• Människor dör fortfarande på Medelhavet, redan tusen i år. 18 000 människor - så många liv har gått förlorade på Medelhavet sedan 2014.
    Människor dör fortfarande på Medelhavet, redan tusen i år. 18 000 människor - så många liv har gått förlorade på Medelhavet sedan 2014.

Över 1000 döda på Medelhavet

Redan i år har över 1 000 människor mist sina liv på Medelhavet – den dödligaste gränsen i hela världen. Medelhavet har blivit en massgrav för båtflyktingar.

Tusetals dödsfall rapporterade

De flesta liv går förlorade under flykten från krigshärjade Libyen till Europa.

Det är sjätte året i rad som över ett tusen dödsfall har rapporterats. Sedan 2014 har minst 15 000 människor omkommit på Medelhavet enligt FN:s organisation för migration, IOM.

Fler räddningsaktioner

Nu måste sök- och räddningsaktioner på Medelhavet öka – för att rädda fler liv! Flyginsatser är bra som stöd, men kommer aldrig att dra någon ut ur vattnet. Att rädda liv måste vara en prioritet.

- Det är hög tid att tacka alla våra partner, frivilliga och volontärer som spelar en oerhört viktig roll i att hålla dödstalen nere. När människor når land ska de inte behöva få sina båtar beslagtagna, eller sina besättningar arresterade, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.

Du kan hjälpa!

Säkra alternativ till dödliga resor över havet kan inte vänta. UNHCR finns på plats längst flyktvägarna för att hjälpa människor som flyr.

Ulrika Forsberg

Webbansvarig