fbpx Stormkök till människor på flykt | Sverige för UNHCR
UNHCR/Hani
"Äkta värme är att vara med de du älskar, var som helst", berättar Hany som är 20 år och har flytt från Homs i Syrien. Han bor med sin familj i ett tältläger i Libanon.

Värmekamin

En värmekamin är livsviktigt när människor försöker överleva vintern på flykt.

765 kr

Hur hjälper presenten?

När vintern kommer är människor på flykt extra utsatta. Då är ett stormkök/värmekamin en livsviktig gåva.

I många delar av världen – och speciellt i länderna omkring Syrien – bor miljontals människor i tillfälliga bostäder. De är ofta svåra att värma upp när kylan slår till. Då är en värmekamin en livsviktig gåva som kan rädda liv och hjälpa en familj genom vintern.

  • Människor på flykt har ofta förlorat allt. När iskalla vindar når flyktinglägren är de extra utsatta.
  • En kamin värmer effektivt upp frusna små händer och tår under årets kallaste månader.
  • Den här presenten sprider värme till en hel familj på flykt.

När vintern kommer står miljoner av människor inför ännu en utmaning – att hålla värmen genom årets kallaste månader. Flyktingar är extra utsatta när kylan kommer. Ofta är deras hem svåra att värma upp och behovet av värmekaminer är stort.

Om en familj inte kan hålla värmen så ökar risken för förkylningar, lunginflammation och andra sjukdomar. Även hypotermi – när kroppen är nedkyld – är en risk, och kan i värsta fall vara livsfarligt. Speciellt små barn är utsatta då deras kroppar kyls ner snabbare. Tack vare värmekaminer kan familjer på flykt hålla värmen och överleva när stormar, vind, regn och snö faller.

Värmekaminen ger värme till en hel familj. Kaminen blir hemmets mittpunkt, och används också för att laga mat och koka vatten. En present som verkligen behövs och uppskattas.

  • Var tredje sekund tvingas en människa på flykt.
  • UNHCR hjälper dem som flyr. Behoven av extra stöd för att klara den kyliga vintern är enorma.
  • Du kan hjälpa till en familj på flykt med en värmekamin. Beställ värmekaminen för 765 kronor. Din julklapp gör stor skillnad.

Ge bort en värmekamin som ger värme till en hel familj. Du får ett fint gåvokort att ge bort i present.

I vår gåvoshop har vi också vinterkläder, skolpaket och familjetält. Här kan du enkelt hitta en gåva till människor på flykt som gör vintern lite varmare. Alla presenter hjälper – stora som små.