterpaketet, en värmekamin och en solcellslampa.

Som månadsgivare hjälper du människor på flykt varje dag – året runt.

Bli månadsgivare idag och hjälp utsatta människor varje månad.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Snöstorm drabbar flyktingar i Libanon

Tänk dig för ett ögonblick att bo en vinter i tält – utan värme, vinterkläder eller ved till kaminen. Det är verkligheten för miljontals människor som flytt från sina sönderbombade hem i Syrien och Irak. Människor som nu är i riskzonen att få lunginflammation och köldskador.

Snöstorm slår hårt mot flyktingar i Libanon

Den första snöstormen slår hårt mot syriska flyktingar som bor i fuktiga och leriga bosättningar i Bekaadalen i Libanon.

– Jag visste inte att stormen var på väg. Jag gick ut för att köpa frukost och blev överraskad av snön. När snöstormen slog till satt vi i tältet bredvid kaminen för att hålla oss varma, berättar Bassel Asaad som är syrisk flykting i Bekaadalen.

UNHCR ger flyktingarna vinterstöd som hjälper dem att klara kylan.

– Vi räknar med att UNHCR ska ge oss stenar som täcker marken under golvet. Det är svårt att gå ut på grund av leran. Vi håller oss inne, berättar Bassel.

Flyktingar möter även andra svårigheter. Regn och översvämningar orsakar stora problem för flyktingar som Hussein.

– Den här översvämningen kom efter ett kraftigt skyfall. När det regnar samlas vi i hörnet för att undvika vatten som läcker in. Där stannar vi tills det slutar regna, säger Hussein Al Hatem, syrisk flykting.

Från november till mars beräknar UNHCR att hjälpa 870 000 syriska flyktingar med vinterstöd som uppvärmning av hem och varma kläder. Men mer behövs för att hjälpa dem att klara kylan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Video: Varmt tack för ditt stöd 2016

Ingen väljer att bli flykting. Du som har valt att hjälpa - du gör UNHCR:s arbete möjligt.

Vi vill inleda det nya året med att tacka dig som stöttar barn, kvinnor och män som är på flykt undan krig och konflikt. Och visa en film som visar att vi människor inte är så olika. Vi är bara födda på olika ställen i världen.

Varmt tack

Just nu är över 65 miljoner människor på flykt från krig och konflikter i världen. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget.

Varje dag tvingas 34 000 människor att lämna sina hem - 24 varje minut.

FN:s flyktingorgan UNHCR klarar bara av att hjälpa dem tack vara människor som du - som väljer att engagera dig i UNHCR:s arbete.

Under 2016 var UNHCR på plats vid flera stora katastrofer. Människor som tvingats lämna sina hem i Irak, Syrien, Jemen och Sydsudan fick livräddande hjälp.

När en katastrof är över stannar UNHCR kvar och fortsätter att stötta utsatta människor på flykt. Ger dem en möjlighet att utbilda sig och bli självförsörjande.

UNHCR stärker och hjälper dem, tills de hittar en plats där de känner sig hemma.

Börja nya året med en god gärning

Missa inte chansen att ge något extra som ger barn och familjer en bra start på det nya året. 300 kronor kan ge ett barn på flykt hopp om en bättre framtid. Det räcker till ett skolpaket med skolbänk, skolböcker och pennor. Att gå i skolan varje dag hjälper barn att få struktur i en kaotisk tillvaro.

Ge en gåva här

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • UNHCR var standby hela natten för att bevaka evakueringen av civila från östra Aleppo. Det var iskallt, temperaturen var nere på -6 grader.
    UNHCR var standby hela natten (18 och 19 december) för att bevaka evakueringen av civila från östra Aleppo. Det var iskallt, temperaturen var nere på -6 grader.
  • En UNHCR-personal står framför förstörda gamla byggnader i Aleppo. Många historiska platser i den antika staden Aleppo, som är med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1986, är förstörda eller nedbrända som ett resultat av striderna som har pågått sedan
    En UNHCR-personal står framför förstörda gamla byggnader i Aleppo. Många historiska platser i den antika staden Aleppo, som är med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1986, är förstörda eller nedbrända som ett resultat av striderna som har pågått sedan 2012.

UNHCR om evakueringen i Aleppo

Med situationen i Aleppo har kriget i Syrien nått en historiskt låg nivå. Staden och dess befolkning är i spillror.

Tillsammans med andra organisationer gör UNHCR:s personal allt vad de kan för att hjälpa många tusentals civila som har flytt från sina hem. Men med enbart humanitära insatser går det inte att skydda invånarna - i en situation där medmänskligheten har kollapsat.

Läs mer: UNHCR är på plats med nödhjälp i Aleppo

Det finns tydliga åtgärder som måste vidtas nu. Alla militära insatser måste upphöra. Alla återstående civila måste tillåtas fri lejd ut från östra Aleppo. Prioritet måste vara att rädda liv.

Det är inte allt.

Aleppo har blivit en symbol för det fruktansvärda som sker i Syrien är i dag, med halva befolkningen på flykt från sina hem. Miljoner barn och familjer är i akut behov av hjälp innan den bittra vintern sätter in.

Att skydda vanliga människor måste vara en prioritet, och för att det ska ske är det viktigt att humanitärt tillträde ges.

Tillsammans med partner har UNHCR gett mer än 8000 barn traumatiskt stöd under de senaste dagarna. Grymheter har tillåtits att bli vardagsmat. Så många liv har gått förlorade. Det finns allvarlig risk nu för att lidandet inte kommer att sluta, utan kommer att upprepas på andra håll, i andra krig. För att skydda civila måste kriget i Syriens avslutas nu, och utan dröjsmål.

Slaget om östra Aleppo

För första gången sedan slaget om Aleppo bröt ut 2012 har UNHCR kommit in i Aleppos gamla stadsdel. Omfattningen av förstörelsen av infrastruktur och historiska byggnader är enorm. Århundraden av civilisation står i ruiner efter fyra års intensiva strider över Aleppo – en gång Syriens största stad och en av de äldsta bebodda städerna i världen.

Slaget om Aleppo, mellan syriska regeringsstyrkor och rebeller, var den längsta och blodigaste i landets inbördeskrig. Själva staden har förstörts gradvis av ständiga bombattacker och raket- och flyganfall. Tiotusentals civila fångades i den brutala konflikten. Många förblev instängda i spillrorna av det som en gång var deras hem, affärer och skolor.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig