Mayema dolde sin sexuella läggning
Under hela sin uppväxt i Kongo dolde Mayema att han var homosexuell. Hans mamma upptäckte det och ville döda honom. Nu har han börjat ett nytt liv i USA.
Hotad av sin intoleranta familj och utfryst av samhället
Junior Mayema dolde sin sexuella läggning under uppväxten i sitt hemland Demokratiska republiken Kongo. När hans mamma upptäckte att han var homosexuell blev hon rasande.
– Min mamma är pastor. Hon försökte döda mig. Tänk dig, hon bar på mig i nio månader och hon tänkte ha ihjäl mig. Jag trodde inte det var sant, berättar 27-åringen.
Uppväxten i Kinshasa
På grund av att Mayema är homosexuell fördömde hans mor honom som ond.
– Min familj och mina bekanta ville döda mig. De sa att mitt liv var en skam för dem. Jag kände mig inte säker i min egen familj, berättar Mayema.
Han är född i en medelklassfamilj i Kinshasa och är ett av fem barn. Hans föräldrar skiljde sig när Mayema var liten och han växte upp med sin far.
Mayema visste tidigt att han var annorlunda. När han läste till jurist på universitetet i Kinshasa dolde han sin sexuella läggning. Hans mor frågade honom ofta om flickvänner.
– Min familj blev misstänksamma och började följa efter mig, berättar han.
När sanningen kom fram förändrades hans liv för alltid.
Asyl i Sydafrika
Hotad av sin intoleranta familj och utfryst av samhället gick Mayema ombord på ett flyg till Kapstaden i Sydafrika 2010. När han kom fram sökte han asyl och kontaktade UNHCR för att få råd.
Han blev snabbt besviken på Sydafrika, trots lagar som garanterar rättigheter för homosexuella.
Det började med asylintervjun. "Officeren sade till mig: om jag inte gillar homosexuella, vad ska du göra då?”, minns Mayema.
– Jag trodde att han skulle ge mig avslag, så jag berättade om kontakten med UNHCR. Han gick därifrån en stund. När han kom tillbaka sa han att jag fått asyl.
Hoppfull om ett öppet och tolerant samhälle stod Mayema snart inför samma typ av diskriminering som han hade kämpat mot i Kinshasa. Hans homofobiska hyresvärd trakasserade honom.
– Hyresvärden nekade mig rätten till ett privatliv. Han skrek att bara kvinnliga vänner fick hälsa på. Ibland slog han mig, berättar Mayema för UNHCR:s personal.
I juli förra året, efter ännu ett bråk, gick den unge kongolesen till polisen för att lämna in ett klagomål mot sin hyresvärd.
Mayema berättar att han fördes till baksidan av polisstationen och misshandlades.
– Jag tror fortfarande på Gud, för om han inte var med mig den dagen skulle jag vara död nu, säger han.
Med hjälp av en lokal människorättsorganisation anmälde han poliserna som påstods ha slagit honom.
Vidarebosättning i USA
När UNHCR:s personal hörde talas om misshandeln var han redan aktuell för vidarebosättning (åka som kvotflykting) till ett tredje land.
Kizitos Okisai som hanterade hans fall på UNHCR, berättar att det sedan bara tog fyra månader för Mayema att bli accepterad för vidarebosättning i USA.
– Det visar att det internationella samfundet kan kliva fram och hjälpa hbtq-flyktingar när de möter förföljelse i sitt asylland och behöver få skydd någon annanstans, sade Okisai.
UNHCR hjälper andra flyktingar i liknande situationer i Sydafrika.
Mayema är glad över att flytta till ett land där han accepteras.
– Jag vill uppfylla min dröm att bli advokat och jobba med mänskliga rättigheter. Jag kan bara göra det på en plats där jag känner mig trygg, säger han.
Det befinner sig cirka 65 000 flyktingar och mer än 230 000 asylsökande i Sydafrika. De kommer främst från centrala Afrika och Afrikas horn. Antalet hbtq-flyktingar är okänd.
Hållbara lösningar för hbtq-flyktingar
Allvarliga trakasserier mot homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer (hbtq) tvingar dem att fly för att söka skydd i ett annat land.
Chansen att integreras lokalt i ett asylland är ofta begränsad om intolerans och diskriminering är utbredd och lagar kriminaliserar samkönade relationer.
Det är UNHCR:s uppfattning att personer som utsätts för angrepp, omänsklig behandling eller allvarlig diskriminering på grund av sin sexuella läggning, och vars regeringar inte kan eller är ovilliga att skydda dem, ska bli erkända som flyktingar.
Att ge hbtq-flyktingar möjlighet att få skydd i ett nytt land som kvotflykting (vidarebosättning via UNHCR) kan därför vara den enda lösningen.
Hur hjälper UNHCR?
Homofobi, stereotypa och negativa uppfattningar av homosexualitet i många kulturer leder till att våld mot homosexuella inte rapporteras, inte utreds och inte lyfts fram i ljuset.
Intolerans och fördomar kommer ofta från bristande kunskap.
UNHCR vill sätta hatbrott på agendan, så vi har gjort en ordlista och samlat 10 fakta.
UNHCR hjälper hbtqi-personer på flykt i världen. Vill du veta mer om vad UNHCR gör?