• "Idag har UNHCR nått DeirEzzor i Syrien. Vi vill nå ut till alla som behöver hjälp i Syrien - om vi får tillträde" skriver UNHCR Syria på Twitter.

UNHCR:s hjälpkonvoj når östra Syrien efter tre års belägring

UNHCR:s första hjälpkonvoj på tre år nådde fram till staden Deir Ez-Zor i östra Syrien i veckan.

Lastbilar med nödhjälp

Fem lastbilar anlände till Deir Ez-Zor igår (torsdagen den 14 september) efter en 22 timmars resa från ett UNHCR-lager i Homs. Konvojen var lastad med välbehövlig hjälp som skyddsmaterial, presenningar, solcellslampor, köks- och hygienpaket till 30 000 människor.

Belägring sedan 2014

93 000 människor har varit belägrade i Deir Ez-Zor – den största staden i östra Syrien – sedan 2014. Tidigare var hjälp till dem endast möjligt via WFP:s "air drops" (nedsläpp av nödhjälp från flygplan).

Förra veckan bröts belägringen och tillträde för hjälpkonvojer till Deir Ez-Zor blev möjlig.

Mer hjälp är väg

UNHCR:s partner uppskattar att minst 75 000 personer i Deir Ez-Zor behöver humanitär hjälp. Gårdagens konvoj var den första av UNHCR:S hjälpsändningar till människor i den här delen av Syrien. Mer hjälp är på väg.

Strider i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa

Intensiva strider pågår fortfarande i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa. UNHCR fortsätter att uppmana stridande parter att skydda av civilbefolkningen, säkra deras vägar bort från konfliktområden och visa respekt för principerna om internationell humanitär rätt.

Säkert tillträde till människor i nöd

UNHCR, tillsammans med andra FN-organ i Syrien, ber om säker och hållbar tillträde till människor i nöd över hela landet. I synnerhet till de mer än 4,5 miljoner syrier som är fångade i svåråtkomliga och belägrade områden.

Källa: unhcr.org - After three year siege, UNHCR aid convoy reaches Deir Ez-Zor in eastern Syria

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Ny väg ökar hjälpen till Raqqa i Syrien

En ny väg öppnar upp för mer hjälp till Raqqa i Syrien.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har genomfört den första i en serie av hjälpkonvojer till Qamishli i nordöstra Syrien.

Se karta över Syrien.

Landrutten från Aleppo

Konvojerna har kört längs den viktiga landrutten från Aleppo under de senaste två veckorna. Vägen har varit stängd i nästan två år på grund av strider. Den nyöppnade rutten gör det möjligt att leverera mer hjälp till behövande i stridsdrabbade Ar-Raqqa.

Genombrott i hjälparbetet

Antalet människor på flykt från och inom Ar-Raqqa-provinsen har nått 190 000. Den nyöppnade vägen från Aleppo till Menbij och Qamishli är ett genombrott i hjälparbetet.

Hjälpkonvojer

UNHCR:s första konvoj med tre lastbilar nådde Qamishli den 29 juni. Hjälpsändningen var lastade med tält och nödhjälp som filtar, vattendunkar och andra grundläggande saker till tusentals människor på flykt från konflikter i området.

Den andra konvojen kom fram den 4 juli, den tredje den 10 juli och en fjärde hjälpkonvoj är på väg.

22 lastbilar med nödhjälp

Totalt har 22 lastbilar med nödhjälp har skickats. 17 har redan kommit fram. Regelbundna leveranser längs den nyöppnade vägen planeras från lager i Damaskus, Homs och Aleppo.

430 000 behöver hjälp

Den nya rutten gör det möjligt för UNHCR och andra hjälporganisationer att nå ännu fler av de 430 000 människor som behöver hjälp i Ar-Raqqa-provinsen.

Vägen avstängd i två år

Innan de här hjälpkonvojerna hade vägen varit stängd i nästan två år på grund av våldsamma konflikter. Kostsamma flygplan, med begränsad kapacitet, var det enda sätten att få tillträde till området.

Tusentals fångade i Raqqa

FN uppskattar att mellan 30 000 och 50 000 personer är fångade i staden Raqqa – även om det är svårt att uppskatta siffror med tanke på bristen på tillträde.

Tillgången till mat, vatten, medicin, el och andra viktiga saker har minskat. Situationen har snabbt försämrats. Det är absolut nödvändigt att fångade civila får en säker väg ut - för att få trygghet och någonstans att bo.

Ett skrämmande val – fly eller stanna kvar?

Många civila står inför det skrämmande dilemmat att stanna kvar medan striderna fortsätter att rasa eller ta chansen att fly och riskera döden för sig själva och sina familjer.

Att sätta människor i en sådan situation är en kränkning mot mänskligheten.

Civila måste skyddas

UNHCR påminner alla parter i konflikten om sina skyldigheter att följa internationell humanitär rätt. Civila måste skyddas och får aldrig bli mål.

UNHCR, andra FN-organ och samarbetspartner arbetar tillsammans i hjälpinsatserna och fortsätter att öka hjälpen där tillträde och säkerhet tillåter.

Källa: unhcr.org

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Volontärer från hela världen i Ramadan Kitchen

I Bekaadalen i Libanon bor mer än 370 000 syriska flyktingar. I hela landet över en miljon.

Där har Ramadan Kitchen varit helt upptagen med att laga mat den senaste månaden. I köket har volontärer från hela världen lagat tusentals måltider dagligen till familjer som bor i flyktingläger.

De förbereder, packar och levererar mat till familjer i nöd.

Kocken Mahmoud som är syrisk flykting väljer olika huvudrätter varje dag.

– Idag lagar vi ris och kyckling toppad med nötter, berättar han.

Laurence Gnanguenon är volontär och har kommit hela vägen från Frankrike för att hjälpa till:

– Jag har varit här i fem dagar och tempot är riktigt hårt ibland. Du vet, att laga ris och kyckling och “jalla jalla jalla”... På TV visas mest bilder från kriget. Här är bilderna positiva.

Mat till syriska flyktingar

Maten som lagas i Ramadan Kitchen levereras till flyktingar i området.

En måltid innehåller vanligtvis dadlar, sallad och köttfärsknyten.

Mona al Shamali är 52 år och syrisk flykting från Homs.

– Det är så viktigt för oss att få tillagad mat levererad till oss. Vi har inte råd att laga mat, berättar hon.

Måltider skickas också till tillfälliga mattält i trakten. Där bryter lokalbefolkningen och flyktingar fastan tillsammans och äter måltiden Iftar.

– Palestinier, libaneser och syrier kommer hit. Alla som vill komma hit för Iftar är välkomna, säger Jamil Trad som är libanesisk volontär.

Ramadan Kitchen

Ramadan Kitchen drivs av den libanesiska hjälporganisationen SAWA for Development and Aid. Köket har varit i drift i fyra år.

Haydar Hammoud är chef på Sawa, han berättar:

– Människor ser hur volontärer från Europa eller något annat land skär grönsaker, sköljer tomater – saker som de aldrig har gjort tidigare. Alla arbetar tillsammans hela dagen för att leverera måltiderna, då finner du denna vackra anda och ett produktivt kök.

Sawa betyder tillsammans på arabiska.

UNHCR samarbetar med SAWA i Libanon.

Fastemånaden Ramadan

Under den heliga månaden Ramadan fastar muslimer över hela världen från morgon till kväll. Det är en tid för gemenskap, givmildhet och om att visa omtanke för sina medmänniskor.

När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden "iftar" tillsammans.

Ramadan avslutas med högtiden eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. 2017 inträffade den på kvällen 25 juni och håller på i minst ett dygn.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Konvoj med mat och mediciner till 44 000 i Syrien

En konvoj med mat och mediciner har nått 44 000 människor i Syrien. Den 22 maj anlände 41 lastbilar staden Jayrud där barn och familjer har varit utan hjälp i ett år.

Muhammeds familj fick hjälp

Muhammed Thaers fyra barn leker utomhus i vårsolen. De har tillbringat vintern tillsammans med sju andra familjer i en källare utan värme i en moské i Jayrud.

Muhammed har inget jobb och måste förlita sig på stöd från hjälporganisationer och lokalbefolkningen för att ge sin familj mat på bordet.

Förra veckans gemensamma konvoj från UNHCR, tillsammans med andra organisationer, hjälper familjen att överleva.

– Vi hade inte fått nödhjälp sedan juni förra året och vi hade ingenting. Det fanns varken ris, bulgur eller olja för att laga mat till våra barn. Matpriserna är höga och det finns inga jobb, berättar Muhammed för UNHCR.

Belägrade i fem år

Muhammed är 45 år. Hans familj flydde från strider utanför hemstaden Damaskus 2012 – för fem år sedan. De tog sig till Jayrud – fem mil nordost om Damaskus – för att komma i säkerhet.

Jayrud ligger på landsbygden längs den gamla handelsleden mot Palmyra.

Familjen upptäckte för sent att området var fullt av väpnade soldater – de var fast i Jayrud och kom inte därifrån. Familjen har tillbringat de senaste fem åren i moskén – helt avskurna från omvärlden.

41 lastbilar med mat och mediciner

Den senaste hjälpkonvojen bestod av 41 lastbilar lastade med mat, mediciner och utrustning, hushållsartiklar och skolböcker. Hjälpen delades ut till 44 000 människor i Jayrud och byarna Atna och Nasrieyeh.

Under hjälpinsatsen pratade fältpersonal med lokalbefolkningen för att höra hur situationen var inne i staden.

– Under det här uppdraget ville vi träffa lärare, kvinnor och barn och prata med dem och lyssna på deras behov. De flesta av invånarna är i desperat behov av hälsovård och ekonomiskt stöd, berättar Jolanda Van Dijk, fältarbetare för UNHCR på uppdrag i den en gång blomstrande staden.

Många människor på flykt i Jayrud bor på byggplatser eller bondgårdar. De har varken tillgång till vatten eller elektricitet. Det finns inga jobb som ger dem en inkomst.

Muhammed längtar efter fred

Konvojen med förnödenheter har hjälpt familjer som Muhammeds att överleva. Men bara en varaktig lösning på kriget ger hans barn en chans att få sin barndom tillbaka.

– Jag hoppas att fred kan blomstra i mitt land igen, och mina barn kan fortsätta sina liv som alla andra barn i världen, säger Muhammed.

Kriget i Syrien

Det blodiga kriget i Syrien är inne på sjunde året. 4,8 miljoner människor har sökt skydd i grannländerna. 6,3 miljoner människor – som Muhammed och hans familj – är på flykt i sitt eget hemland (internflyktingar). 13,5 miljoner människor inne i Syrien behöver förnödenheter från hjälporganisationer som UNHCR för att överleva.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

UNHCR är på plats med livräddande nödhjälp. Du kan rädda liv och hjälpa barn och familjer som har förlorat allt.

  • 304 kronor räcker till ett nödpaket med en madrass, liggunderlag, köksgeråd, en presenning, filtar och vattendunk.
  • 170 kronor räcker till sjukvård för en person i Syrien.

Ge en gåva idag

Ulrika Forsberg

Webbansvarig