• Dagen efter att stormen Norma svepte över Libanon får Mohamed, en ung flykting från Deir ez-Zor, filtar från UNHCR. Fältpersonal är plats och hjälper utsatta människor i behov av hjälp.
    Dagen efter att stormen Norma svepte över Libanon får Mohamed, en ung flykting från Deir ez-Zor, filtar från UNHCR. Fältpersonal är plats och hjälper utsatta människor i behov av hjälp.

Förödande vinterstorm ökar misären för syriska flyktingar

En förödande storm ökar misären för syriska flyktingar i Libanon. En åtta årig syrisk flicka hittades död efter att ha svepts bort av vattenmassorna.

Vinterstormen Norma

Tusentals syriska flyktingar som bor i provisoriska tält i Libanon har drabbats av kraftiga vindar, piskande regn och snö de senaste dagarna. UNHCR uppskattar att 151 tältläger där 11 000 människor lever är drabbade av stormen "Norma".

Ett läger i gränsstaden Arsal har helt begravts i snö. En åtta årig syrisk flicka hittades död efter att ha svepts bort av vattenmassorna i den nordliga staden Minyeh.

Den brittiska dagstidningen The Independent rapporterar om att hjälporganisationer kämpar för fullt för att hjälpa flyktingar som har drabbats hårt av det dåliga vädret. De bor i hundratals små tältläger över hela landet.

Många har bott i bitande vinterkyla i tält sedan kriget i Syrien bröt ut för åtta år sedan.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Stormen "Norma" drabbar tältläger i Libanon

Stormen Norma drog in över delar av Libanon i söndags. Skyfall, starka vindar och kallare temperaturer rapporterades över hela landet.

Flera regioner är drabbad av översvämningar, erosioner och tung snö.

Ständiga skyfall

I Bekaadalen pumpas vatten som har samlats i tältlägren bort. Arbetet försvåras av ständiga skyfall. Lägren ligger under vägens nivå så att vatten svämmar tillbaka in i lägren.

Hjälpinsatser har satts in

Hjälpinsatser för att skydda människor mot hårt väder har satts in. Fältarbetare skickas ut till drabbade platser.

50 000 flyktingar som bor i 850 informella tältläger kan påverkas av allvarliga översvämningar. Minst 66 tältläger har drabbats hårt av ovädret Norma. 15 av dem är helt förstörda.

Inga skador eller olyckor har hittills rapporterats.

Beredskapslager med vinterhjälp finns tillgängliga att skickas ut till drabbade områden.

"Situationen är mycket svår"

– Vi har gått runt till familjer sedan igår och försökt hjälpa till så mycket vi kan. Vissa familjer har fått sina tält förstörda. Andra har fått sina tält översvämmade. Vissa har flyttat till sina släktingars tält. Det råder ingen tvekan om att situationen är mycket svår, säger Hiba Fares som jobbar för UNHCR, hon fortsätter:

– Idag gör vi vårt bästa för att ge stöd och möta flyktingarnas grundläggande behov som att dela ut madrasser och filtar så att de åtminstone kan vara varma på natten. Med hjälp från våra partner försöker UNHCR att erbjuda alternativa nödbostäder för att ge skydd till familjer som har fått sina tält förstörda.

Du kan hjälpa!

Ge en gåva och värm barnen som fryser.

Det här räcker dina pengar till:

  • 210 kr kan ge värmande filtar till sex människor.
  • 307 kr kan ge vinterkläder till tio barn på flykt.
  • 613 kr kan ge en värmekamin till en familj.

Skänk en gåva

Ulrika Forsberg

Webbansvarig

Offensiv mot Idlib – rekordmånga på flykt i Syrien

En rapport som släpptes av FN på onsdagen visar "oöverträffade nivåer av internflykt" i Syrien.

Över en miljon människor har tvingats fly mellan januari och juni i år till följd av att regeringsstyrkor mobiliserar sig för att återta stora områden från en väpnade oppositionen – "rebellerna".

I den 24-sidiga rapporten konstateras att de flesta av människorna som är på flykt lever under "svåra förhållanden" – ofta utan tillräckligt med mat, vatten, boende, sjukvård eller toaletter.

Tidigare i veckan bad UNHCR om mer pengar för att möta människors grundläggande och dagliga behov inne i Syrien.

FN-rapporten varnar för att många civila som är på flykt befinner sig i Idlib, "där en offensiv är planerad med liten hänsyn till civilbefolkningen, och som kan skapa en katastrofal humanitär kris".

Ulrika Forsberg

Webbansvarig
  • En hjälpkonvoj med 30 lastbilar når människor som har flytt från Afrin i norra Syrien.
    En hjälpkonvoj med 30 lastbilar når människor som har flytt från Afrin i norra Syrien.

FN varnar för humanitär katastrof i Idlib

FN varnar för en möjlig "humanitär katastrof" i Idlib i Syrien. Under den första dagen av en givarkonferens för Syrien varnade flera FN-tjänstemän om en humanitär katastrof i den norra provinsen Idlib, om det blir mål för nästa militära offensiv.

Idlib är sista stora territoriet som fortfarande är i rebellernas kontroll.

Dödsfälla för civila

FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi sa att delar av Syrien har blivit "en dödsfälla för civila". Mer än hälften av Idlibs befolkning på 2 miljoner är internflyktingar, bland dem finns tiotusentals civila som har flytt från östra Ghouta de senaste veckorna.

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära arbetsgrupp i Syrien, beskrev Idlib som "ett enormt område för internflykt".

Grandi och Egeland uttryckte rädsla för att ett angrepp på området skulle lämna människor utan någonstans att fly.

Enligt Syriska Observatoriet för Mänskliga Rättigheter (SOHR), en brittiskbaserad organisation, har cirka 511 000 människor dödats i kriget sedan det började i mars 2011.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig