Fakta från Jemen: fattigdom och desperation

Jag vill hjälpa idag!

Människor har helt enkelt ingenting. "Jag har sällan bevittnat så mycket elände och desperation" berättar UNHCR på plats i Jemen.

22 december, 2020
De är kompisar och sopar gator tillsammans. De kämpar för att överleva.
Foto: UNHCR/Shadi Abusneida
Saleha and Mahdi (tv) är kompisar, de sopar gator tillsammans. Båda är på flykt från konflikten i Jemen. De kämpar för att överleva.

Vänner utan mat i Jemen

Saleha och Mahdi (till vänster) sitter utanför ett samhällscentra som stöds av UNHCR i Hudaydah, en kuststad vid Adenviken. De flydde från strider i Al Marawi'ah och bor nu i staden.

Saleha och Mahdi är vänner. De städar gatorna tillsammans. Prisökningen på mat och proviant gör att de måste kämpa för att försörja sina familjer.

– Min lön är 370 kronor i månaden. Jag kan inte köpa mat till mina barn. Mitt tält är trasigt på grund av regn. Jag kan inte fixa det, så vatten rinner över våra huvuden. Jag kommer hit varje dag för att berätta om min kamp. Ibland när jag har slutat sopa gatan tigger jag för att kunna köpa tomater och bröd till min familj, berättar Saleha och fortsätter:

– Mahdi kan inte prata bra på grund av sin funktionsnedsättning. Han försökte berätta för mig att hans ben skakar när han går långa sträckor. Han samlar sopor som plast och metall. Det säljer han till ett lågt pris bara för att överleva.

Mahdi lägger händerna över munnen som ett tecken på att han är hungrig. Saleha översätter teckenspråket:

Mahdi har inte stoppat mat i munnen sedan tidigt på morgonen och nu är det sent på eftermiddagen, han är hungrig. Jag också.

UNHCR på plats

Jean-Nicolas Beuze jobbar för UNHCR i Jemen. Han berättar om elände, matbrist och modiga människor som kämpar för att överleva. Han ber dig om hjälp, du har chansen att rädda liv:

"Familjerna i Jemen har redan uthärdat så mycket.

Under mina 23 år som hjälparbetare har jag sällan bevittnat så mycket elände och desperation.

Förhållandena under de senaste månaderna har blivit ännu värre.

Nu hotar hungersnöd igen. De flesta drabbade är familjer som har fördrivits av konflikten. Jag har sett deras svåra levnadsförhållanden. Jag har svårt att hitta ord: de har helt enkelt inget.

De är starka och värdiga människor. De tackar mig - och genom mig: DIG - för vad vi kan ge dem. De är verkligen tacksamma för att människor som du står vid deras sida. Jag kan se det i deras ögon.

Men det är helt otillräckligt. Föräldrar kämpar för att ge sina barn mat. De gör ofattbara uppoffringar för att skaffa medicin till sina föräldrar. Familjerna arbetar så hårt för att ta hand om varandra.

Det är verkligheten här – överlevnad kräver mod. Vi gör allt vi kan för att möta deras behov, men utan mer stöd är det helt enkelt omöjligt. Det är därför vi behöver dig.

Vi behöver dig i räddningsarbetet. Just nu kommer din generösa gåva att rädda liv i Jemen och runt om i världen. Vänta inte en dag till för att hjälpa.

Med din hjälp kan liv räddas."

Sumaya, 7 år, står utanför sitt tält. Hon och hennes familj har tvingats fly från strider. Som många andra kämpar de för att överleva.
Foto: UNHCR/Arwa Al Sabri
Sumaya, 7 år, står utanför sitt tält. Hon och hennes familj har tvingats fly från strider i Jemen. Som många andra har de ingenting och kämpar för att överleva.

Fakta om Jemen

Jemen är en av världens värsta mänskliga kriser. I mitten av 2020 var över 24 miljoner människor beroende av nödhjälp på grund av ihållande strider, fattigdom och kraftiga regn och översvämningar.

Cirka 3,7 miljoner människor har tvingats på flykt i landet sedan konfliktens början 2015.

Hälften av landets sjukhus har förstörts av kriget. Matbrist ökar igen – särskilt drabbade är människor som lever på flykt.

För att hindra spridning av covid-19 i Jemen har UNHCR till exempel:

  • Delat ut kontanthjälp till mer än 900 000 människor. När hungersnöden förvärras och undernäring ökar är stödet en livlina.
  • Delat ut tvål och tvättmedel till alla 9 000 människor i flyktinglägret Khara.
  • Skapat ett nätverk med 280 skräddare – som är på flykt – för att producera återanvändbara ansiktsmasker.

Under 2021 kommer behoven att vara än mer akuta.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg